Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace
Kam mám to vajíčko dát? Ko,dák. Ko ko, Do kuchyně!
Pokuste se odpovědět. Snadná dostupnos.t Jednoduchá úprava. Rychlá příprava. Jsou zdravá. Jsou poměrně levná. Zapiš si do sešitu. Proč konzumujeme vejce?
Způsoby úpravy vajec syrová vejce vařenásmažená tepelně upravená S jakými úpravami (pokrmy) vajec jsi se setkal? Zapiš si do sešitu.
tatarský biftek vejce na měkko vejce na tvrdo vejce na hniličku omeleta vaječina (míchaná vejce) Úprava vajec
Na hniličku - jemně uvařený bílek a tekutý žloutek. Vaří se asi 4 – 5 minut. Na měkko - pevný bílek s mírně uvařeným žloutkem. Vaří se 3 minuty. Na tvrdo - je celé tuhé, bílek je suchý a žloutek drolivý. Vejce vložíme do studené vody a vodu pomalu přivedeme k varu. Vaříme nejméně minut. Oloupeme pod studenou vodou. Vaření vajíček:
1. Konzumace syrových vajec (salmonelóza) se nedoporučuje. 2. Jezte vždy co nejčerstvější vejce. Čerstvé vejce je to, které ponořeno do vody, zůstane ponořené a po rozklepnutí se neslívá žloutek s bílkem. 3. Nejstravitelnější úprava vajec je "na hniličku". Vajíčka "na tvrdo" jsou těžko stravitelná. Pár doporučení
4. Křepelčí vejce neobsahují cholesterol, mají vyšší obsah vitamínů a minerálií. 5. Vejce neskladujte ve dvířkách. Pokud na nich není vyznačeno datum, nechejte je v původním balení. 6. Vejce skladujte ostřejší špičkou dolů, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou bublinou na širším konci.
I to jsou vajíčka pštrosí husí kachní slepičí perliččí křepelčí
Chemické složení slepičího vajíčka voda bílkoviny tuky cukry cholesterol různé prvky vitamíny E,..
Jsou vejce zdravá? Konzumace syrových vajec - možnost nákazy salmonelou. Obsahuje: bílkoviny tuky vitamíny důležité prvky Vejce patří mezi potraviny s vysokou výživovou hodnotou.
Aspoň jedno vejce denně. Dobrou chuť.
Testík 1)K čemu se používají syrová vejce? 2)Je klokaní vejce větší nebo menší než slepičí? 3)Jakou barvu má žloutek pštrosího vejce? 4)Je maso na tatarský biftek vařené nebo pečené? 5)Z čeho se dělá tzv.. volské oko? 6)Jak dlouho se vaří vejce na tvrdo? 7)Co neobsahuje křepelčí vajíčko?
8) Jak dlouho asi vydrží vejce v ledničce? 9) Jak poznáme, že je vejce čerstvé? 10) Vejce obsahují hodně b………. doplň. 11) V pyramidě je ukryto nebezpečí syrových vajec. Najdeš ho? SALMONELÓZA
Zdroje obrázků: Snímek 5 [cit ] Dostupné z WWW UbPWg0fgi8oepOMHn5NalsCHv3WQhttp://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9XsAK1vFJ9Igv2qrFYtfRF0id3YovRJ UbPWg0fgi8oepOMHn5NalsCHv3WQ - tatarák vejce na tvrdo - hemenex - vaječina vejce-cregg.jpghttp://files.zlate-vejce.cz/ cf418d03ac/Dokonale-odriznuti-skorapky- vejce-cregg.jpg - na měkko - omeleta Snímek 9 [cit ] Dostupné z WWW - druhy vajec Snímek 2,12 Foto archiv autora