Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN 978-80-7041-645-7, 370 str.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Přelidnění planety.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Ohrožování základních složek biosféry
Krajina a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Krajina a životní prostředí
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Registrační číslo projektu:
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Ekosystémy přírodní a umělé
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Globální problémy.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
její znečištění a důsledky
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika životního prostředí
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
Ekologická politika EU
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Environmentální problémy
Transkript prezentace:

Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.

současná civilizace – negativní kontext: – růst spotřeby obnovitelných i neobnovitelných zdrojů – nachází se velice daleko od udržitelného rozvoje – negativní a často nevratné vlivy na biosféru, ekosystémy i zdraví a zdravý rozvoj člověka – pokračují nežádoucí trendy – mnoho vlivů člověka se stalo globálními – dezertifikace, ztráta orné půdy a ztráta její úrodnosti, snižování dostupnosti vody, podpora eroze, velmi rychlé vymírání druhů aj.

současná civilizace – pozitivní kontext: – zpomalení negativních trendů - růst počtu obyvatel (ve vyspělých zemích proběhla demografická transformace) – snižování znečištění některými látkami včetně uměle vytvořených – např. byla výrazně omezena či zastavena výroba CFC, azbestu, PCB – profilují se makroregiony a státy, kde se daří kvalitu životního prostředí politikou, finančními dotacemi a technickými opatřeními zvyšovat (Evropa) – mezinárodní dohody úspěšné některých oblastech (včetně ochrany biodiverzity), naopak klíčové mezinárodní dohody o snižování vypouštění skleníkových plynů se nedaří uzavřít v dostatečně efektivní podobě a s podporou dostatečného množství států

změna myšlení se projevila jen částečně dílčí úspěch byl ve vyspělých státech zaznamenán u podpory recyklace, snižování spotřeby zdrojů, podpoře bioproduktů tyto změny jsou však dílčí a stále ještě daleko od důsledné změny priorit užít si a spotřebovat versus úcta k přírodě, vlastnímu zdraví, lidem, biosféře myšlení mnoha lidí zůstalo ve vztahu k dopadům na ŽP zakonzervováno i v rovině „někdo to za mne vyřeší“

Kontrolní úkoly, otázky, základní témata pro úvahy Jak by se změnilo zemědělství a jeho dopady na životní prostředí, pokud by se lidstvo výrazněji orientovalo na rostlinnou stravu? Jak probíhá proces „oživování“ půdy v rámci alternativního (ekologického) zemědělství? Podzemní voda – jaké jsou současné problémy jejího využívání (nápověda – artézské studně, těžba surovin, čerpání podzemní vody v příbřežních oblastech). Proveďte klasifikaci odvětví průmyslu podle jejich vlivu na životní prostředí. Je tato klasifikace absolutní?