Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Název projektu: Moderní škola
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PRIMA_PECE_19 Zdravý životní styl – výživa Téma sady: Přímá péče a osobní asistence Obor, ročník:Sociální činnost, 3. ročník Datum vytvoření:červenec 2013 Anotace:Zdravý životní styl – výživa, potravinová pyramida Metodický obsah:Výklad nového učiva, opakování učiva

Zdravý životní styl - výživa Správná výživa = Pravidelný a dostatečný přísun energie a všech živin – pro zdravý růst a vývoj organismu. Pestrá, připravená podle hygienických zásad. Příjem energie musí odpovídat výdeji. Platí: správná výživa = příjem potravy + pohybová aktivita přijatá energie = vydaná energie

Zdravý životní styl - výživa Potravinová pyramida -4 patra -6 potravinových skupin: 1)obiloviny 2)ovoce 3)zelenina 4)mléko a mléčné výrobky 5)maso, ryby, vejce, luštěniny 6)cukr, sůl, tuky. Obr. č. 1 – Pyramida výživy

Zdravý životní styl - výživa 1.patro pyramidy Obiloviny (cereálie) základnou pyramidy, jsou bohaté na minerální látky, vitaminy, zejména sacharidy, vlákninu. Celosvětový podíl obilovin na výživě je asi 60 – 70%. Zajímavost: slovo "cereálie" je latinského původu a bylo odvozeno od římské bohyně Cerery. Obr. č. 2 – Obilné pole

Zdravý životní styl - výživa 2. patro pyramidy Ovoce a zelenina Potřeba přijímat ve velkém množství – obsahují minerály a vitamíny, sacharidy, množství vody. Čistí organismus. Obr. č. 3 – Ovoce a zelenina

Zdravý životní styl - výživa 3.patro pyramidy Mléko, mléčné výrobky, maso, masné výrobky, ryby, vejce, luštěniny. Poskytují bílkoviny a železo, v případě mléčných výrobků i prvek vápník. Obr. č Mléko

Zdravý životní styl - výživa 4.patro pyramidy Tuky, jednoduché cukry (sladkosti) a sůl. Tělu dokáže pořádně uškodit, když se to přehání. Maximálně 20 g cukru/tuku denně. Obr. č. 5 – Tuky v podobě čokolády

Zdravý životní styl - výživa Jídelníček dle potravinové pyramidy  snídaně:  krajíc celozrnného chleba, margarín, niva, rajče, ovocný čaj  přesnídávka:  jogurt, müsli, jablko, ovocný čaj  oběd:  brokolicová polévka, rybí filé zapečené se sýrem, bramborová kaše, mrkvový salát, minerální voda

Zdravý životní styl - výživa Jídelníček dle potravinové pyramidy  svačina:  dalamánek, máslo, šunka, paprika, kakao  večeře:  těstovinový salát se zeleninou, stolní voda

Zdravý životní styl - výživa Opakování nového učiva 1.Jaký je jiný název obilovin? - cereálie 2.Jakou jednotkou je definováno množství potravin, které bychom měli sníst? - porce 3.Jaké důležité složky nám dává maso? - bílkoviny a železo

Zdravý životní styl - výživa Opakování nového učiva Doplňte obrázky do potravinové pyramidy. Obr. č. 6 – Sestavení pyramidy výživy

Zdravý životní styl - výživa Opakování nového učiva Řešení. Obr. č. 7. – Pyramida výživy

Zdravý životní styl - výživa Opakování nového učiva Diskuze. Zamyslete se nad svým denním režimem, jestli splňujete podmínky potravinové pyramidy a vaše strava je vyvážená. Jakým způsobem by se Váš jídelníček dal vylepšit a obohatit.

Použitá literatura: MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ, ŠKOLSTVÍ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. Brno: Paido ISBN Obrazové zdroje: 1. MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ, ŠKOLSTVÍ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. Brno: Paido , s.13 ISBN Microsoft obrázková sada Použitá literatura a zdroje

Autor: Bc. Martina Jeřábková Název díla: Zdravý životní styl – výživa Datum vzniku: červenec 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému právu, prezentace je autorským dílem. Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové