Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Facility management ČSN EN
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Základní registry veřejné správy
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
ISMS v KSRZIS (Koordinační středisko pro rezortní zdravotnické informační systémy) František Henkl.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Realizační tým ICZ duben 2005
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Pohled samosprávy na eHealth
Legislativa.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Kvalita v českém zdravotnictví
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
NZIS ukazatele pro řízení Seminář 20.května 2003.
Technické řešení PostSignum QCA
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Interaktivní personální portál
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Zkušenosti z ověření EHIC / pro elektronické zdravotnictví Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk,
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Pacientský souhrn Funkce národního konektoru Sestavení Patient Summary.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
Informačních systémů veřejné správy
Jak informatizovat zdravotnictví, sdílet i chránit data, a přitom
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci
Důraz na referenční resortní datové zdroje
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Základní registr prostorové identifikace
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012

Elektronické zdravotnictví -návaznost na projekty eGovernmentu; -klíčové projekty ze seznamu strategických záměrů (r. 2008), tj.  elektronická preskripce,  elektronická zdravotnická dokumentace/EHR – nevyužito.....  elektronická identifikace pojištěnce a poskytovatele zdravotních služeb,  rezortní registry,  portál pro komunikaci v rámci systému elektronického zdravotnictví. K elektronickému zdravotnictví probíhá diskuze k obsahu a formám a potřebě jeho zakotvení i v legislativním rámci.

Pro úspěšnou elektronizaci zdravotnictví je nutné:  Obhájit a prosadit vizi.... Jaké vůbec.....  definovat priority;  využít funkční prvky elektronizace v jednotlivých segmentech zdravotnictví;  zapojit do systému elektronického zdravotnictví další rezorty;  změna legislativy – nový zákon č. 372/2011 Sb., (zákon o zdravotních službách), vyhláška o předávání osobních a dalších údajů do Národního zdravotnického informačního systému, Národního registru poskytovatelů, Národního registru zdravotnických pracovníků a pro potřeby vedení Národních zdravotních registrů.

Elektronizace zdravotnictví - zvyšuje  bezpečí pro pacienta i zdravotnický personál  kvalitu poskytované zdravotní péče Základní podmínky pro elektronizaci  povinnost elektronické dokumentace, včetně formátu pro sdílení  povinnost sdílení elektronické dokumentace mezi poskytovateli zdravotnických služeb  definování základních technických atributů, které sdílení např. „základního“ data setu zprostředkují

MZ ČR realizuje projekt Registrů a konsolidace rezortních dat v rámci Integrovaného operačního programu: Projekt vychází z globální architektury eGovernmentu; Projekt je klíčovým projektem eGovernmentu. Projekt je předpokladem pro systémové technické řešení registrů, kdy realizací budou odstraněny technické nedostatky a bude zajištěna konzistence zde ukládaných dat, bezpečný přístup k nim a jejich verifikace na základní registry podle Zákona č. 111/2009 Sb., o základních registrech.

Situace před realizací projektu registry a konsolidace rezortních dat  V ČR existuje řada registrů pro potřeby rezortu Ministerstva zdravotnictví;  postupně vznikaly v dislokacích u různých správců a provozovatelů;  liší se použitými technologiemi, vlastními nástroji pro sběr a vytěžování dat.

Registry jsou provozovány v různorodém nekonsolidovaném prostředí a informace, které uchovávají, nejsou klasifikovány jednotným klasifikačním systémem. Důsledkem toho je:  duplicitní ukládání některých údajů do jednotlivých registrů;  automatické přebírání informací do registrů je komplikované;  registry nemají komunikaci mezi sebou ani napojení na nově vznikající základní registry;  s některými registry nelze pracovat on-line;  omezená využitelnost registrů.

Cílem po plné implementaci bude:  zvýšení bezpečnosti: snížit provozní náklady na zajištění bezpečnosti sjednocením registrů na společnou technologickou platformu;  vylepšení registrů: zejména Národní onkologický registr a registry hygienické služby vyžadují významné aktualizace dle požadavků jejich správců;  požadavky na zlepšování kvality zdravotní péče a požadavek na plnění informačních povinností (vytěžováním informací z registrů);  potřeba propojit registry se Základními registry VS;  návaznost na strategii Evropské unie pro eGovernment.

Zabezpečení dat v registrech:  předávání osobních a dalších údajů do NZIS a pro potřeby vedení národních zdravotních registrů je vždy v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů.  individuální osobní údaje z registrů nejsou veřejně přístupné. Údaje z registrů jsou poskytovány pouze v agregované podobě. Pouze pro vědecké a výzkumné účely lze poskytnout neagregované anonymizované údaje.  ochrana dat ve zdravotních registrech je na vysoké úrovni. Přístup k individuálním údajům mají pouze pověření pracovníci správce a zpracovatele registrů, tzv. správci databáze a oprávnění pracovníci poskytovatelů zdravotních služeb, kteří do registru vkládají data za své pacienty a ti vidí jen svá data.

Evropská unie a elektronizace zdravotnictví: Evropská unie přechází k „evropskému prostoru elektronického zdravotnictví“, který má koordinovat činnosti a podporovat součinnost mezi příslušnými politikami a zainteresovanými stranami s cílem vytvořit lepší řešení, zabránit fragmentaci trhu a šířit osvědčené postupy. Nástroje elektronického zdravotnictví přispějí k tomu, aby zdravotnické informace, které mohou vést k záchraně života, byly k dispozici v potřebném místě a čase, což je velmi důležité v souvislosti s růstem přeshraničního pohybu občanů a pacientů.

Děkuji za pozornost! Ing. Petr Nosek náměstek ministra pro zdravotní pojištění Ministerstvo zdravotnictví ČR