DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Advertisements

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti nápojových lístků
DUM - Digitální Učební Materiál
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Výroba instantních prášků 1
Diferencované stravování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Cukry – přírodní sladidla
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
DUM - Digitální Učební Materiál
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Energetická hodnota dětské výživy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DUM - Digitální Učební Materiál
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
DUM - Digitální Učební Materiál
Diety.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_56 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ

DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Diabetická dieta, jídelníček Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:

Dieta č.9 - DIABETICKÁ snížený denní příjem energie, hlavně prostřednictvím tuků vyloučení jednoduchých cukrů (cukr, džem, med, čokoláda, cukrovinky, zmrzlina) ze stravy a omezení příjmu složitých cukrů (např. mouka, pečivo, chléb, těstoviny, ovoce, rýže) sladidla – jen umělá pravidelnost v jídle a jeho rozdělení v průběhu dne - nejlepší rozdělení do 5-6 dávek určena pro nemocné s cukrovkou

ZÁSADY DIABETICKÉ STRAVY 1) stravovat se pravidelně 3-6x denně 2) kontrolovat obsah cukrů v potravinách 3) omezit nebo úplně vyloučit sladké výrobky 4) nesladit cukrem 5) omezit nebo vyloučit živočišné tuky 6) nekonzumovat nadbytečné množství bílkovin 7) jíst dostatečné množství zeleniny 8) pít dostatečné množství nesladkých tekutin 9) zcela vynechat alkohol

doporučená úprava stravy: vaření, dušení, grilování, pečení pod pokličkou vhodné je teflonové nádobí na přípravu jídel nepoužívat tuk! masa opékat bez oleje (na sucho) nepoužívat moc koření (podporuje chuť k jídlu) omáčky a polévky vařit bez jíšky nevhodná úprava stravy smažení, opékání ve velkém množství tuku, fritování vhodné potraviny: maso kuře (bez kůže), krůtí, králík, libové vepřové, hovězí, ryby tuky rostlinné oleje (slunečnicový, olivový)

mléko a mléčné výrobky nízkotučné/polotučné, jogurty, tvaroh/ v jídelníčku max. 2x týdně vejce max. 2 týdně, bílek lze používat neomezeně ovoce a zelenina, luštěniny neomezeně příkrmy brambory, rýže, zelenina jako příloha pečivo, chléb tmavé, v omezeném množství nápoje neslazené, instantní káva, čaj, minerálky

nevhodné potraviny: maso tučné, uzené, vnitřnosti, slanina,... tuky sádlo, ztužené tuky a fritovací oleje mléko a mléčné výrobky plnotučné, smetana, šlehačka, tatarky, majonézy, plísňové sýry ovoce banány, hrušky, hroznové víno, ořechy, sušené ovoce, mák, kokos příkrmy smažené krokety a hranolky, knedlíky moučníky nápoje veškeré sladké nápoje, čokoláda, kakao, džusy, mošty, destiláty

Jídelníček diety č.9

Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 2) PASTORIUS. Commons.wikimedia.org: Frying chicken schnitzels.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na [cit ]. 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 4) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 5) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN LUKÁŠKOVÁ L.,KULHAVÁ M.,STRNADOVÁ A.. Role sestry v edukaci diabetiků s diabetem mellitem, dietní opatření. Practicus 8/2012, příloha, str < 9.html>