Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Obchodní společnosti.
Podnik jako právní subjekt
Listopad 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
Ustavení a vznik.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Společnost s ručením omezeným
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Základy práva Obchodní právo
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Základní pojmy a instituty:
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
vedoucí odštěpného závodu
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Společnost s ručením omezeným 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Veřejná obchodní společnost
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Obchodní právo Základní informace.
Akciová společnost Výuková prezentace.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Podnikání podle obchodního zákoníku

Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnik je soubor hmotných, nehmotných a osobních složek podnikání.

Obchodní firma Je název, pod kterým je podnikatel zapsán do obchodního rejstříku. Firmou fyzické osoby je její jméno a příjmení, případně dodatek – druh podnikání. Firmou právnické osoby je název, pod kterým je zapsána v obchodním rejstříku + dodatek označující jejich právní formu.

Jednání podnikatele Fyzické osoby (např. živnostníci) jednají osobně, nebo za ně jedná zplnomocněný zástupce. Právnické osoby jednají prostřednictvím statutárních orgánů (jednatel, představenstvo) nebo prostřednictvím zástupce.

Prokura = zvláštní plná moc Zmocňuje prokuristu ke všem právním úkonům (kromě prodeje nemovitosti). Lze ji udělit jen fyzické osobě (spolumajiteli nebo zaměstnanci firmy). Prokurista musí být zapsán v obchodním rejstříku, jinak je prokura neplatná. V nepřítomnosti ředitele jej zastupuje.

Obchodní rejstřík Je veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden rejstříkovými soudy (krajské soudy). Má funkci konstitutivní – zápisem do něj vznikají právnické osoby. Pro právnické osoby je zápis do obchodního rejstříku povinný.

Obchodní společnosti Jsou právnické osoby založené za účelem podnikání. Členění obchodních společností: Osobní: veřejná obchodní společnost komanditní společnost Kapitálové: společnost s ručením omezeným akciová společnost

Základní kapitál Peněžní vyjádření souhrnu peněžních i nepeněžních vkladů jednotlivých společníků. Povinně se vytváří u komanditní společnosti, společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti. Výše se zapisuje do obchodního rejstříku.

Rezervní fond Povinně jej vytvářejí kapitálové obchodní společnosti: s.r.o. minimálně 10% základního kapitálu, a.s. minimálně 20% základního kapitálu. Rezervní fond je vytvářen z čistého zisku. Rezervní fond slouží výhradně ke krytí ztrát společnosti.

Zahájení podnikání Zahájení podnikání je dvoustupňové. 1. Založení obchodní společnosti: a) společenskou smlouvou b) zakladatelskou listinou 2. Vznik obchodní společnosti: dnem zápisu do obchodního rejstříku

Ukončení podnikání Ukončení podnikání je dvoustupňové. 1. Zrušení obchodní společnosti: a) s likvidací b) bez likvidace c) řešením úpadku 2. Zánik obchodní společnosti: výmazem z obchodního rejstříku

Použitá literatura: Švarcová, J. a kol.: Ekonomie – stručný přehled, Zlín 2012