ZS1MP_DIVZ Didaktika pro IVZ Přednášky – 1 hodina týdně Zakončení: ZKOUŠKA (3 kredity)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

PT – obecná charakteristika
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Struktura výuky.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Průřezová témata.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
aktuální problémy současného světa
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Didaktika pro IVZ.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Didaktika přírodopisu 1 1. seminář
ZS1MP_DIVZ Didaktika pro IVZ a ZS1MK_PD1 Praktikum k didaktice IVZ 1
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
SC2MP_DPV Didaktika přírodních věd povinný předmět povinný předmět 7-8 bloků dvouhodinových, 1 čtyřhodinový.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
Didaktika geografie.
ZS1MK_DIVZ Didaktika pro IVZ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Didaktické prostředky
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Obecná didaktika ÚVOD.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konflikt, koření života
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Teorie a metodika výchovy seminář 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ZS1MP_DIVZ Didaktika pro IVZ Přednášky – 1 hodina týdně Zakončení: ZKOUŠKA (3 kredity)

Cíle předmětu: Studenti se orientují: - v dokumentech závazných pro učení o přírodě a společnosti (RVP pro ZV) Studenti využívají: - diagnostiku žákovských prekonceptů (žákova vnímání světa) - konstruktivistický přístup ve výuce - metody a formy výuky specifické pro učení o přírodě a společnosti - didaktické prostředky přiměřené schopnostem a vědomostem žáků Studenti aplikují své teoretické znalosti znalosti odborných i didaktických předmětů: - při přípravě na výuku a vlastní výuce předmětů vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět (+ svět práce) - při reflexi výuky své i svého kolegy

DatumTéma přednáškyPřednášející Požadavky k předmětu Pojetí učiva předmětů o přírodě a společnosti na 1. stupni ZŠ, stručný přehled metod a forem využívaných ve výuce těchto předmětů Frýzová Didaktické prostředky a možnosti jejich využití ve výuce předmětů o přírodě a společnosti. Frýzová Specifika výuky předmětů o přírodě a společnosti u žáků 1. období Šmahelová Specifikum tématického okruhu Lidé kolem násŠmahelová Specifikum tématického okruhu Lidé a časČapka Specifikum výuky tématické okruhu Rozmanitost přírody – biologické učivo Frýzová Specifikum tématického okruhu Místo, kde žijemeMísařová Specifikum výuky tématického okruhu Rozmanitost přírody – fyzikální a chemické učivo Trna Hodnocení žáků v předmětech učení o přírodě a společnosti Frýzová Možnosti integrace a nové trendy ve výuce předmětů učení o přírodě a společnosti Frýzová

Seminární práce a zkouška Seminární práce: -příprava a realizace jedné vyučovací hodiny pro výuku předmětů vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět (nebo Člověk a svět práce – Pěstitelské práce) během pedagogické praxe na ZŠ – viz. závazná šablona. > odevzdání elektronicky do ISu + tištěné verze u zkoušky -Reflexe výuky připravené hodiny kolegy studenta z pedagogické praxe > odevzdání po skončení praxe do schránky katedry biologie na jméno Frýzová. Zkouška: -písemná část – test vědomostí – viz. přednášky a studijní texty -rozprava nad seminární prací

Seminární práce – příprava na hodinu Z ISu ze Studijních materiálů si stáhnete Modelovou šablonu pro vyučovací hodinu. Pomocí RVP ZV, učebnic, další literatury a samozřejmě Vašich nápadů vytvoříte přípravu na vyučovací hodinu tématu zadaného cvičným učitelem. Podle své přípravy hodinu odučíte. Přípravu přepište do šablony a vložte do Odevzdávárny na ISu. Nezapomeňte přinést ke zkoušce vytištěnou kopii seminární práce a záznam vašeho kolegy z výuky. Váš kolega na praxi bude sledovat vaši výuku a průběžně zaznamenávat své postřehy do záznamového archu – ten vám na konci hodiny předá.

Učení o přírodě a společnosti Vyučováno vždy na školách v různém rozsahu, plnilo především cíle kognitivní a psychomotorické … V minulosti pod různými názvy, zaměřené především na rozvoj znalostí o přírodě a společnosti na úrovni regionu a státního celku … a pod různými názvy: dříve: Názorné učení, věcné učení, Prvouka nyní: Prvouka, Vlastivěda, Přírodověda, Člověk a jeho svět, … Dnes vychází obsah (ale i forma) předmětů z Rámcového vzdělávacího programu pro ZV, předmětům učení o přírodě a společnosti se věnují Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce (Pěstitelské práce)

Průřezová témata OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA VÝCHOVA DEMOKRATICKÉHO OBČANA VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA MEDIÁLNÍ VÝCHOVA V předmětech učení o přírodě a společnosti, stejně jako v ostatních předmětech, bychom měli VŠESTRANNĚ ROZVÍJET osobnost žáka. Předměty učení o přírodě a společnosti by se měly v prvé řadě zaměřit na rozvoj dovedností podporující vědecké myšlení jako je porozumění a třídění informací z různých zdrojů, pozorování, jednoduché experimentování, interpretace zjištěných poznatků.

Otázky: Kde najdu konkrétní cíle a učivo pro jednotlivé ročníky? Na základě čeho vznikaly Školní vzdělávací programy? Jak mohu přizpůsobit výuku potřebám a schopnostem svých žáků? Které výukové formy jsou vhodné pro předměty učení o přírodě a společnosti? Které výukové metody slovní, názorně demonstrační a dovednostně praktické můžete využívat ve výuce předmětů o přírodě a společnosti?

VÝUKOV É FORMY Dělen í organizačn í ch forem podle SOCI Á LN Í HO HLEDISKA Hromadn á (front á ln í ) výuka Skupinov á (kooperativn í ) výuka Partnersk á výuka Individu á ln í výuka Individualizovan á výuka Dělen í organizačn í ch forem podle NORMATIVN Í HO HLEDISKA Výuka ve tř í dě (vyučovac í hodina) Beseda Vych á zka, terénní výuka (př í rodovědn á, vlastivědn á, komplexn í ) Exkurze Výukový program (model zku š enostn í ho učen í ) Laboratorn í pr á ce Pr á ce na š koln í m pozemku Projektov á výuka Mimo š koln í formy pr á ce

VÝUKOVÉ METODY METODY SLOVN Í - vypr á věn í - výklad - předn áš ka (ž á kovský refer á t) - pr á ce s textem (učebnic í ) - pr á ce s pracovn í m listem - pojmov é mapy - rozhovor (motivačn í, sokratovský, heuristický) - diskuse - didaktick é hry (slovn í ) METODY N Á ZORNĚ DEMONSTRAČN Í - pozorov á n í, předv á děn í - pr á ce s obrazem (učebnic í ) - instrukt á ž - ř í zen é objevov á n í na z á kladě pozorov á n í - inscenačn í - didaktick é hry (senzorick é ) METODY DOVEDNOSTNĚ PRAKTICK É - napodobov á n í - manipulace (s obrazy, modely, př í rodninami) - pokus ž á kovský (laborov á n í, experimentov á n í ) - ř í zen é objevov á n í na z á kladě manipulace a experinetov á n í - didaktick á hra (motorick á ) - produkčn í činnosti

Učitelovo pojetí výuky předmětů o přírodě a společnosti (vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět a Člověk a svět práce) Co (výběr, obsah a rozsah učiva), kdy (ve kterém ročníku) a jak (metody, formy) žáky učit Co učit a kdy učit – dnes dáno RVP pro ZV - důraz kladen především na rozvoj klíčových kompetencí (k učení, k řešení problémů, komunikativní, sociální a personání, občanské, pracovní) - problematice učení o přírodě a společnosti se věnuje vzdělávací oblast Člověk a jeho svět a také částečně Člověk a svět práce. - Vzdělávací oblast je dále rozčleněna na tématické okruhy: – Místo, kde žijeme (Člověk a jeho svět) - Lidé kolem nás (Člověk a jeho svět) - Lidé a čas (Člověk a jeho svět) - Rozmanitost přírody (Člověk a jeho svět) - Člověk a jeho zdraví (Člověk a jeho svět) - Pěstitelské práce (Člověk a svět práce) - součástí každé tématické oblasti jsou očekávané výstupy pro 1. a 2. období a stručná charakteristika učiva. Co učit, kdy učit a jak učit je na každé konkrétní škole – součástí ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU – závazné pro všechny učitele školy.

Jak učit (výběr metod a forem) – je na každém učiteli, volba metod a forem se odvíjí od prostorových a časových možností výuky, vybavení školy didaktickými prostředky a charakteru žákovského kolektivu. - pro výuku témat učení o přírodě a společnosti je prokázána účinnost KONSTRUKTIVISTICKÉHO PŘÍSTUPU ve výuce. Tradiční přístup -Nové poznatky jsou cílem, kterého je třeba dosáhnout – učitel je předkládá již v hotové podobě prostřednictvím učebnic. -Učitel je ve třídě ten, kdo určuje pravidla, kontroluje a hodnotí práci žáků. -Učitel vyučuje celou třídu stejným způsobem – především hromadně. -Žák je považován za pasivního příjemce, nepočítá se s jeho předchozí znalostí a zkušeností. -Rodiče jsou pouze informováni o výsledcích výuky, případně kázeňských problémech. Konstruktivistický přístup -Nové poznatky jsou nástrojem porozumění světu a sobě. Žáci sami objevují, poznávají, experimentují, ověřují. -Učitel je ve třídě ten, kdo usměrňuje učení žáků, společně se žáky kontroluje a hodnotí jejich individuální pokroky -Učitel koordinuje učení žáků - žáci pracují individuálně, ve dvojicích, skupinách, hromadně, žáci mohou spolupracovat. -Žák se aktivně konstruuje vlastní poznání na základě svých zkušeností vlastním způsobem. -Rodiče jsou pro učitelem partnerem při vzdělávání svých dětí.

Žákovo pojetí učiva - prekoncepty  Jaká je představa žáka o určitém ději, jevu a podobně. PREKONCEPTY jsou založeny na předchozích zkušenostech žáků – ze školy, televize, internetu, sociokultúrním prostředí v rodině, zájmových aktivitách žáků a dalších – tedy různí žáci mohou mít různé prekoncepty.  Jak lze zjišťovat prekoncepty žáků: - Rozhovor se žáky – skupinový nebo individuální - Výtvarný, případně dramatický, projev - Dvouúrovňový didaktický test - Grafické strukturování učiva (pojmová mapa) - Projektivní techniky (nedokončené věty, záměrně neurčitá zadání,…) - Interakční analýza – analýza záznamu hodiny jak učitele, tak žáků  Proč zjišťovat prekoncepty žáků? Vstupní – východisko pro přípravu výuky, motivace pro žáky. Průběžné – kontrola pochopení probíraného učiva žáky, odhalení případných miskoncepcí v průběhu výuky tématu. Výstupní - kontrola pochopení probíraného učiva žáky, odhalení případných miskoncepcí po probrání tématu.