ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Mgr. Jiřina Boušková. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.04.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
PSYCHOLOGICKÉ DISCIPLÍNY Mgr. Jiřina Boušková. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.03.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_20.
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Základy automatického řízení 1
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Konflikty Mgr. Vladimír Velešík.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Úvod do filozofie.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Myšlení Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Filozofické disciplíny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Psychologie test.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Návykové látky Alkohol
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Mgr. Jiřina Boušková

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.04 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: září Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G) 5.Anotace: Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s psychologií jako vědní disciplínou. Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Součástí materiálu je i test, který ověří znalosti žáků. Pomůcky: interaktivní tabule. Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhČlověk jako jedinec

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Úvod do psychologie psychologie je vědní obor, který se zabývá prožíváním a chováním jedince, lidskou psychikou její název je odvozen ze slov PSYCHÉ = duše LOGOS = věda „nauka o duši“ původně byla součástí filosofie samostatnou vědní disciplínou se stala ve druhé polovině 19. století Wilhelm Wundt založil první psychologickou laboratoř v Lipsku je součástí společenských věd spolupracuje však i s přírodními vědami, například s biologií písmeno řecké abecedy Psí je symbolem psychologie

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Předmět psychologie liší se podle jednotlivých psychologických škol zpočátku to byla lidská duše v současné době je předmětem psychologie zkoumání psychických procesů, stavů a vlastností psychologie se zaměřuje na vědomé stavy a procesy zkoumá ale i nevědomé procesy lidské psychiky – podvědomí zabývá se prožíváním a chováním člověka

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Předmět psychologie CHOVÁNÍ činnost člověka, kterou se projevuje navenek jednání, řeč, výraz pohyby, reakce, gesta PROŽÍVÁNÍ vnitřní zážitky to, co si člověk sám ze svého duševního života uvědomuje postavení v čase, ve společnosti je bohatší než vnější chování patří sem vjemy, představy, emoce, rozhodování, paměť má tři stránky: 1.poznávání – vnímání podnětů smysly 2.emoce – pocity libosti a nelibosti 3.vůle – naše chtění

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Předmět psychologie PSYCHIKA ČLOVĚKA souhrn psychických procesů, stavů a vlastností VĚDOMÍ to, co člověk prožívá a toto prožívání si uvědomuje je charakteristické jen pro člověka

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Předmět psychologie NEVĚDOMÍ podvědomí to, co si člověk neuvědomuje z vlastního prožívání zpravidla jsou to v minulosti prožité zážitky, které ovlivňují naše prožívání a chování, aniž bychom si to uvědomovali vědomosti, zkušenosti, zautomatizovaná činnost nejčastějším projevem nevědomí jsou tendence k určitému jednání, nevysvětlitelný vznik některých citů existují přechodné stavy mezi nevědomím a vědomím, např. při usínání, probouzení se, v horečkách

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Úkoly a cíle psychologie 1.poznání člověka 2.působení na člověka 3.uspořádání prostředí, ve kterém člověk žije (například pracovní prostředí, osvětlení, uspořádání bytu apod.)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Cíle psychologie psychologové se snaží odhalit zákonitosti v lidském chování a prožívání CÍLE: zlepšení mezilidských vztahů, např. vyhnout se zbytečným konfliktům účinnější působení na lidi, např. výchova a vzdělávání zdokonalení lidské činnosti, například učení pochopení vlastního duševního života, svého jednání a prožívání pochopení chování ostatních

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Společenské vědy psychologie je součástí společenských (humanitních) věd vědy zabývající se člověkem, kulturou a společností 1.psychologie 2.sociologie 3.ekonomie 4.politologie 5.etika 6.filosofie

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Sociologie slovo sociologie pochází z řečtiny SOCIUS = společnost LOGOS = věda jejím zakladatelem je Auguste Comte věda zkoumající chování člověka ve společnosti, jednání a utváření sociálních skupin, strukturu a vývoj společnosti začíná se rozvíjet v 19. století

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ekonomie pochází z řeckých slov OIKOS = dům NOMOS = zákon původně znamenalo vedení domácnosti zabývá se výrobou, rozdělováním a oběhem statků statek = slouží k uspokojení potřeb ekonomických subjektů

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Politologie pochází z řeckých slov POLIS = obec, stát LOGOS = věda společenská věda o politice, politické teorii a mezinárodních vztazích zabývá se fungováním státu, politického systému, chováním veřejnosti ve vztahu k politice

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Etika název pochází z řeckých slov ETHOS = mrav je součástí filosofie etika je vědou o morálce zabývá se problémem mravního dobra zkoumá hodnoty a principy, které ovlivňují lidské jednání a jeho rozhodování

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Filosofie název pochází z řečtiny FILEIN = milovat SOFIA = moudrost vznikla v Řecku snaží se vytvořit ucelený pohled na svět a člověka „Žít a nefilosofovat je jako mít zavřené oči a nikdy se ani nepokusit je otevřít.“ René Descartes je soustavné, racionální a kritické zkoumání skutečnosti, světa a člověka, ale i toho, co je přesahuje hledání pravdivého poznání, smyslu našeho života a světa okolo nás

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy TEST 1.Co je psychologie? 2.Z jakých slov pochází slovo psychologie? 3.Kdy se zformovala psychologie jako samostatná vědní disciplína? 4.Co je předmětem psychologie? 5.Jaké jsou cíle psychologie? 6.Jaký je rozdíl mezi prožíváním a chováním? 7.Jaký je rozdíl mezi vědomím a nevědomím? 8.Čím se zabývají společenské vědy? 9.Vyjmenuj jednotlivé společenské vědy a vysvětli, čím se zabývají? 10. Jak můžeme poznatky psychologie využít v každodenním životě?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura 1.vlastní materiály 2.Hladík, Jaroslav: Společenské vědy v kostce pro střední školy,Fragment, Havlíčkův Brod, 1996, ISBN: Doležalová, Ladislava, Vlková, Marie: Občanský a společenskovědní základ Psychologie, Computer Media s.r.o., Kralice na Hané, 2010, ISBN: Obrázky pocházejí z galerie Klipart programu Microsoft PowerPoint – Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni zveřejnění díla.