Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
VY_32_INOVACE_11_ODV_645_Str
Míchané nápoje Míchání nápojů má své kořeny ve starověku. Mísila se vína s různými přísadami, míchaly se šťávy plodů, do nichž se přidávalo koření. Míchané.
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Technologie Ročník:III.
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob
Míchané nápoje Střední odborná škola Otrokovice
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Bary Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 – 3 K-č Téma:Gastronomické.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Nápoje Teplé Studené káva koktejly nealko čaj limonády Kakao, čokoláda
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambovaní ovoce
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ NÁPOJOVÝ STŮL
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Fondue
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_417 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_415 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_411 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Dělení.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_412 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Anatomie.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_416 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 1 – 3 K-č.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Kvíz Kvíz
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
Technika obsluhy – moderní trendy, molekulární mixologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složitá obsluha fondue
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technika obsluhy – Výroba kávy
Technika obsluhy – Společenská setkání
Technika obsluhy – Barový inventář
Etiketa konzumácie nápojov
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTeO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastBary Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhDruhy míchaných nápojů Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky jak můžeme dělit míchané nápoje. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaBáze,modifikátor DatumDatum vytvoření –

Hlediska dělení míšených nápojů  Podle alkoholu  alkoholické  nealkoholické  Podle pozice v menu  aperitiv – pre-dinner, before-dinner  digestiv – after-dinner driks  Podle obsahu nápoje  short drinks – 10 cl  medium – 20 cl  long driks – 30 cl

 Podle teploty  studené - zahrnují i podskupinu nepříliš tekuté konzistence - frozen  teplé nápoje - hot drinks  Podle obsahu cukru  suché – dry  polosuché – medium dry  sladké - sweet

 Další dělení  Technologické  Báze

Složení míchaného nápoje 1) Báze – gin, vodka, rum, tequila, whisky, brendy. Bázi může tvořit i fortifikovaná vína, kořeněná vína, šumivá vína, likéry, může bát i pivo.  Báze tvoří 50 % až 70 % nápoje

Složení míchaného nápoje 2) Modifikátor – chuťová specifikace Jako modifikátor můžeme použít:  vermuty  džusy a ovocné šťávy  cukr  smetana  vejce  Modifikátory při tvorbě nápoje můžeme kombinovat

Složení míchaného nápoje 3) Třetí složka nápoje ovlivní vůni, chuť a barvu.  Většinou se dávkuje ve střicích a kapkách.  Můžeme zde zahrnout i zdobící části např. oliva Martini koktejl. Host tuto ozdobu během konzumace dle svého uvážení sní.

Dělení míšených nápojů podle technologického postupu  míchané nápoje může rozdělit do jednotlivých skupin podle techniky přípravy a charakteristických složek pro danou skupinu nápojů

BOWLE  Připravují se ve speciální nádobě – terině  Jedna složka je sycena oxidem uhličitým  Ovoce nebo zelenina  Chuť je ovlivněna likérem nebo bylinami

BUCKS  Bázi tvoří jakýkoliv alkohol  Citrónová šťáva  Zázvorová limonáda

COBBLERS  Ovoce  Drcený led na fixaci ovoce  Alkohol  Pro servis zakládáme moučníkovou vidličku nebo lžičku a slámku

COCTAILS  Obsah okolo 7 cl  Sklenice koktejlka  Připravují se v míchací sklenici, šejkru, džbánu

COLLINSES  Servírují se v tamblerech o obsahu 30 cl  Suroviny citrónová šťáva cukrový sirup dolévá se sodovkou promíchat barovou lžičkou Ozdoba – plátky citrusů a třešní

COOLERS  Servírujeme ve velkých tamblerech  Do sklenice nejprve vložíme spirálu z citrusu  Spirála přesahuje okraj sklenice  Přidáme kostky ledu  Báze  Sycený nealkoholický nápoj

CRUSTAS  Servírujeme ve středně velikých sklenicích na víno  Opatří se cukrovou krustou  Vložíme spirálu z citronu  Suroviny 1 díl cukrového sirupu 2 díly citronové šťávy 1 – 2 střiky maraschina 4 – 8 dílů lihoviny

FANCY DRINKS  Takto se označují nápoje, které nemůžeme zařadit do žádné kategorie  Jsou to nápoje z různých barmanských soutěží  Při přípravě nápoje projevuje kreativita barmana

FIXES  Servis v malých tamblerech  Sklenice se naplní vločkovým ledem  Suroviny Sherry brandy citronová šťáva lihovina

FIZZES  Připravují se v šejkru  Servírují se v tamblerech  Dolévají se nápojem obsahující oxid uhličitý  Suroviny Cukrový sirup Citronová šťáva Lihovina

FLIPS  Tyto nápoje obsahují žloutek  Servírují se ve flipovém poháru  Před servisem nad nápojem sestrouhneme muškátový oříšek

FRAPÉS  Servírujeme ve sklenicích na šumivé víno nebo koktejlové sklenici  Sklenice se naplní drceným ledem, který se zaleje lihovinou nebo likérem.  Servírujeme se lžičkou a sacím brčkem

GROGS  Teplé míchané nápoje  Připravují se v nádobě z varného skla  Suroviny Cukr Citronová šťáva Lihovina voda

HIGHBALLS  Dlouhé míchané nápoje  Suroviny Lihovina nebo fortifikované víno Nápoj sycený oxidem uhličitým Barvící nebo ochucující složku  Nesmí obsahovat citrusovou šťávu

JULEPS  Dominantu tohoto nápoje tvoří máta  Podáváme ve stříbrném džbánečku s ouškem  Suroviny Mátové lístky Cukrový sirup Lihovina Mátu před servisem pocukrovat moučkovým cukrem

MILK-SHAKES  Nealkoholické nápoje, které se připravují v šejkru nebo v mixéru  Pro přípravu použijeme asi 15 cl mléka  Servírujeme v tambleru  Před servisem nad nápojem sestrouhneme muškátový oříšek

POUSSE - CAFÉS  Servírují se ve speciálních skleničkách  Suroviny se vrství podle hustoty

PUNCHES  Mohou být teplé i studené  Suroviny Ovoce Ovocné šťávy Vína Lihoviny Koření

SHOOTERS  Tyto nápoje jsou podobné pousse-cafés.  Připravují se sklenic o obsahu do 5 cl  Pijí se naráz  Mohou se vrstvit do sklenice nebo připravovat v míchacích médiích

SHRUBS  Suroviny Ovocná šťáva Cukr Lihovina nápoj můžeme uložit několik dní do dubového soudku nebo kameninového džbánku  Před servisem ředíme vodou a fortifikujeme koňakem nebo rumem

SORBETS  Servírujeme v miskách na šumivé víno  Sklenice se naplní do dvou třetin ledem  Ozdobíme ovocem  Přidáme lihovinu  Led můžeme nahradit zmrzlinou

SOURS  Servírujeme ve flétnách nebo v koktejlových sklenicích  V šejkru promícháme citrusové šťávy, cukrový sirup a lihovinu  Ozdoba – řezy citrusů, koktejlová třešeň

Úkoly  Jaká jsou hlediska pro dělení míchaných nápojů?  Z jakých částí se skládá míchaný nápoj?  Co můžeme použít jako bázi?  Co může použít modifikátor?  Uveď příklady dělení míchaných nápojů podle technologického postupu.

zdroje  Mikšovic, A., Bar. Praha: CONSOFF,S.R.O.,2009. ISBN