VYPRACOVALA: Mgr. Ivana Tesařová, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z pohádky do pohádky aneb Jak se dělá knížka Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

DOPRAVNÍ ZNAČKY Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.7 Mnohovýznamová slova Název sady: Český jazyk a literatura 3.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO L – opakování Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Matematická štafeta Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Opakování vyjmenovaných slov po m Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
MY FAMILY Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
MĚŘÍTKO MAPY, KILOMETR Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_04 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_NEŽIVÁ PŘÍRODA_OBNOVITELNÉ ZDROJE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
PRVNÍ JEMNICKÁ BITVA O UPEVNĚNÍ KRÁLOVSKÉ MOCI LUCEMBURSKÉ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Pravopisná cvičení 1 Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Název prezentace (DUMu)
Hmyzí hotel Kde kdo bydlí?.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
VY_32_INOVACE_09_Činnost litosféry na Zemi Autor: Mgr. Milan Javůrek
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Mýty a pověsti Tematická oblast
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
CAN/CAN’T /ACTIVITIES/
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_44_F6
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zájmena Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_sada 2_94
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_02
Seznámení se s technikou a příprava základního čtverce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Název projektu: Modernizace vzdělávání
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jablíčko se kutálelo JAK JSME SE NECHALI INSPIROVAT PODZIMNÍ PŘÍRODOU A PROCVIČOVALI VÝSLOVNOST DÍTĚTE, ROZVÍJELI JEHO TVOŘIVOST, FANTAZII, POHYBOVOU.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
VY_32_INOVACE_02_PŘV_ROSTLINY
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Transkript prezentace:

VYPRACOVALA: Mgr. Ivana Tesařová, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/

Anotace Obsahuje náměty činností pro seznámení s frazeologií. Děti se učí rozlišovat jednotlivé útvary lidové slovesnosti, zábavným způsobem si rozšiřují její znalost. Snaží se pochopit vznik a význam přísloví a rčení jako součást našich národních tradic. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětČeský jazyk Očekávaný výstup Rozlišuje útvary lidové slovesnosti a tvořivě s nimi pracuje, chápe je a rozšiřuje si jejich znalost. Využívá vtip a fantazii při vlastním ztvárnění. Učí se milovat český jazyk v jeho rozmanitosti. Druh učebního materiáluPracovní listy a náměty k činnostem Cílová skupinaŽáci 5. ročníku Metodický postup Zpravidla začínáme rozcvičkou – zamrzlíkem, kdy děti verbálně dokončují přísloví, přirovnání apod. Připomeneme si jejich význam a postupně přidáváme další dle zásady: Méně je více. Výtvarným vyjádřením rozšíříme „slovník“.

Z LIDOVÉ SLOVESNOSTI

PŘÍSLOVÍ RČENÍ Krade jako straka. Všude dobře, doma nejlépe. Kdo šetří, má za tři. Pálí ho dobré bydlo. Je jako z divokých vajec. Vzal nohy na ramena. Poznáš, co je přísloví a co rčení? Přečti si nápovědu.

Přísloví jsou krátké průpovědi, které vyjadřují životní zkušenost lidí. Vyplývá z nich nějaká moudrost nebo poučení. Rčení Je ustálené slovní spojení, které na rozdíl od přísloví nevyjadřuje nějaké poučení, jen zpestřuje naše vyjadřování.

SOUTĚŽ: Hra na zamrzlíka Komu není rady, ………………………. Kdo jinému jámu kopá, …………… Co na srdci, ……………………………….. Komu se nelení, …………………….. Nové koště ……………………. A dál už sami.

Jaká přísloví, rčení či přirovnání mohou vyjadřovat tyto obrázky. Neboj se zapojit vtip a fantazii. Nakresli svůj vlastní obrázek. VYHRÁVÁ TEN, KDO SE NEJLÉPE VYJÁDŘÍ. HÁDANKA: