 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jaroslav Foglar Český jazyk 6. ročník ZŠ
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_05.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_305_ J. Foglar–Hoši od Bobří řeky AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Jaroslav Foglar Hoši od Bobří řeky
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
JAROSLAV FOGLAR VY_32_INOVACE_XI-A-04. JAROSLAV FOGLAR Spisovatel knih pro děti skaut - „ Jestřáb“ 1907 – 1999 Psal do časopisů – Mladý hlasatel, Junák,
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Hra na využití poměru 1 : 2 : 4 VY_42_INOVACE_06_01.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Obvod a obsah rovnoběžníku VY_42_INOVACE_26_02. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Geometrický význam vzorců VY_42_INOVACE_11_01. (a + b) 2 a a b b Pozoruj vyjádření obsahu čtverce o straně (a +b) (a + b) 2 = a2a2 b2b2 ab a 2 + ab +
INDICKÝ OCEÁN Vodami Indického oceánu VY_32_INOVACE_12_35.. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření.
Slovní úlohy o společné práci VY_42_INOVACE_24_01.
–  významný český spisovatel literatury pro mládež  redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog.
Název:VY_12_INOVACE_ČJ_21 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44 Autor: Mgr. Jolana Vaněčková Mgr. Jolana Vaněčková Ročník: 6. Tematický okruh, předmět:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
HELENA ŠKOPKOVÁ, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_207_JAROSLAV FOGLAR ŠABLONA III/2 JAROSLAV FOGLAR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Přírodní rezervace Kanada Zlínský kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_35.
Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_38.
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
Český ráj Královéhradecký kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_38.
LIST VY_32_INOVACE_13_23. Funkce listů: Fotosyntéza Fotosyntéza Dýchání Dýchání Odpařování Odpařování průduchy Pomocí interaktivní učebnice nakladatelství.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Práce je vlastní originální tvorbou autora.
Staré pověsti české Alois Jirásek
NOTA PŮLOVÁ.
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
Převody jednotek obsahu
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež
Školník Kulda je jednička
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
Děti z Bullerbynu 16 Autor: Mgr
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Plánované rodičovství
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
Staré pověsti české Alois Jirásek
Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Školník Kulda je jednička
Polovina Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
Děti z bullerbynu 1 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Převody jednotek délky
Bezpečně na silnici VY_32_INOVACE_20_03
DĚTI Z BULLERBYNU 18 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová Vytvořeno: květen 2012 Ročník: 3. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: jazykové a komunikační dovednosti.
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
Významné průplavy světa
Školník Kulda je jednička
NOTA OSMINOVÁ.
Notová osnova.
3 : : 4 Počítání s poměrem 5 : 20 VY_42_INOVACE_31_01.
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Atlantský oceán VY_32_INOVACE_01_35
Transkript prezentace:

 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Jaroslav Foglar  Autor: Mgr. Oldřiška Vobrová  Vytvořeno:  Ročník: šestý  Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace  Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura  Tematický okruh: Literární výchova  Téma: Příběhy o dětech a pro děti  Pomůcky: notebook, dataprojektor  Anotace: Prezentace seznamuje žáky s životem, činností a s nejznámějšími díly Jaroslava Foglara.  Práce je vlastní originální tvorbou autora. VY_32_INOVACE_20_25

Jaroslav Foglar obr. 1 ( – )

obr. 2

Jaroslav Foglar ( ) - spisovatel knih pro mládež, redaktor několika časopisů pro děti. Po celý život se věnoval práci s dětmi a s mládeží a také psaní knih. Jaroslav Foglar vystudoval dvouletou obchodní školu. Třináct let byl zaměstnaný jako úředník, potom jako pedagogický pracovník v domově mládeže. Pracoval také jako odpovědný redaktor časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed. Pod přezdívkou Jestřáb vedl po celý život skautské oddíly. Ve svých knihách pro mládež se snažil rozvíjet smysl pro odpovědný přístup k životu, pro čestnost a obětavé kamarádství a také se snažil mládež učit hezkému vztahu k přírodě.

Nejznámější knihy Přístav volá Boj o první místo Hoši od Bobří řeky Tábor smůly Chata v Jezerní kotlině Historie Svorné sedmy Pod junáckou vlajkou Záhada hlavolamu Když duben přichází Stínadla se bouří Tajemná Řásnovka Poklad Černého delfína Kronika Ztracené sedmy Dobrodružství v Zemi nikoho Devadesátka pokračuje Tajemství Velkého Vonta Dobrodružství v temných uličkách Život v poklusu Nováček Bubáček píše deník Jestřábe vypravuj Strach nad Bobří řekou Náš oddíl Modrá rokle Kronika Hochů od Bobří řeky Rychlé šípy

Památník Jaroslava Foglara ve Sluneční zátoce nedaleko Ledče nad Sázavou obr. 3

Památník Jaroslava Foglara ve Sluneční zátoce nedaleko Ledče nad Sázavou (detail) obr. 4

obr. 5 Hrob Jaroslava Foglara na Vinohradském hřbitově v Praze

obr. 6 Detail hrobu Jaroslava Foglara na Vinohradském hřbitově v Praze

Ježek v kleci obr. 7

Použité zdroje: obr. [1] KOVÁŘ, L. Soubor: Podpis Jaroslav Foglar.gif. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z: obr. [2] Jaroslav Foglar. In: Datakabinet [online]. [cit ]. Dostupné z: data/Jazyk-a-jazykova-komunikace/Portrety-osobnosti/Jaroslav-Foglar.htmhttp:// data/Jazyk-a-jazykova-komunikace/Portrety-osobnosti/Jaroslav-Foglar.htm obr.[ 3] JIRKASV. Památník Jaroslava Foglara. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupné z: obr. [4] JIRKASV. Památník Jaroslava Foglara. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupné z: obr. [5] SEDLECKÝ, David. Hrob Jaroslava Foglara. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupné z: obr. [6] SEDLECKÝ, David. Detail hrobu Jaroslava Foglara. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupné z: obr. [7] LUKYN.V. Jezek mimo klec. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupné z: