TĚSTO LISTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, listové, příprava, Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: Výukový materiál k technologii přípravy pokrmů pro III.ročník oboru kuchař - číšník Dum: 487 Vypracováno: II.pololetí 2012/2013
POSTUP PŘÍPRAVY máslo zlehka promícháme se 100 g proseté hladké mouky na hladkou hmotu. Teplota surovin nesmí přesahovat 19 °C. máslo zlehka promícháme se 100 g proseté hladké mouky na hladkou hmotu. Teplota surovin nesmí přesahovat 19 °C. Po vymíchání upravíme těsto do tvaru čtverce. Po vymíchání upravíme těsto do tvaru čtverce. Z mouky, vody, žloutků, octa a soli připravíme těsto, které vypracujeme tak, aby bylo pružné a nelepilo se Z mouky, vody, žloutků, octa a soli připravíme těsto, které vypracujeme tak, aby bylo pružné a nelepilo se Vymíchané těsto necháme asi 20 minut přikryté odležet. Vymíchané těsto necháme asi 20 minut přikryté odležet. Těsto po odležení vyválíme s máslovou částí tak, že máslovou část zabalíme Těsto po odležení vyválíme s máslovou částí tak, že máslovou část zabalíme do rozváleného těsta a čtyřikrát překládáme. do rozváleného těsta a čtyřikrát překládáme. Toto překládání ještě dvakrát opakujeme v 15-ti minutových intervalech. Toto překládání ještě dvakrát opakujeme v 15-ti minutových intervalech.
1. POSTUP PŘÍPRAVY
2. GRAFICKÁ PŘÍPRAVA
KOLÁČKY Z LISTOVHO TĚSTA 3.
KRÉMOVÉ ŘEZY 4.
PLUNDROVÉ TĚSTO Plundrové těsto je složením i použitím podobné listovému Plundrové těsto je složením i použitím podobné listovému Rozdíl mezi listovým a plundrovým těstem je, že plundrové těsto kyne Rozdíl mezi listovým a plundrovým těstem je, že plundrové těsto kyne
ZDROJ Vlastní zkušenosti znalosti a poznatky z praxe Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 2, Fortuna, ISNB s