ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_19_ Křesťanská antika III TEMA:Historie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Advertisements

CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Románské sochařství a malířství
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Charakteristika umělecké památky
Předrománské umění Kulturní okruhy: západní Evropa, východní Evropa
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Raně středověké umění.
Registrační číslo projektu:
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Anzhela Sabadosh NÁZEV: VY_32_INOVACE_07B_01_ le corps humain TEMA:Civilisation.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Anzhela Sabadosh NÁZEV:VY_32_INOVACE_07B_05_Suisse TEMA:Civilisation ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:PhDr. Eva Fučilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09B_13_Berufswahl TEMA:My a svět kolem nás.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05C_18_Surrealismus I TEMA:Historie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05B_09_Postimpresionismus – Paul Gauguin.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05B_08_Postimpresionismus – Vincent.
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Výtvarné umění starověkého Říma Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_VYTVARNE_UMENI_STAROVEKEHO_RIMA_PR EZENTACE_18.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05A_04_Umění starověkého Egypta IV.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Anzhela Sabadosh NÁZEV:VY_32_INOVACE_07B_02_la_boisson TEMA:Civilisation ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_18_ Křesťanská antika II TEMA:Historie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_17_ Křesťanská antika I TEMA:Historie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dějiny umění Úvod do dějin umění - architektura 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Architektura do začátku 20. století.
AUTOR: Marcela Kaderová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT. UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Umění starověkého Říma
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Výtvarné umění starověkého Říma - test
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_19_ Křesťanská antika III TEMA:Historie umění starověku ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

ANOTACE Prezentace je určena pro výklad, opakování a upevnění nového tématu z historie umění s motivačními úkoly pro interaktivní zapojení žáků do vyučovacího procesu. Svým obsahem navazuje na vyučovací celek o raně křesťanské architektuře a rozvíjí jej. Jejím tématem je starokřesťanské malířství a sochařství pozdně antického období ve svých počátcích před přijetím křesťanství. V úvodu je zařazena interaktivní část (viz snímky č. 4 až 14) pro zopakování a upevnění probraného učiva o architektuře v období křesťanské antiky. Žáci odpovídají na 10 otázek na snímku č. 4. Správné odpovědi si následně mohou zobrazit pomocí šipky vpravo, která je odkáže na snímek s řešením. Na stránku s otázkami se dostanou zpět klikem na šipku na snímku vpravo dole. Tuto část lze využít i k ústnímu nebo písemnému ověřování znalostí žáků. Poté následuje část s výkladem tématu s názornými ukázkami. Materiál může být využit i k samostatnému studiu žáků. Látka je určena pro studenty 1. ročníku čtyřletého a 2. ročníku šestiletého gymnázia. Vzdělávací cíle:  seznámit žáky se základními tendencemi vývoje starokřesťanského malířství a sochařství v tomto období a vysvětlit příčiny procesu změn v pojetí světa a jeho ztvárňování  rozšířit slovní zásobu žáků o nové pojmy z oboru malířství a sochařství  zopakovat interaktivní formou znalosti žáků z předcházejícího učiva

10

ARCHITEKTURA OBDOBÍ KŘESŤANSKÉ ANTIKY OPAKOVÁNÍ 1.Vymezte časově období křesťanské antiky. 2.Proč se toto období označuje právě takto? 3.Jaký jiný název se pro toto období užívá? 4.Kdo se zasloužil o zrovnoprávnění křesťanství? 5.Kdy to bylo a jak se jmenoval příslušný dokument? 6.Co znamená slovo edikt. 7.Jaké jsou dva základní dispoziční typy kostelů? 8.Které město se stalo v roce 402 n. l. hlavním městem západořímské říše? 9.Jakým adjektivem označujeme stavby sloužící náboženským účelům? 10.Co je baptisterium? Další otázka

2. → 6. stol. n.l.

FORMA = antická OBSAH = křesťanství

raně křesťanské umění starokřesťanské umění

císař Konstantin 1

313 n. l. → Milánský edikt 2

vyhláška

bazilika a centrála

Ravenna

sakrální

křtící kaple

MALÍŘSTVÍ

I.období I. období  křesťané byli před uznáním křesťanství často pronásledováni → první malířské projevy – malby v katakombách  ornamentální dekorace i figurální obrazy  postupný odklon od pozdně antického iluzionismu (převládá do 3. stol.) → schematismus, linearismus a plošnost  nový křesťanský symbolický význam antických motivů  starokřesťanské symboly

Nové křesťanské symboly  ryba a beránek = Kristus  palma = vítězství nad smrtí  oliva = mír  páv = nesmrtelnost  kotva = naděje 3

Orant Dobrýpastýř Dobrý pastýř 9 10

Dobrý pastýř Dobrý pastýř (Římské katakomby, kolem r. 200) 11

Arcosolium v cubiculu de Tellus, na Via Dino Compagni v Římě  arcosolium (lat.)  výklenek v katakombách, určený k pohřbu  cubiculum (lat.)  ložnice, pokoj pro hosty  krychlová komůrka  postava na fresce je římská bohyně země Tellus, po níž je tato hrobka také pojmenována 12

Priscilliny katakomby - Večeře Páně 13

Marcellinovy katakomby - Jonáš 14

Marcellinovy katakomby - Adam a Eva 15

Malby na Via Latina

Madona z Priscilliných katakomb 2. stol. n. l. 16

SOCHAŘSTVÍ

Charakteristika  volná socha mizí – výjimka sochy dobrého pastýře (= symbol zobrazení Krista a jeho péče o zbloudilé duše)  např.: Učící Kristus  hlavní odvětví – výzdoba sarkofágů  typ i výzdoba byly převzaty z římské antiky (domek se sedlovou střechou, figurky v arkádách)  od plastického reliéfu se stále více přecházelo k lineárnímu pojetí a ke stylizaci

Dobrý pastýř (3. stol.) Učící Kristus Učící Kristus (3. stol.) 17 18

Sarkofág Junia Bassa 19. Námět Kristova vjezdu do Jeruzaléma

Sarkofág Junia Bassa 20

KONEC

Citace: 1.Socha Konstantina: BENOIST, Jean-Christophe. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 2.Mozaika s Konstantinem: THE YORCK PROJECT: MEISTERWERKE DER MALEREI. DVD-ROM, ISBN DISTRIBUTED BY DIRECTMEDIA PUBLISHING GMBH.. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Symbol I: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 4.Symbol II: AUTOR NEUVEDEN. hhttp:// [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 5.Symbol III: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 6.Symbol IV: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 7.Symbol V: AUTOR NEUVEDEN. hhttp:// [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 8.Symbol VI: DE LA LAMA, Juan. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 10.Orant: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: met%C3%A0_III_secolo).jpgDobrý pastýř: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: met%C3%A0_III_secolo).jpg 11.Dobrý pastýř – malba v katakombách: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW:

: Citace: 12.Arcosolium: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 13.Priscilliny katakomby - Večeře Páně: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 14.Marcellinovy katakomby – Jonáš: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 15.Adam a Eva: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 16.Malba madony: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 17.Socha Dobrého pastýře: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 18.Učící Kristus: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Sarkofág Junia Bassa: SAILKO, I. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 20.Sarkofág Junia Bassa: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: _Roma,_Museo_d._civilt%C3%A0_Romana_-_Calco_sarcofago_Giunio_Basso_-_Foto_Giovanni_Dall%27Orto,_12- Apr-2008.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:1053_- _Roma,_Museo_d._civilt%C3%A0_Romana_-_Calco_sarcofago_Giunio_Basso_-_Foto_Giovanni_Dall%27Orto,_12- Apr-2008.jpg 21.Mozaika: THE YORCK PROJECT: MEISTERWERKE DER MALEREI. DVD-ROM, 2002 DERIVATIVE WORK: TETRAKTYS RICARDO ANDRÉ FRANTZ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW:

Tento materiál je určen k interaktivní výuce.