Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež"— Transkript prezentace:

1

2 Jaroslav Foglar *1907- +1999 Český spisovatel literatury pro mládež
Tvůrce několika dětských časopisů Vůdce skautů (přezdívka Jestřáb)

3 O jaký hlavolam se v knize J.Foglara jedná?
Vůdcem skautů se stal v roce 1927 a vydrželo mu to 60 let! Stal se tak jedním z nejstarších oddílových vedoucích na světě. Mezi nejznámější knihy patří Hoši od Bobří řeky, Záhada hlavolamu a komiks Rychlé šípy O jaký hlavolam se v knize J.Foglara jedná? V knize Hoši od Bobří řeky se objevuje zmínka o „bobřících“. Co to znamená?

4 Zakladatel českého skautingu J.B. Svojsík
Poprvé se pokusil o založení v roce Důraz byl kladen na pobyt v přírodě, národní cítění- vlastenectví. Během historie byl několikrát zakázán. V kterých dobách to mohlo být? .

5 Největší česká organizace skautingu- Junák.
V roce na 50 tisíc členů.

6 Otázky a úkoly k textu Kdo je to Rikitan? O kom na začátku ukázky vypráví? Co svým vyprávěním sleduje? Jaká je hlavní postava vyprávění? Jaký je její osud? Najdi v textu alespoň dvě ze zkoušek, které musel hrdina překonat. Kdo ho zkouškami provázel? Jak se jmenoval? Co nalezli chlapci s Rikitanem v lese? A jak s tím souviselo získání bobříka?

7 5. Kdo z chlapců byl nejstatečnější
5. Kdo z chlapců byl nejstatečnější? Komu dala zkouška nejvíce zabrat a proč? 6. Zažil někdo z vás na táborech získávání bobříků? Který z nich je pro tebe nejobtížnější? 7. Proč psal Foglar knihy ze skautského prostředí?

8 Použité zdroje Soubor:Jaroslav Foglar.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Vyšehradský hřbitov - Antonín B. Svojsík (skaut).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Scout girls preparation to Day in uniforms at Charles Square in Třebíč, Czech Republic.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež"

Podobné prezentace


Reklamy Google