Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum23. 1. 2012 NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REAKCE ALKOHOLŮ účinkem alkalických kovů tvoří alkoholy soli zvané alkoholáty nebo alkoxidy, 2 R-OH + 2 Na → 2 R – O - Na+ + H2 alkohol.
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Alkoholy.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Alkoholy a Fenoly.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Alkoholy a fenoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Návykové látky, alkaloidy, drogy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PROJEKTOVÝDEN Řeším životní problém PROJEKTOVÝ DEN Řeším životní problém Dílna : Alkohol škodí Datum : 18.března 2008.
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Elektronická učebnice – II
ALKOHOLY A FENOLY II..
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_08_CH9_metanol TémaMetanol.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_20_CH9 TémaChemické zdroje elektrického napětí.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly.
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bioetanol.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Těkavé látky.
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol

9. třída Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

Obecná definice Ethanol ), nebo ethylalkohol (hovorově líh či alkohol) je druhý nejnižší alkohol Je to bezbarvá kapalina ostré, ale ve zředění příjemné alkoholické vůně, která je základní součástí alkoholických nápojů Je snadno zápalný a je proto klasifikován jako hořlavina 1. třídy Ethanol je po tisíce let konzumován ve formě alkoholických nápojů Působení ethanolu závisí na tom, jak je organizmus zvyklý ho přijímat a jaká je celková tělesná váha V malých dávkách ethanol krátkodobě způsobuje euforii a pocit uvolnění, ve větších pak deprese, ztrátu koordinace pohybů těla (působením na mozeček), sníženou vnímavost, prodloužení reakce a útlum rozumových schopností, případně i agresivitu Mnohem významnější vliv na lidské tělo a psychiku má jeho metabolit, acetaldehyd

Výroba Největší část produkce ethanolu se připravuje z jednoduchých sacharidů (cukrů) alkoholovým kvašením Používá se k tomu jak cukerného roztoku (o maximální koncentraci 20 %), tak přímo přírodních surovin sacharidy obsahující, jako jsou např. brambory nebo cukrová třtina Kvašením vzniká zápara, tj. velmi zředěný vodný roztok ethanolu (maximálně 15 %) Synteticky se ethanol připravuje katalytickou hydratací ethenu (etylenu) Takto připravený ethanol má mnohem méně nečistot než kvasný a je tedy kvalitnější. Další způsob syntetické přípravy spočívá v katalytické hydrogenaci acetaldehydu, který může být průmyslově vyráběn hydratací acetylenu: HC≡CH + H 2 + H 2 O → CH 3 –CHO,CH 3 –CHO + H 2 → CH 3 –CH 2 OH.

Použití Nejznámějším použitím ethanolu je výroba alkoholických nápojů Také se používá pro zlepšení výkonu spalovacích motorů jako přídavek do pohonných hmot V lékařství se používá jako rozpouštědlo (např. jódu, tím vzniká tzv. jodová tinktura), při přípravě některých kapalných přípravků pro vnitřní i vnější použití K dezinfekci neporaněné kůže V oblasti kosmetiky se uplatňuje při výrobě voňavek Tento alkohol má své místo i při výrobě čisticích prostředků, např. Okeny. V chemickém průmyslu se používá jako surovina, zejména při výrobě dalších organických sloučenin: – kyseliny octové – ethenu – diethyletheru – ethylacetátu – ethylakrylátu – ethylaminu – diethylaminu – triethylaminu aj.

Požití Ethanol se dostává do organismu nejčastěji trávicí soustavou, po požití alkoholických nápojů Vstřebávání alkoholu je možné v celé trávicí soustavě K prvnímu vstřebávání dochází už v dutině ústní Nejvíce se však vstřebává v tenkém střevě Hladina etanolu v krvi závisí na: – množství požité látky – tělesné hmotnosti – rychlosti absorpce – rychlosti detoxikace Eliminace (biotransformace) alkoholu probíhá zhruba kinetikou nultého řádu, rychlostí asi 1 g/10 kg tělesné váhy za hodinu Hladina klesá cca o 0,15 ‰ za 1 hodinu K detoxikaci 100 g alkoholu obsažených asi v jednom litru vína, kdy hladina dosáhne přibližně 2,2 ‰, je nutných zhruba 13 hodin Pro přibližné určení hladiny etanolu v krvi lze použít vzorec požitý alkohol v gramech / (tělesná hmotnost muže × 0,68, nebo tělesná hmotnost ženy × 0,55) = promile etanolu v krvi

Alkohol v organismu Fyziologická hranice etanolu v krvi je 0,03–0,1 promile Hodnoty 0,3–0,5 promile svědčí o požití alkoholického nápoje Rozmezí – 0,5-1,0 promile se jedná o podnapilost – 1,0–1,5 promile znamená mírný stupeň opilosti – 1,5–2,0 promile pak střední stupeň opilosti s jasnými klinickými příznaky – 2,0–3,0 promile je hodnoceno jako těžký stupeň opilosti – při hodnotách vyšších než 3,0 promile hovoříme o akutní otravě alkoholem

Citace Etanol: