Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Pivovarnictví Historie
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Sacharóza – výroba cukru
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika 1 Význam ve výživě 1 Výroba piva 1 Tržní druhy 1 Jakostní znaky 1 Vady 1 Skladování 1

Obecná charakteristika Neúplně prokvašený alkoholický nápoj Podporuje trávení (oxid uhličitý) Nadměrná konzumace škodí (žaludek, játra, ledviny, nervová soustava)

Význam ve výživě Obsah etanolu 1,5–5,3 % Obsah rozpustných látek (sacharidy, aminokyseliny) Minerální látky (sodík, draslík, fosfor, křemík) Vitaminy B

Výroba Základní suroviny Slad Chmel Pitná voda Spodní várečné kvasnice (pivovarské kvasnice)

Výroba Obr. 1: Chmel

Výroba Obr. 2: Chmel

Výroba Obr. 3: Ječmen

Výroba Obr. 4: Pivovar

Výroba Rozdrcení sladu → máčení ve vystírací kádi → zahřívání → přečerpání do rmutovacího kotle → zahřívání až na 100 °C → zkapalnění škrobu → vznik rmutu → vrácení do vystírací kádě → ve zcezovací kádi → oddělení sladiny od mláta → sladina a chmel → svaření tzv. mladinu → odkalení na sítě → zchlazení → napouštění do kvasných kádí → zkvašení → přídavek pivovarských kvasnic

Výroba → hlavní kvašení (8–13 °C, 6 až 14 dní) → stáčení do tanků → dokvašení ( nad 4 °C) → vyčeření → obohacení oxidem uhličitým → dokvašení → filtrace → stáčení do sudů, cisteren, lahví, plechovek → prodloužení trvanlivosti (pasterizace) Výroba piva ve třech typech Světlé Polotmavé Tmavé

Tržní druhy Konzumní piva Výčepní piva Ležáky Portery Účelová speciálně upravená piva (snížený obsah cukru – dia piva, nealkoholická piva, lehká piva, pšeničná piva, minerální piva a zahraniční piva)

Jakostní znaky Senzoricky Chuť a vůně Čirost Vzhled Pěnivost Laboratorně Obsah etanolu Obsah cukru Obsah oxidu uhličitého Obsah bílkovin Obsah pH Obsah extraktu v původní mladině

Vady Zákaly (přítomnost mikroorganismů, bakterií, nežádoucích kvasinek) Vady chuti (prázdná, zvětralá, drsná, trpká, kyselá) - Nízká jakost použitých surovin - Nedodržení technologického postupu - Špatné skladování a ošetřování Snížená pěnivost

Skladování Čisté, suché, větratelné sklady Teplota ( 7–10 °C) Ochrana před cizími pachy, déle trvajícím stykem s kovy (i s cínem), mrazem, slunečním zářením, výkyvy teploty

Kontrolní otázky 1.Uveďte, jaký je význam piva ve výživě. 2.Vyjmenujte suroviny pro výrobu. 3.Popište proces výroby piva. 4.Jaké znáte tržní druhy piva? 5.Vyjmenujte jakostní znaky a jaké jsou nejčastější vady? 6.Popište skladování piva.

Literatura – knihy 1.KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 3. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, ISBN

Literatura – obrázky Obrázky: 1.GOLIATH. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 2.RILLKE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 3.CARPORT. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 4.LUCA GALUZZI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Dame_de_Saint-Remy_Rochefort_2007_Luca_Galuzzi.jpg