Klára Fidriková, Radim Slaný. tch?v=fIPqvmpPhQ8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gamblering Biologické a sociální příčiny vzniku, důsledky pro společnost a rodinu. Možnosti léčby.
Advertisements

Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
NETOLISMUS V ČR se hovoří o 10% hráčů.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
PROBLÉMY ZÁVISLOSTI NA HAZARDNÍCH HRÁCH.
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Gambling - patologické hráčství
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Alkoholismus.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
Deprese Diagnostika a léčba
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Schizofrenie Jan Decker – 3A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Sociálně patologické jevy
Gamblerství aneb Láska k hazardu
závislost na internetu
PATOLOGICKÉ HRÁČSTVÍ Bc. Tereza Guldová.
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluPatologické.
ZÁVISLOSTI SEXUÁLNÍ DEVIACE SBEVRAŽDY Brno, 2014.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_12_Stát a nezaměstnanost TEMA:Finanční.
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Rodina a typologie rodin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. Hrtúsová Tereza Grigoriadisová Karin Schreiberová Radka
Patologické hráčství Bc. Balonová Soňa.
Problémové, patologické hráčství
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
HAZARD V ČÍSLECH.
Hazardní hra VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_HAZARDNÍ HRA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
Syndrom rizikového chování v dospívání
Gambling a ČR jako ráj hazardu
X. Adiktologická konference Středočeského kraje
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Rodičovství biologické a pěstounské
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Klára Fidriková, Radim Slaný

tch?v=fIPqvmpPhQ8

Gambling, gamblerství, závislost na automatech  Porucha spočívající v často opakovaných epizodách hráčství, které zásadně ovlivňují život jedince a všech osob v jeho blízkém okolí  Patří mezi návykové a impulzivní poruchy  Hazardní hra – dobrovolně se jí účastní osoba, která zaplatí vklad, jehož návratnost se nezaručuje  Herní automaty vs. výherní automaty

 Během jednoho roku se vyskytnou dvě nebo více epizod  I v případě, že epizody nejsou výnosné, opakují se i přes vyvolávání neshod a narušování „normálního života“  Silné puzení ke hře – nelze ho ovládnout  Jedinec je zaujat myšlenkami a představami hraní

 Mladí lidé  Lidé pracující v hernách, barech  Muži více než ženy  Profesionální hráči  Nezaměstnaní  Lidé závislí na jiných návykových látkách  Děti z dysfunkčních rodin, děti citově strádající  Lidé v obtížné životní situaci

 Rodinné problémy (nefunkční rodina)  Touha po penězích (málo peněz) x dostatek financí  Špatné sociální prostředí  Nedostatek citového zázemí  Nuda  Zneužívání jiných návykových látek

 Jedinec tráví při hře více času než by měl (zanedbávání ostatních povinností)  Maximálně zaměstnán hazardní hrou (prožívá minulé zážitky, plánuje další hru, opatření prostředků)  Zvyšování částky – větší vzrušení  Po ztrátě znovu hraje, aby prohrané peníze dostal zpět  Lhaní, podvádění, vymlouvání se, krádeže  Zanedbávání rodiny, přátel, pracovních povinností  Hazardní hry spojeny s dobrým pocitem (uspokojení, radost, vzrušení)

1. Fáze výher  Občasné hraní a snění či touha po veliké výhře, zvyšování sázek, častější hraní, chlubení se výhrami 2. Fáze prohrávání  Člověk není schopen ovládat svou touhu, hraním tráví čím dál více času, tyto problémy začínají značně zasahovat do života jedince a ovlivňovat jeho průběh.  Půjčování peněz, tajnosti, prapodivné chování 3. Fáze zoufalství  Padnutí na samé dno, dluhy, pokusy o sebevraždu, rozpady rodin, trestná činnost, popírání vlastní zodpovědnosti a obvinování okolí za vlastní chyby

 Neklid, nesoustředěnost, podrážděnost  Uspokojení ve chvíli, kdy začne hrát  Zvýšená tolerance  Zhoršené sebeovládání  Zklamání, pokud prohrává – bohužel i přesto další hře neodolá a touha se rapidně zvyšuje  Později beznaděj, poruchy koncentrace, impulzivní jednání, častý chronický stres  Pokračování ve hře na úkor následků

 Rodinný život – působí nepříznivě na vývoj dětí, vztah mezi manželi (dluhy, lhaní, ztráta důvěry,…)  Sociální oblast – narušování mezilidských vztahů, snížená výkonnost v práci, nesoustředěnost, špatné pracovní výkony – nezaměstnanost – finanční obtíže – kriminalita

Co mohou udělat rodiče?  Komunikace s dítětem – naslouchat, řešit problémy  Rozvoj zdravého sebevědomí, láskyplného vztahu mezi rodiči a dětmi  Učit dítě hospodařit s penězi a vážit si jich  Být pro své děti vzorem v dobrém slova smyslu  Vytvořit si důvěru dětí  Podporovat kvalitní trávení volného času, snažit se předejít nudě  Nedávat dítěti větší finanční obnosy

Co mohou udělat učitelé?  Prosazovat zákaz hazardních her ve škole a blízkém okolí, upozorňovat na nebezpečí  Preventivní programy (peer program)  Zahrnout tuto problematiku do výuky předmětu Výchovy ke zdraví

 V ČR kolem 190 kasin, 3500 elektronických kasin  V Rakousku 18 kasin, Belgie 9, v některých státech je jejich provoz zcela zakázán (Čína, Jižní Korea)  Častěji postihuje muže než ženy  Počet gamblerů v roce 2010:asi 1400  Odhadovaný počet podle psychiatrů: asi 50 tisíc

 Jedinec se musí chtít léčit !!!!  Nutné, aby si uvědomil, že je patologický hráč  Jedná se o zdlouhavý a náročný proces, který může trvat několik měsíců až let  Je nutná hospitalizace v psychiatrické léčebně na oddělení pro léčbu závislostí  Probíhá formou psychoterapie a podáváním medikamentózní léčby (antidepresiva)  Nutná podpora rodiny  Cíl: úplná abstinence  Organizace „Anonymní Gambleři Česko“

 (dotazník)    hracstvi/ hracstvi/  (osud peněz)    clanek.php?clanek= clanek.php?clanek=1813 

 NEŠPOR, K.: Návykové chování a závislost: současné poznatky a perspektivy léčby. Portál Praha. ISBN X  MACHOVÁ, KUBÁTOVÁ a kol.: Výchova ke zdraví. Grada s. ISBN