Č LOVĚK A TECHNIKA SÍLA Název školy:Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.2149 Autor:Mgr. Jana Procházková Datum:3. 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Gravitační síla ve vesmíru
V lidském těle je více než 600 svalů.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Vzájemné působení těles - síla
Látky a tělesa, síla Měření síly.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Fyzika Účinky síly.
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Síla a její měření.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Fyzika Síla a její měření.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce. Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce.
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Síla - opakování.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
AKCE A REAKCE.
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Měření síly vytvoř si vlastní siloměr
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí. Stavba látek [cit ]Dostupné pod licencí Creative Commons – na
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_15 Moment síly. Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:15 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
GRAVITAČNÍ SÍLA.
Svalová soustava VY_32_INOVACE_06-03 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Gravitace, působení a měření
Otáčivé účinky síly PÁKA
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
Prezentace – výklad učiva
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY_32_INOVACE_
Transkript prezentace:

Č LOVĚK A TECHNIKA SÍLA Název školy:Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Jana Procházková Datum: Název:VY_32_INOVACE_13_PŘ_SÍLA Téma:Člověk a technika - Síla Anotace:Prezentace o síle, provádění jednoduchých pokusů a zapisování jejich výsledků. Věková skupina:5. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:Přírodověda Zdroj materiálů: vlastní práce autora, kliparty použity z

A NOTACE : Prezentaci využijeme k vysvětlení nového učiva o síle v 5. ročníku na základě jednoduchých pokusů. Žáci si svá pozorování zapisují do sešitu a porovnávají svá měření, výsledky. Je třeba si předem připravit pomůcky potřebné k pokusům (plechovka, papír, krabice od mléka, míček…, žákovské siloměry, váha, sešity, psací potřeby) Můžeme předem zadat jako dobrovolný úkol zjistit informace o I. Newtonovi.

ČLOVĚK A TECHNIKA SÍLA

Z MINULOSTI Už dávno v pravěku lidé využívali to, co nalezli, později dokázali lecco vymyslet, vyrobit (zbraně, pasti…). Naučili se využívat a zpracovávat hlínu, dřevo, kůži, kovy, využívat sílu zvířat (tahání). Ke všem těmto činnostem potřebovali sílu.

L IDSKÁ SÍLA Sílu člověka vyvíjejí lidské svaly. 1. pokus: Utvořte dvojice a porovnejte si svoje síly při „přetlačování pákou“. 2. pokus: Působ silou ruky na některé předměty (uveď do pohybu, do otáčení, zdeformuj…)

J AK MĚŘÍME SÍLU ? Pokud předměty ohneme, roztrhneme, rozmáčkneme, zlomíme, roztočíme, zahodíme, rozšlápneme – působíme na ně SILOU. Sílu můžeme porovnávat a měřit. Pro měření síly používáme SILOMĚR.

J EDNOTKA SÍLY Jednotkou síly je 1 newton [ňútn] Značíme 1 N. Název jednotky síly je na počest anglického přírodovědce Isaaca Newtona.

G RAVITAČNÍ SÍLA ( PŘITAŽLIVÁ ) = síla, kterou se k sobě přitahují všechna tělesa ve vesmíru Země svou gravitační silou přitahuje všechny předměty, které jsou na jejím povrchu. Jestliže chceme zvednout předmět do výše, musíme na něj působit stejně velkou silou v opačném směru. Čím má těleso větší hmotnost, tím větší gravitační silou je k Zemi přitahováno.

P OKUSY Provádějte následující pokusy a snažte se je vysvětlit, odůvodnit. Svá pozorování zapište do sešitu. 1. pokus: Posuň sešit na lavici pohybem ruky na jiné místo. Co se stane, když přestaneš na sešit tlačit? Místo sešitu posuň pohybem ruky židli. Porovnej sílu potřebnou k pohybu sešitu a židle. Zapiš: Hmotnost sešitu je (menší - větší) než hmotnost židle, proto na židli musím působit (menší - větší) silou.

2. pokus: Zavěs na siloměr postupně tyto předměty: nůžky, trojúhelník s ryskou, sáček se svačinou, 1 přezůvku do školy. Pozoruj a zapisuj svá měření do tabulky: Který předmět působí na siloměr největší silou? (odpověď zapiš pod tabulku) předměthmotnost (g)síla (N) přezůvky pravítko svačina nůžky

3. pokus: Vytáhni spirálu (pružinu) siloměru stejnou silou, jako je gravitační síla působící na předmět s největší hmotností. Zapiš: Siloměrem můžeme měřit i velikost síly, kterou na předměty působí člověk.