Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba pizza pečiva Autor Hana Nykodymová Anotace.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Identifik á tor materi á lu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba chleba škvarkového Autor Hana Nykodymová.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. 1. BĚŽNÉ 2. JEMNÉ SUROVINY PŠENIČNÁ MOUKA VEJCE VODA DROŽDÍ /KVASNICE/ TUK SŮL CUKR NÁPLNĚ TVAROH MÁK POVIDLA MARMELÁDA,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Využití ovoce v kuchyni
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vánoční cukroví Perníčky Homolková, Hyská.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Výroba pěnových cukrovinek
Vedlejší jatečné produkty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výroba plundrového těsta
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Úprava výrobků před pečením 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Lité těsto.
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Masné výrobky Vypracoval: Lukáš Karlík
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Rybolov od udice na talíř
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Výroba nápojových prášků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
Výroba dezertních hmot 2
Donuty.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Cave ktke (Alan) 26/01/15 | Recept | Sýrie
Příprava perníkového těsta
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Transkript prezentace:

Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky

Sušenky Mají různý obsah tuku (0-35 %) a cukru (10-20 %), v těstě se nesmí plně vytvořit lepková struktura (sušenky tvrdé), pečení 4-5 min. při teplotě ºC. Mají různý obsah tuku (0-35 %) a cukru (10-20 %), v těstě se nesmí plně vytvořit lepková struktura (sušenky tvrdé), pečení 4-5 min. při teplotě ºC. Členění Členění - podle tvarování - vypichované, lisované, řezané, stříkané - podle úpravy před balením – jednoduché, plněné, polomáčené, zdobené, celomáčené - podle úpravy před balením – jednoduché, plněné, polomáčené, zdobené, celomáčené Bývají sladké, slané, speciálně ochucené.

Oplatky Jsou vyráběny z velmi řídkého těsta ( % vody na mouku), s nízkým obsahem tuku a cukru (0-3 %). ( % vody na mouku), s nízkým obsahem tuku a cukru (0-3 %). Našlehané těsto se peče v tenké vrstvě v tzv.„pečících kleštích“, po upečení a odležení se upečené pláty potírají náplní a řežou na různé tvary a velikosti. Povrch se může polévat polevou, následuje chlazení, řazení a balení. Našlehané těsto se peče v tenké vrstvě v tzv.„pečících kleštích“, po upečení a odležení se upečené pláty potírají náplní a řežou na různé tvary a velikosti. Povrch se může polévat polevou, následuje chlazení, řazení a balení.

Perníky Pšeničná mouka se zadělává s invertním sirupem (nebo cukrem), nebo invertní cukr s částí včelího medu. Samotný včelí med se používá při výrobě speciálních perníkových výrobků. Pšeničná mouka se zadělává s invertním sirupem (nebo cukrem), nebo invertní cukr s částí včelího medu. Samotný včelí med se používá při výrobě speciálních perníkových výrobků. Těsto se nechává několik dnů odležet pro docílení zvýšení výšky perníkového korpusu. Těsto se nechává několik dnů odležet pro docílení zvýšení výšky perníkového korpusu. Po upečení se velká část perníku potahuje čokoládovou nebo cukrovou polevou. Po upečení se velká část perníku potahuje čokoládovou nebo cukrovou polevou.

Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot Hlavní operací je šlehání zpravidla vaječných bílků za přidání mouky a cukru, našlehaný vzduch při pečení expanduje a vytvoří jemnou pórovitou strukturu. Hlavní operací je šlehání zpravidla vaječných bílků za přidání mouky a cukru, našlehaný vzduch při pečení expanduje a vytvoří jemnou pórovitou strukturu. Sortiment tvoří dětské piškoty (největší objem výroby, pečení 320 ºC, 2,5-4 min.), kokosky (50 % cukru, 30 % kokosu, Sortiment tvoří dětské piškoty (největší objem výroby, pečení 320 ºC, 2,5-4 min.), kokosky (50 % cukru, 30 % kokosu, 170 ºC po dobu 17 min.) 170 ºC po dobu 17 min.)

Suchary, preclíky, tyčinky Kypření chemicky nebo biologicky (droždím). Suchary – vyrábí se z veky, po upečení a odležení se krájí a při ºC se v peci dosouší (orestují). Preclíky – tuhé těsto, pečení do vysušení Tyčinky – nesladké pečivo k nápojům k nápojům

Do trvanlivého pečiva bývá zařazováno:  Crackerové pečivo - z laminovaného těsta (rozválené a překládané)  Expandované výrobky –nakypření mechanicko-termické –Pufované – propařená zrna (burizony) –Extrudované polotovary (pelety) –Výrobky extruzně vařené (vystřikované tryskou) „snack foods“,

Expandované výrobky Vyrábí se mechanicko-termickým způsobem kdy k nakypření dochází účinkem expanze vodní páry a plynů v těstě nebo propařeném zrnu. Vyrábí se mechanicko-termickým způsobem kdy k nakypření dochází účinkem expanze vodní páry a plynů v těstě nebo propařeném zrnu. Vznikne suchý a křehký výrobek struktury tuhé pěny, dochází k denaturaci bílkovin, mazovatění škrobu, zvyšuje se hygienická hodnota, nutriční hodnota i stravitelnost. Vznikne suchý a křehký výrobek struktury tuhé pěny, dochází k denaturaci bílkovin, mazovatění škrobu, zvyšuje se hygienická hodnota, nutriční hodnota i stravitelnost.