TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Látky mohou mít tři skupenství:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Změny skupenství látek Autor:
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
FYZIKA Změny skupenství.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Hustota látky Tématický okruh: Hustota Vzdělávací obor: Fyzika Vzdělávací.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
FOTOSYNTÉZA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_26.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
LIST VY_32_INOVACE_13_23. Funkce listů: Fotosyntéza Fotosyntéza Dýchání Dýchání Odpařování Odpařování průduchy Pomocí interaktivní učebnice nakladatelství.
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Změny skupenství látek
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Tání a tuhnutí - početní úlohy
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
Název vzdělávacího materiálu Jevy o hustotě látek
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.
HORMONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_26.
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Transkript prezentace:

TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32

TÁNÍ A TUHNUTÍ jsou skupenské přeměny

Pevná látka - při tání zvětšuje svůj objem, mění se na kapalinu - mění se uspořádání jejich atomů - hladiny moří, řek stoupají

Kapalina - při tuhnutí zmenšuje svůj objem, mění se na pevnou látku - zpomaluje se pohyb molekul v kapalině Otázka: když led ve sklenici roztaje, přeteče nápoj přes okraj?

Odpověď - led má menší hustotu než voda - proto led plave na hladině (rybník, řeka, sklenice) - objem roztáté vody odpovídá objemu ledu, který byl pod hladinou - proto nápoj nepřeteče

každá látka má charakteristickou teplotu tání a tuhnutí pro krystalické látky platí teplota tání = teplota tuhnutí př. BOD MRAZU tání ledu – tuhnutí vody probíhá při 0⁰ C ( při norm. tlaku) Kolik tepla musíme dodat pevné látce, aby se přeměnila na kapalinu? - to udává skupenské teplo tání - každá látka potřebuje jiné teplo, proto se udává v tabulkách měrné skupenské teplo tání

Měrné skupenské teplo tání teplo, které spotřebuje 1 kg pevné látky, když taje (mění se v kapalinu) je to fyzikální veličina značka l t jednotka J / kg L t = m ∙ l t m…..hmotnost l t …..najdeme v MFChT tabulkách

Pomocí MFChT odpověz na tyto otázky: 1.Roztaví se pevný cín, jestliže jej vhodíme do roztaveného olova? 2.Zůstane olověný drát ve skupenství pevném, vložíme-li jej do roztaveného zinku? 3. Proč plove led ve vodě?

Vysvětlení 1.l t (olovo) = 59,6 kJ / kg l t (cín) = 23,0 kJ / kg neroztaví 2. l t (olovo) = 59,6 kJ / kg l t (zinek) = 102 kJ / kg nezůstane 3. hustota(voda) = 998 kg / m 3 hustota(led) = 917kg / m 3 má menší hustotu

Využití solení silnic v zimě pájení pájkou různými kovy tání cukru na pánvi, výroba karamelu chladicí směsi v autech vznik půd bruslení na ledě

Počítej Ocelový odlitek o hmotnosti 250 kg má teplotu tání. Jaké skupenské teplo tání přijme k roztavení? Měrné skupenské teplo tání oceli je 258 kJ / kg.

Správná odpověď zápisvýpočet m = 250 kgL t = m ∙ l t l t = 258 kJ /kgL t = 250 ∙ 258 L t = ? (kJ) L t = kJ L t = 64,5 MJ Odpověď Ocelový odlitek přijme 64,5 MJ tepla. Správná odpověď zápisvýpočet m = 250 kgL t = m ∙ l t l t = 258 kJ /kgL t = 250 ∙ 258 L t = ? (kJ) L t = kJ L t = 64,5 MJ Odpověď Ocelový odlitek přijme 64,5 MJ tepla.

Pracuj s interaktivní učebnicí a cvičebnicí Ze str. 56 vypracuj do sešitu úkol 1, 2, 3 Správnost si ověř kliknutím na červený otazník Pracuj s interaktivní učebnicí a cvičebnicí Ze str. 56 vypracuj do sešitu úkol 1, 2, 3 Správnost si ověř kliknutím na červený otazník

ODKAZY RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. FYZIKA Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: TÁNÍ TUHNUTÍ Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: FYZIKA Tematický okruh: TEPELNÉ JEVY Téma: TÁNÍ TUHNUTÍ Pomůcky: interaktivní tabule, interaktivní učebnice a cvičebnice Fraus pro 8. ročník počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o tání a tuhnutí. Součástí prezentace je vysvětlení pojmu anomálie vody a problém eroze v přírodě.