Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTeO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastBary Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhDruhy míchaných nápojů Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky jak můžeme dělit míchané nápoje. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaBáze,modifikátor DatumDatum vytvoření –
Hlediska dělení míšených nápojů Podle alkoholu alkoholické nealkoholické Podle pozice v menu aperitiv – pre-dinner, before-dinner digestiv – after-dinner driks Podle obsahu nápoje short drinks – 10 cl medium – 20 cl long driks – 30 cl
Podle teploty studené - zahrnují i podskupinu nepříliš tekuté konzistence - frozen teplé nápoje - hot drinks Podle obsahu cukru suché – dry polosuché – medium dry sladké - sweet
Další dělení Technologické Báze
Složení míchaného nápoje 1) Báze – gin, vodka, rum, tequila, whisky, brendy. Bázi může tvořit i fortifikovaná vína, kořeněná vína, šumivá vína, likéry, může bát i pivo. Báze tvoří 50 % až 70 % nápoje
Složení míchaného nápoje 2) Modifikátor – chuťová specifikace Jako modifikátor můžeme použít: vermuty džusy a ovocné šťávy cukr smetana vejce Modifikátory při tvorbě nápoje můžeme kombinovat
Složení míchaného nápoje 3) Třetí složka nápoje ovlivní vůni, chuť a barvu. Většinou se dávkuje ve střicích a kapkách. Můžeme zde zahrnout i zdobící části např. oliva Martini koktejl. Host tuto ozdobu během konzumace dle svého uvážení sní.
Dělení míšených nápojů podle technologického postupu míchané nápoje může rozdělit do jednotlivých skupin podle techniky přípravy a charakteristických složek pro danou skupinu nápojů
BOWLE Připravují se ve speciální nádobě – terině Jedna složka je sycena oxidem uhličitým Ovoce nebo zelenina Chuť je ovlivněna likérem nebo bylinami
BUCKS Bázi tvoří jakýkoliv alkohol Citrónová šťáva Zázvorová limonáda
COBBLERS Ovoce Drcený led na fixaci ovoce Alkohol Pro servis zakládáme moučníkovou vidličku nebo lžičku a slámku
COCTAILS Obsah okolo 7 cl Sklenice koktejlka Připravují se v míchací sklenici, šejkru, džbánu
COLLINSES Servírují se v tamblerech o obsahu 30 cl Suroviny citrónová šťáva cukrový sirup dolévá se sodovkou promíchat barovou lžičkou Ozdoba – plátky citrusů a třešní
COOLERS Servírujeme ve velkých tamblerech Do sklenice nejprve vložíme spirálu z citrusu Spirála přesahuje okraj sklenice Přidáme kostky ledu Báze Sycený nealkoholický nápoj
CRUSTAS Servírujeme ve středně velikých sklenicích na víno Opatří se cukrovou krustou Vložíme spirálu z citronu Suroviny 1 díl cukrového sirupu 2 díly citronové šťávy 1 – 2 střiky maraschina 4 – 8 dílů lihoviny
FANCY DRINKS Takto se označují nápoje, které nemůžeme zařadit do žádné kategorie Jsou to nápoje z různých barmanských soutěží Při přípravě nápoje projevuje kreativita barmana
FIXES Servis v malých tamblerech Sklenice se naplní vločkovým ledem Suroviny Sherry brandy citronová šťáva lihovina
FIZZES Připravují se v šejkru Servírují se v tamblerech Dolévají se nápojem obsahující oxid uhličitý Suroviny Cukrový sirup Citronová šťáva Lihovina
FLIPS Tyto nápoje obsahují žloutek Servírují se ve flipovém poháru Před servisem nad nápojem sestrouhneme muškátový oříšek
FRAPÉS Servírujeme ve sklenicích na šumivé víno nebo koktejlové sklenici Sklenice se naplní drceným ledem, který se zaleje lihovinou nebo likérem. Servírujeme se lžičkou a sacím brčkem
GROGS Teplé míchané nápoje Připravují se v nádobě z varného skla Suroviny Cukr Citronová šťáva Lihovina voda
HIGHBALLS Dlouhé míchané nápoje Suroviny Lihovina nebo fortifikované víno Nápoj sycený oxidem uhličitým Barvící nebo ochucující složku Nesmí obsahovat citrusovou šťávu
JULEPS Dominantu tohoto nápoje tvoří máta Podáváme ve stříbrném džbánečku s ouškem Suroviny Mátové lístky Cukrový sirup Lihovina Mátu před servisem pocukrovat moučkovým cukrem
MILK-SHAKES Nealkoholické nápoje, které se připravují v šejkru nebo v mixéru Pro přípravu použijeme asi 15 cl mléka Servírujeme v tambleru Před servisem nad nápojem sestrouhneme muškátový oříšek
POUSSE - CAFÉS Servírují se ve speciálních skleničkách Suroviny se vrství podle hustoty
PUNCHES Mohou být teplé i studené Suroviny Ovoce Ovocné šťávy Vína Lihoviny Koření
SHOOTERS Tyto nápoje jsou podobné pousse-cafés. Připravují se sklenic o obsahu do 5 cl Pijí se naráz Mohou se vrstvit do sklenice nebo připravovat v míchacích médiích
SHRUBS Suroviny Ovocná šťáva Cukr Lihovina nápoj můžeme uložit několik dní do dubového soudku nebo kameninového džbánku Před servisem ředíme vodou a fortifikujeme koňakem nebo rumem
SORBETS Servírujeme v miskách na šumivé víno Sklenice se naplní do dvou třetin ledem Ozdobíme ovocem Přidáme lihovinu Led můžeme nahradit zmrzlinou
SOURS Servírujeme ve flétnách nebo v koktejlových sklenicích V šejkru promícháme citrusové šťávy, cukrový sirup a lihovinu Ozdoba – řezy citrusů, koktejlová třešeň
Úkoly Jaká jsou hlediska pro dělení míchaných nápojů? Z jakých částí se skládá míchaný nápoj? Co můžeme použít jako bázi? Co může použít modifikátor? Uveď příklady dělení míchaných nápojů podle technologického postupu.
zdroje Mikšovic, A., Bar. Praha: CONSOFF,S.R.O.,2009. ISBN