I. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
Advertisements

Základní pohybový systém
FÁZE OBLOUKU.
Pravidla fotbalu-OFSAJD
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Beach rugby
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Stanovení úrovně vybraných herních dovedností v tchoukballe jako základní předpoklad jejich kultivace Ladislav Bláha KTV PF UJEP, Ústí nad Labem.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
GRAFOMOTORIKA.
R2R2 R1R1 Základní pohybový systém nejkratší cestou, pokud je to možné, pokračovat přímo za branku nebát se být více v hřišti SPRÁVNĚ Schéma.
Základní Pravidla Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
BASKETBAL.
Digitalizace výuky Příjemce
DRILLY Catcherů Zpracoval DAVID WINKLER DRACI BRNO MBS - Brno Horská klinika 2010.
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Systematika fotbalu.
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jak správně sedět u počítače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
HÁZENÁ.
SOFTBALL 1.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
VOLEJBAL 1.
REUVEN VIROVNIK, přeložil Mgr. Robert Vyklický
© Tom Vespa. Měkota 1) reakční rychlostní schopnost: a) jednoduchá: od podnětu do začátku pohybu (podněty mohou být dotykové - taktilní, sluchové - akustické,
Aktuální formy a metody sportovních her np1107, nk1107 Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D.Únor 2011.
Aktuální formy a metody sportovních her
Aktuální formy a metody sportovních her np105, nk105 Mgr. Tomáš Pětivlas PhDÚnor 2007.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_12 TÉMA:
Útočné herní dovednosti PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Pravidla házené - obrázky. Obr. č. 1. Hřiště na házenou.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Čtvrtá lekce – střelba z místa a střelba v pohybu (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento projekt.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Korfbal.
Pravidla sportovní hry, interpretace tzv. základních pravidel
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
II. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce
Hodina pohybu navíc - Ragby
TECHNIKA PRSA – ČINNOST HORNÍCH KONČETIN DÝCHÁNÍ
TENIS.
STARTOVNÍ SKOK Z BLOKU Lekce č. 21
TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20
Systematika basketbalu
Základy součinnosti v útoku s využitím herních činností jednotlivce
TECHNIKA PRSA POHYBOVÝ CYKLUS POD HLADINOU
UBM postupný útok.
Útočné činnosti jednotlivce vztahového typu
TECHNIKA ZNAK – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 15
TECHNIKA ZNAK – základní obrátka, „kotoulová˝ obrátka Lekce č. 18
TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17
TECHNIKA KRAUL – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 5
Technika kraul – činnost horních končetin Lekce č. 6
Transkript prezentace:

I. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Základy herního jednání v házené Cíl VJ: Osvojení základních principů rozestavení a pohybu po hřišti v rámci systému osobní obrany a útoku proti ní, házení a chytání míče

Systém osobní obrany Základní taktické zásady : - každý hráč se okamžitě poté, co jeho družstvo ztratí v útoku míč, snaží obsadit určeného hráče soupeře - bránící hráč se pohybuje tak, aby byl vždy pokud možno mezi určeným soupeřem a vlastní brankou - ideální je, když se obránce dokáže pohybovat tak, že je nejen mezi vlastní brankou a útočníkem, ale navíc to má blíže i k míči

Útok proti osobní obraně Základní taktické zásady : - po získání míče se snaží každý hráč družstva dostat co nejrychleji k brankovišti soupeře - pokud má míč sám a nemůže jej dopravit přímo k brance soupeře, snaží se nalézt nejbližšího neobsazeného spoluhráče a přihrát mu - s míčem se pak pokouší dostat do postavení, ve kterém mu už obránce nedokáže zabránit ve střelbě na branku - útočníkům se podaří uvedené úkoly lépe splnit když budou k uvolňování využívat celou hrací plochu, to znamená, že se nebudou shlukovat kolem míče

Příklady MOF: HC 1: Hráči jsou rozděleni do trojic až šestic, každá skupina má navíc určenu funkci obránců nebo útočníků. Skupiny se pohybují po hřišti tak, že hráči kopírují pohyb prvního ve skupině. Na signál zaujímají útočníci útočné postavení (čelem k určené brance), úkolem obránců je vyhledat „svého“ útočníka a zaujmout odpovídající obranné postavení.

HC 2: Viz předchozí cvičení, na další signál se útočníci pokoušejí uvolnit směrem k brankovišti PH: Pokládaná – hrají dvě družstva na házenkářském hřišti, úkolem je položit míč kamkoliv za brankovou autovou čáru soupeře (vstup do brankoviště je povolen). Družstva využívají systému osobní obrany po celém hřišti. V alternativách lze např. vyloučit driblink nebo zpětnou přihrávku mezi dvěma hráči.

Házení a chytání míče Házení - výchozí požadavky: držení míče ve vějířovitě roztažených prstech, míč nesedí v dlani uvolněné zápěstí, umožňující dostatečně přesné usměrnění míče opouštějícího ruku nácvik provádět s míči odpovídající velikosti ( musí být taková, aby hráč míč bez problémů udržel v prstech)

Popis činnosti: Nápřah - pravák stojí ve stoji výkročném levou, přičemž špička vykročené nohy by měla směřovat do předpokládaného směru hodu. Paži s míčem vede spodním obloukem nebo po nejkratší dráze do zapažení. Zdůrazňujeme polohu lokte a ruky s míčem nad úrovní ramene. Odhod - začíná pohybem pravého boku ve směru hodu. Na něj navazuje bezprostředně švihový pohyb ramene, lokte, předloktí a zápěstí. Zejména pohyb zápěstí je velmi důležitý, neboť dává míči poslední zrychlení a určuje směr jeho letu. Ani při odhodu by se loket neměl přiblížit k tělu (viz obr.)

Chytání – popis činnosti: Natočení trupu do směru, odkud letí míč, umožňuje hráči natáhnout paže vstříc míči tak, že dlaně směřují vpřed, prsty jsou vějířovitě rozevřeny, přičemž palce a ukazováky směřují k sobě tak, že vytvářejí „srdíčko“ (viz obr.). Jakmile se míč dotkne bříšek prstů, paže se pokrčují v loktech. Dochází tak k tlumení míče. Především z taktických důvodů je často výhodné tlumit míč rovnou za rameno ruky, kterou hráč hází. I v situacích, kdy nám ani rychlý start proti míči neumožní vrchní chycení (míč letí nebo padá níž než je úroveň pasu) se snažíme chytit míč obouruč. Musíme použít spodní chycení. I při něm jdou ruce proti míči s rozevřenými prsty, ale tentokrát jsou u sebe malíky.

Příklady MOF: PC 1: Trojice hráčů, oba stojící si střídavě přihrávají se sedícím. Sed znamená pro hráče nutnost zvýraznit práci ramen a odhodové paže při přihrávání