ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Přílohy z brambor II. Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_13(20) AutorIng. Petra Pechová
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s přípravou příloh z brambor. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
Příprava syrových brambor vybíráme velké hlízy, neboť nevznikají velké ztráty vlivem kyslíku se pokrájené syrové brambory nepříjemně zbarvují, proto je před dalším zpracování vkládáme do studené vody
Smažení v tuku brambory nakrájíme na požadované tvary necháme vyloužit škrob řádně osušíme v čisté utěrce vložíme do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova solíme před podáváním (sůl váže vodu, nebyly by křupavé) často používáme polotovar
Tvary smažených brambor Pommes frites (pomfrit) – hranolky Pommes chipes (pomšips) – lupínky Pommes pailles (pompej) – nudličky, sláma Pommes carrés (pomkarés) – kostičky Pommes parisienns (pomparizéns) – kuličky Pommes soufflees (pomsuflé) - polštářky
Bramborová těsta – z vařených br. Knedlíky – brambory vařené ve slupce, oloupeme, nameleme + hrubá mouka, krupice, vejce, sůl, tvarujeme, vaříme Krokety – vařené brambory, prolisujeme + máslo, žloutky, sůl, muškátový oříšek, strouhanka = těsto; tvarujeme válečky, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance, smažíme
Bramborová těsta – ze syrových br. Chlupaté knedlíky – oloupané syrové brambory nastrouháme, necháme min. odstát, vymačkáme vodu, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku → lžící tvoříme noky, které zaváříme do vroucí osolené vody, vaříme a si min., vyjmeme a mastíme sádlem
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách, jaká je hmotnost 1 porce smažených hranolků. Jakou má energetickou hodnotu tato porce?
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN