Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Konflikty.
Střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.
Konflikty a způsoby jejich řešení
a jeho využití u klientů po CMP
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OSOBNOST.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Samostatnost, výkonnost, konflikty a jejich řešení
Zvládnu i náročné životní situace II.
Náročné životní situace, konflikty
KONFLIKT Božena Genrtová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Milana Reichlová. 1) co je konflikt 2) nesprávné chápání pojmu 3) konflikt je „ normální „ 4) druhy konfliktů 5) dvojí rovina konfliktu 6) typy chování.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Náročné životní situace
R O Z H O D O V Á N Í Patří ke klíčovým manažerským dovednostem (ve všech oborech a oblastech života): - výroba, finance, informatika, doprava, služby,
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Mgr. Zuzana Kročáková. podmínky pro získání zápočtu  1. DOCHÁZKA  toleruji jednu absenci z libovolných důvodů, tato absence ale musí být nahrazena 
K OMUNIKACE. K ONFLIKT Zkuste napsat, co je konflikt? (Jak vzniká? Jaké má znaky?) Platí, že konflikt = hádka? Jakým způsobem je možné konflikty.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
1 Týmová práce TYMP 1 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Rozvoj a vedení týmu.
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Moje práva – tvoje práva Petr Machala. tam, kde začíná svoboda druhého vzájemné respektování práv je prospěšné pro obě strany, jinak… Víte, kde končí.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
FORMÁLNÍ A NEFORMÁLNÍ VZTAHY Aneta Jelínková C4A
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 6. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Téma Hypotézy ve výzkumu
Vedení týmů a týmová práce
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
1 Týmová práce TYMP 1/ C2 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úloha facilitace při budování partnerství
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Stres a jeho zvládání.
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
© JUDr. Dana Hrabcová Ph.D.
Náročné životní situace
Specifické metody SP LS 16
Rodičovství biologické a pěstounské
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu se dostávají potřeby, zájmy, cíle, názory, hodnoty ; činnosti

Klady konfliktů  Učí nás překonávat překážky při jednání s druhými lidmi  Rozvíjí tvořivé myšlení, neboť jsme nuceni při hledání řešení překonávat názorové rozdíly a hledat nové řešení  Rozvíjí schopnost komunikace, nutí vycházet s lidmi různých názorů  Podporuje vzájemné pochopení odlišných postojů a hodnot  Podporuje toleranci, učí nás dívat se na problémy z různých úhlů pohledu

Zápory konfliktů  Doprovázen stresem, zvýšeným emočním napětím  Snižuje produktivitu práce  Stojí čas a energii  Narušuje týmovou práci

Příčiny konfliktů  Špatná komunikace  Zvýšená hranice stresu  Některé osobní vlastnosti – vysoká emocionalita spojená s extroverzí (vyostřovači, uhlazovači)

Reakce na konflikt  Každý z nás reaguje na konflikt jinak, a proto je tak někdy těžké najít společná řešení.  Způsob jakým řešíme konflikty jsme se naučili od své rodiny.  Neexistuje žádný universální způsob jak konflikt vyřešit.  Důležité je chtít problém vyřešit, hledat společné cesty řešení a mít na paměti dobré vztahy.

ŽELVA (vyhýbavý způsob)  Vyhýbání se konfliktu  Konflikt vzbuzuje obavu, strach, úzkost  Raději se vzdá svých cílů Kdy použít želví styl?:  Nemáme –li šanci dosáhnout cíle  Dosažení cíle by stálo příliš mnoho energie  Potřebujeme my nebo druhá strana „ vychladnout “, zklidnit emoce  Nemáme dostatek informací nebo argumentů  Někdo druhý může konflikt řešit efektivněji

ŽRALOK (útočný, soutěživý způsob)  Snaží se dosáhnout svého cíle  Je zaměřen na sebe  Vítězství = uspokojení s pocitem zvýšené sebehodnoty  prohra = slabost, selhání  Využívá moc, sílu, agresi, zastrašování, vyhrožování

Kdy použít žraloka?  Rychlé rozhodnutí  Provádění nutných nepopulárních opatření  Jednání s lidmi, kteří v konfliktu manipulují (citově vydírají atd.)

MEDVÍDEK  Závislý na dobrých vztazích  Ustupuje ze svých cílů, aby udržel uspokojivé vztahy  „aby mě měli všichni rádi“  Strategii medvídka můžeme upřednostňovat při řešení konfliktu s blízkými, a v situacích, kdy není cíl příliš důležitý.  V případě, že jsme se zmýlili.

LIŠKA (kompromisní způsob řešení)  Vyjednávání, kompromis  Zúčastněné strany něco získají a něčeho se vzdají  „ něco za něco“ Kdy?  Důležité cíle, ale nechceme rozvrátit vztahy  Jednáme o něčem neslučitelném, protikladném  Ve složitých případech dosáhnout alespoň částečné dohody  Jednáme pod časovým tlakem

SOVA (integrační způsob)  Ideál pro řešení konfliktu  Snaží se konfliktům předcházet  Při řešení zohledňovat i cíle druhé strany – posilovat vzájemné vztahy  Cílem uzavření konfliktu = obě strany vítězové

Otázky  V jakých situacích se obtížně rozhodujete?  Kdy je pro vás naopak rozhodování snadné?  Jaký způsob řešení konfliktu vám vyhovuje?