Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těkavé látky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těkavé látky."— Transkript prezentace:

1 Těkavé látky

2 Chemopren Dá se koupit prakticky ve všech obchodech
Prodají ho jakékoliv věkové kategorii Tlumení, ztráta vědomí, halucinace

3 Éter   Diethylether, nazýván jednoduše éter, je bezbarvá hořlavá kapalina nasládlé vůně, která se používá jako rozpouštědlo, dříve také jako anestetikum. Dá se užívat inhalací jeho výparů, dále ústně vypitím zředěného éteru ve formě tzv. Hoffmanových kapek, což byl lék proti kašli obsahující jak éter, tak ethanol (alkohol), nebo nakapáním pár kapek na kostku cukru. Éter má narkotické účinky, takže vyvolává uvolnění svalstva, malátnost, sníženou schopnost ovládat končetiny až kómat, mimo jiné taky zvracení a halucinace. Éter sice nezpůsobuje fyzickou závislost, uživatel si ale může velmi lehce vybudovat závislost psychickou. Podobně jako u ostatních inhalantů je i u éteru nebezpečí předávkování, které vede k zástavě dechu.

4 Chloroform Chloroform se zneužívá nejčastěji čicháním z kapesníku nebo jiného kusu látky namočeného do chloroformu, nebo inhalováním výparů lepidla obsahujícího tuto látku (odtud slangový název "glue"), dá se však i nanést na kůži, přes kterou se vstřebá. Malé dávky způsobují závratě, ospalost až dlouhý spánek s barevnými živými sny, celkový útlum, apatii a bolesti hlavy.

5 Trichlorethylen Trichlorethylen (nazýván též trichlorethen, trichlor, TCE, tricky, trike nebo tri) je bezbarvá kapalina sladké vůně, která se dříve používala jako anestetikum. Dnes se běžně používá jako rozpouštědlo. Při inhalaci se objevuje euforie, pocity beztíže, zesílené vnímání dotyků, přecenění vlastních sil, někdy bezvědomí. Čichání této látky může vést k silné psychické závislosti.


Stáhnout ppt "Těkavé látky."

Podobné prezentace


Reklamy Google