Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STARTOVNÍ SKOK Z BLOKU Lekce č. 21

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STARTOVNÍ SKOK Z BLOKU Lekce č. 21"— Transkript prezentace:

1 STARTOVNÍ SKOK Z BLOKU Lekce č. 21
KPS UK FTVS Petr Smolík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Obsah Úvod Startovní povely Fáze startu Kontrolní otázky

3 Startovní povely Krátké přerušované hvizdy píšťalkou
Dlouhý hvizd píšťalkou (jeden) Slovní povel: „Na místa˝ Startovní povel (pistolí, píšťalkou, klaksonem)

4 Fáze startu U startovního skoku rozlišujeme fáze: základní postavení
odraz let vzduchem dopad do vody pohyb setrvačností nasazení prvních plaveckých pohybů, výjezd na hladinu.

5 Kvalita a úspěšnost startu závisí na:
reakční době, která uplyne od startovního signálu do prvního pohybu plavce, úrovni výbušné síly dolních končetin (dynamické), technice startovního skoku.

6 Fáze startu - základní postavení

7 Fáze startu - odraz

8 Fáze startu – let vzduchem

9 Fáze startu – dopad do vody

10 Fáze startu – pohyb setrvačností
Po zanoření těla rychlost pohybu vlivem odporu vody prudce klesá, plavec se pohybuje setrvačností po obloukovité dráze v hydrodynamické poloze přibližně do hloubky 60 – 90 cm, kde se postupně mění směr dráhy pohybu vpřed dolů na směr vpřed vzhůru. Změnu pohybu plavec koriguje vzpažením paží vzad s mírným vztyčením rukou (ruce zůstávají v překrytí) za postupného vzpřimování hlavy.

11 Fáze startu - nasazení prvních plaveckých pohybů, - výjezd na hladinu
nasazení prvních záběrových pohybů nastává o něco dříve než rychlost setrvačného pohybu klesne na rychlost „čistého plavání“ v technice kraul a motýlek: současné „delfínování“ nebo střídavé záběrové pohyby dolních končetin v technice prsa - pohybový cyklus pod hladinou plavec se pohybuje šikmo vzhůru k hladině v hydrodynamické poloze. protnutí hladiny probíhá pod malým úhlem - plynulý přechod mezi plaváním pod hladinou a plaváním na hladině při prvním pohybovém cyklu horních končetin v technice kraul a motýlek plavec nenadechuje, u kraulu nezabírající paže zůstává propnuta ve vzpažení těsně pod hladinou.

12 Kontrolní otázky 1) Jaké jsou základní znaky dnešního pojetí startovního skoku z bloku? 2) Popiš jednotlivé fáze startovního skoku z bloku. 3) Jak postupujeme při výuce a zdokonalování startovního skoku z bloku, uveď příklady vhodných cvičení. Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "STARTOVNÍ SKOK Z BLOKU Lekce č. 21"

Podobné prezentace


Reklamy Google