České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Počátky novodobého českého básnictví a novinářství Mgr
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
České národní obrození
Periodizace národního obrození
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Registrační číslo projektu:
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
České země v první polovině 19. století
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
VY_32_INOVACE_1D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Karel Havlíček Borovský
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Český jazyk a literatura
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Národní obrození.
2. polovina 18. století – 50. léta 19.století
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Osobnosti divadla Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
České země ve 2. polovině 18. století
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Národní obrození Michaela Tarabová.
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
1. Fáze Národního obrození
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Literatura vlády Karla IV.
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
František Ladislav Čelakovský
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Počátek Národního obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
2. Fáze Národního obrození
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Transkript prezentace:

České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření:

Metodika:  Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.  Klíčová slova: české noviny, pražské noviny, J. Linda, J. K. Tyl, Květy, Kramérius, časopisy.

Na stránkách novin:  V první polovině 19. století byly noviny a časopisy nejrychlejším nositelem zpráv z domova i ze světa.  V českých zemích byly nejrozšířenější oficiální vídeňské listy, které byly zdrojem zpráv pro noviny v zemských jazycích.

České noviny:  Ještě v první čtvrtině 19. století přebíraly zprávy vídeňských novin.  Byly určeny pro prostý lid – odpovídající obsah. Kramériovy c. a k. vlastenecké noviny pro všechen národ slovanský,  V této době vycházely dvoje české noviny: 1) Kramériovy c. a k. vlastenecké noviny pro všechen národ slovanský, 2) Schönfeldské Pražské noviny 2) Schönfeldské Pražské noviny.

České noviny:  Počátkem 19. století Kramériovy noviny upadaly a roku 1825 zanikly (po třicetipětileté existenci).  Noviny se v tomto období potýkaly s nedostatkem dobrých redaktorů.

České noviny:  Pražské noviny JOSEFA LINDY  Pražské noviny – obrat znamenal nástup JOSEFA LINDY v roce 1824  Pozvedl jejich obsah, snaha o přiblížení prostému čtenáři.

Časopisy:  První české časopisy začaly vycházet v první čtvrtině 19. století. Český Lidomil; Čechoslav; Dobroslav; Jindy a nyní; Časopis pro katolické duchovenstvo.  Časopisy: Český Lidomil; Čechoslav; Dobroslav; Jindy a nyní; Časopis pro katolické duchovenstvo.

Časopisy:   Nejvýznamnější: Hlasatel český Hlasatel český (1806 – 1818), věnoval se vlastenecké literatuře. Krok Krok (1821 – 1840), zaměřený na technické, přírodovědné i společenské vědy.

Pražské noviny:  Ve třicátých letech nastoupil do jejich redakce F. L. Čelakovský, skončil s překládáním zpráv z německých novin a začal psát původní zpravodajství. Vydával také literární přílohu Česká včela.  Zcela nový směr dal novinám roku 1846 Karel Havlíček Borovský = Pražské noviny se staly politickým listem.

Časopisy:  Ve druhé čtvrtině 19. století vzrostl počet a kvalita českých zábavných časopisů.  Za redakce J. K. Tyla byl roku 1833 oživen upadající časopis Jindy a nyní, který byl o rok později přejmenován na: Květy české – Národní zábavník pro Čechy, Moravany a Slováky. (Vycházely 2 – 3x týdně, zpočátku je psal Tyl sám, později přispívala většina vlastenců).

Revoluce 1848:  V revolučních měsících roku 1848 se po zrušení cenzury objevila řada českých a německých novin i časopisů různé orientace – Českoslovanský vlastenecký deník, Občanské noviny, Pražský večerní list, apod.  Jen v Praze vycházelo 37 politických listů.  Tato léta byla školou žurnalistiky v českých zemích.

Opakování: 1) Odkud přebíraly české noviny své zprávy? 2) Jmenujte dvoje původní české noviny? 3) Který redaktor pozvedl úroveň Pražských novin? 4) Který český časopis (dodnes existující) vznikl již v druhé čtvrtině 19. století a kdo byl jeho redaktorem?

Řešení: 1) Zprávy přebíraly z vídeňských novin. 2) Kramériovy c. a k. vlastenecké noviny pro všechen národ slovanský, Schönfeldské Pražské noviny. 3) Redaktor Josef Linda. 4) Časopis Květy české, redaktor: J. K. Tyl.

Zdroje: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, Odkaz. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, ISBN LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, ISBN