Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodorovný vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Advertisements

Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 2.7.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Celek a jeho části Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Záření kolem nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Korelace 20. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190227
Knihovna VY_32_INOVACE_ února 2014
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pravděpodobnosti jevů
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
PYTHAGOROVA VĚTA SLOVNÍ ÚLOHY
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Pohyb těles-fyzika hrou
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Charakteristiky variability
SLUŽBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Úvod do fyziky opakování
Mýdla 6. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_130218
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
Tepelná kapacita tělesa
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
OBSAH KRUHU VY_42_INOVACE_15_02.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
POHYB ŽIVOČICHŮ 30. ledna 2013 VY_32_INOVACE_110108
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Užití mocnin a odmocnin ve slovních úlohách II.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ února 2013

2 Hlavička protokolu: Laboratorní práce z fyziky PROTOKOL Č. Téma: Volný pád a svislý vrh Jméno a příjmení : Třída: Datum:Skupina: Spolupracovali: 2

3 Struktura zápisu do protokolu: Hlavička protokolu Úkol č. 1: Teorie: Pomůcky: Tabulka: Výpočet: Výsledek: Úkol č. 2: Pomůcky: Tabulka: Výpočet: Výsledek: Závěry: 3

4 Úkol č. 1: Určete výšku z doby volného pádu Připravte si potřebné pomůcky (míč, stopky) Teorie: Míč padající z výšky h 0 volným pádem koná rovnoměrně zrychlený pohyb. Pro jeho rychlost a dráhu platí vztahy Spusťte míč pětkrát z okna ve výšce alespoň 5 metrů a zaznamenejte dobu volného pádu. Dole měří čas jeden z členů pracovního týmu. Oko má poměrně dlouhou reakční dobu a odchylka při ručním měření času je tedy minimálně 0,2s. Zaznamenejte hodnoty do tabulky a vypočítejte rychlost a dráhu. Určete jejich směrodatnou a relativní odchylku. 4

5 Úkol č. 2: Určete výšku a počáteční rychlost svislého vrhu míče po jeho prvním odrazu od země Připravte si potřebné pomůcky (metr, míč, stopky) Teorie: Míč padající z výšky h 0 volným pádem (mezi 1 a 2) získá rychlost Ovšem od země se odráží s menší rychlostí. Důvodem je ________________________. Míč tedy vystoupí do menší výšky h. Pohyb míče mezi prvním a druhým dopadem (mezi 2 a 3) na zem se nazývá svislý vrh Schéma pokusu 5

6 Při svislém vrhu platí vztahy V nejvyšším místě výstupu je rychlost v nulová, a proto Cesta míče vzhůru trvá stejně dlouho jako cesta dolů. Výška výstupu h je rovna dráze s v čase t v, kdy je rychlost nulová. Úkol č. 2 - teorie 6

7 Vyjádřete vztah pro počáteční rychlost míče po prvním odrazu a uveďte, které veličiny musíme změřit v 0 = …………………………………… Změřené veličiny: …………………………………………………………………… Vyjádřete vztah pro výšku výstupu míče a uveďte, které veličiny musíme změřit h = …………………………………… Změřené veličiny: …………………………………………………………………… Úkol č. 2 - teorie 7

8 1. Spusťte míč z výšky h 0 = 2m na vodorovnou pevnou podložku. 2. Zaznamenejte čas mezi prvním a druhým odrazem. 3. Měření opakujte desetkrát. 4. Navrhněte tabulku a zaznamenejte výsledky měření do tabulky. 5. Do stejné tabulky doplňte sloupce pro počáteční rychlost, její odchylku, výšku svislého vrhu a její odchylku. 6. Vypočtěte rychlost a výšku svislého vrhu a zaznamenejte je do tabulky. 7. Tato měření statisticky zpracujte do tabulky. 8. Určete směrodatné (  v 0,  h) a relativní (  v 0,  h) odchylky 9. Výsledky zapište ve tvaru 10. Sestavte v textovém editoru celý protokol, uložte jej a pošlete na ovou adresu svého vyučujícího (eventuelně uložte do své složky na SkyDrive). Úkol č. 2 - postup 8

9 1. Návrh tabulky 9 Měřenít/s Průměr

10 Mnoho úspěchů při měření! Do práce! 10