Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimediální pomůcka k výuce didaktické techniky
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Funkce chemického pokusu ve výuce chemie
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Didaktické prostředky
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
OBECNÁ CHEMIE PROTOKOL POKUSU VY_32_INOVACE_02 - PROTOKOL POKUSU
Didaktický výzkum v ekonomickém vzdělávání © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Struktura výuky.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Metody pedagogické diagnostiky
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Teorie vzdělávání dospělých
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Případová studie Seminář 2014.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Struktura bakalářské práce
Vyučovací metody v přírodopise
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Kurikulum, metody výuky, didaktická technika
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Didaktické metody Androdidaktika.
STRUKTURA METODIKY STRUKTURA METODICKÉHO LISTU PRACOVNÍ LIST PROJEKTOVÝ DEN A PREZENTAČNÍ DEN PROGRAM SEMINÁŘE CHEMIE 1 Projekt TROJLÍSTEK, Seminář chemie,
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Školské dokumenty. Osnovy Dříve dány centrálně. Jednotné pro všechny pro všechny školy daného typu. Od roku 2007 si osnovy vytváří každá škola na základě.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Didaktické prostředky
Didaktická příručka z chemie pro střední školu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Teorie vzdělávání dospělých
, Pedagogická fakulta MU
Didaktické metody Androdidaktika.
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
VÝZNAM DEMONSTRAČNÍHO POKUSU VE VÝUCE CHEMIE
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Školní vědecký projekt
KMT/DIZ1 Didaktika matematiky (předmět, úkoly, metody) Didaktický systém Matematické vzdělávání (cíle, úkoly) 1. SZZK Didaktika matematiky – předmět, úkoly,
Vyučovací metody v přírodopise
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Chemický experiment

Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě jednoho či dvou pokusů

Charakteristika školního chemického experimentu Činnost: plánovitá, cílevědomá duševní a fyzická prováděná učitelem a žáky Obsahem je studium přírodních jevů za známých podmínek Vychází z pokusu vědeckého

Charakteristika Vyučovací prostředek Vyučovací metoda rozvíjející všechny složky poznání: vědomosti dovednosti návyky Na jejich tvorbě se podílejí činnosti: motorické senzorické intelektuální

Funkce Informativní (zdroj informace, které zprostředkovává) Formativní ( formování vlastností) Metodologická (např. osvojení používaných metod ve výzkumu při správném řízení a kontrole)

Klasifikace Podle vnějších forem výuky (školní, domácí) Podle vnitřních forem výuky (demonstrační, pokusy žáků) Podle fází výuky ( při motivaci, při osvojování, při upevňování a kontrole) Podle gnoseologických charakteristik (zjišťující, dokládající, motivační) Podle exaktnosti práce a hodnocení výsledků (kvalitativní, kvantitativní)

Demonstrační pokus Příprava před vyučováním Činnost při výuce Pravidla při provádění pokusů Chyby při provádění pokusů

Pravidla při realizaci chemického školního experimentu Vědecká a odborná správnost Přiměřenost Estetičnost Dobrou viditelnost Časovou úspornost Bezpečnost a hygienu práce

Činnost učitele při demonstračním pokusu Výběr pokusu Příprava na pokus před výukou Činnost ve výuce

Pravidla při provedení pokusu Správně metodicky zařadit pokus. Objasnit a zopakovat pojmy, se kterými žáci při pokusu pracují. Seznámit žáky s aparaturou a chemikáliemi. Bezprostředně před započetím pokusu vyložit na stůl všechny potřebné pomůcky. Dokončí sestavení aparatury Během konání pokusu usměrňuje pozornost žáků žádaným směrem vhodně volenými otázkami. Žáci nejsou seznamováni s výsledkem pokusu předem. Žáci mají dospět k závěru sami. Výsledek, ale musí nakonec formulovat učitel na základě žákovského pozorování. Učitel usměrňuje žáky k přesnému vyjadřování průběhu a výsledku pokus Učitel usměrňuje žáky k přesnému vyjadřování průběhu a výsledku pokusu

Žákovské pokusy Příprava učitele Jejich rozdělení Zachovávat základní fáze provedení pokusu: - plánování, vytvoření hypotézy, která má být ověřována, vypracování sledu prac.činností - provedení experimentu a získání výsledku - vyhodnocení experimentu, interpretace výsledků, jejich porovnání s hypotézou

Myšlený experiment Pokročilejší žáci, mající zkušenosti s experimentální prací Jedná se o pojmové uskutečnění experimentu, nikoliv reálné