Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Bc. Martina Chlumová Název:VY_32_INOVACE_ 01_HLINÍK Téma: Kovy.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Příprava drůbeže pečením
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Vedlejší jatečné produkty
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZDRAVÉ ZUBY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Předběžná příprava drůbeže
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zadělávání jde o tepelnou úpravu vařením, kdy vaříme všechny suroviny najednou (maso, zelenina, houby) nakrájené na kostky podle druhu pokrmu zahušťujeme.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Autor: Stejskalová Hana
DUM - Digitální Učební Materiál
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
TÉMA: Zásady zdravého života
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Bc. Anna Hana Kučeráková
Předběžná příprava zvěřiny
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Transkript prezentace:

Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace

Kam mám to vajíčko dát? Ko,dák. Ko ko, Do kuchyně!

Pokuste se odpovědět. Snadná dostupnos.t Jednoduchá úprava. Rychlá příprava. Jsou zdravá. Jsou poměrně levná. Zapiš si do sešitu. Proč konzumujeme vejce?

Způsoby úpravy vajec syrová vejce vařenásmažená tepelně upravená S jakými úpravami (pokrmy) vajec jsi se setkal? Zapiš si do sešitu.

tatarský biftek vejce na měkko vejce na tvrdo vejce na hniličku omeleta vaječina (míchaná vejce) Úprava vajec

Na hniličku - jemně uvařený bílek a tekutý žloutek. Vaří se asi 4 – 5 minut. Na měkko - pevný bílek s mírně uvařeným žloutkem. Vaří se 3 minuty. Na tvrdo - je celé tuhé, bílek je suchý a žloutek drolivý. Vejce vložíme do studené vody a vodu pomalu přivedeme k varu. Vaříme nejméně minut. Oloupeme pod studenou vodou. Vaření vajíček:

1. Konzumace syrových vajec (salmonelóza) se nedoporučuje. 2. Jezte vždy co nejčerstvější vejce. Čerstvé vejce je to, které ponořeno do vody, zůstane ponořené a po rozklepnutí se neslívá žloutek s bílkem. 3. Nejstravitelnější úprava vajec je "na hniličku". Vajíčka "na tvrdo" jsou těžko stravitelná. Pár doporučení

4. Křepelčí vejce neobsahují cholesterol, mají vyšší obsah vitamínů a minerálií. 5. Vejce neskladujte ve dvířkách. Pokud na nich není vyznačeno datum, nechejte je v původním balení. 6. Vejce skladujte ostřejší špičkou dolů, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou bublinou na širším konci.

I to jsou vajíčka pštrosí husí kachní slepičí perliččí křepelčí

Chemické složení slepičího vajíčka voda bílkoviny tuky cukry cholesterol různé prvky vitamíny E,..

Jsou vejce zdravá? Konzumace syrových vajec - možnost nákazy salmonelou. Obsahuje: bílkoviny tuky vitamíny důležité prvky Vejce patří mezi potraviny s vysokou výživovou hodnotou.

Aspoň jedno vejce denně. Dobrou chuť.

Testík 1)K čemu se používají syrová vejce? 2)Je klokaní vejce větší nebo menší než slepičí? 3)Jakou barvu má žloutek pštrosího vejce? 4)Je maso na tatarský biftek vařené nebo pečené? 5)Z čeho se dělá tzv.. volské oko? 6)Jak dlouho se vaří vejce na tvrdo? 7)Co neobsahuje křepelčí vajíčko?

8) Jak dlouho asi vydrží vejce v ledničce? 9) Jak poznáme, že je vejce čerstvé? 10) Vejce obsahují hodně b………. doplň. 11) V pyramidě je ukryto nebezpečí syrových vajec. Najdeš ho? SALMONELÓZA

Zdroje obrázků: Snímek 5 [cit ] Dostupné z WWW UbPWg0fgi8oepOMHn5NalsCHv3WQhttp://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9XsAK1vFJ9Igv2qrFYtfRF0id3YovRJ UbPWg0fgi8oepOMHn5NalsCHv3WQ - tatarák vejce na tvrdo - hemenex - vaječina vejce-cregg.jpghttp://files.zlate-vejce.cz/ cf418d03ac/Dokonale-odriznuti-skorapky- vejce-cregg.jpg - na měkko - omeleta Snímek 9 [cit ] Dostupné z WWW - druhy vajec Snímek 2,12 Foto archiv autora