ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-17.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_10_ Světová náboženství Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
ISLÁM Obr.1. ISLÁM je monoteistické náboženství bylo založené prorokem Muhammadem (politický a náboženský vůdce v 7.stol.) narozeným v Mecce „Islám“ =
BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Otázka nesmrtelnosti „Jestliže nezemřeš dříve, než zemřeš, navěky zahyneš.“(Angelus Silesius)
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
N EZISKOVÉ ORGANIZACE Základní termíny a pojmy. N EZISKOVÉ ORGANIZACE JAKO SOUČÁST OS Sektor, občanský, jeden ze sektorů národního hospodářství; řadíme.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ Úvod do práva.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Náboženství a fanatismus
Islám.
Zákon o sociálním podnikání
Rakouská škola TNH 1 (DET-6)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_06
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Misijní modlitby 12/2016 Evangelium se stává dobrou zprávou jedině tehdy, dorazí-li na místo včas. J. F. Henry.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Terapeutické komunity
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Eucharistie Křesťanská svátost.
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Čad Oficiálně se nazývá Čadská republika.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Společnost a její typologie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Islám – znaky, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
ISLÁM a islámská expanze
Náboženstvo Náboženstvo je jedným z najrozšírenejších prejavov ľudskej duchovnej činnosti.
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Arabská říše.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
SEVERNÍ AFRIKA Rastislav Švec.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Věda a etika.
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III

Výchova k občanství Islám Mgr. Vilém Nejezchleb Ilustrační foto | foto: Adéla Dražanová, iDNES.cz

Islám je monoteistické náboženství založené na učení proroka Muhammada, náboženského a politického vůdce působícího v 7. století.

at-mia/

Islám Slovo islám znamená „ podrobení se“ či odevzdání se Bohu ( arabsky Alláh). Stoupenec islámu se nazývá muslim, což znamená „ten, kdo se podřizuje Bohu“. Počet muslimů je 1,57 až 1,65 miliardy, což z islámu činí po křesťanství druhé největší náboženství světa

Islám Muslimové věří, že Bůh Muhammadovi zjevil Korán, který společně se Sunnou (Muhammadovy činy a slova) považují za základní prameny islámu.

Islám Každý Mohamedův následovník se musí v první řadě podvolit Aláhovi a jeho vůli.

Islám V rámci toho je hlásán naprostý fatalismus, takže každý krok lidské bytosti je předurčen Aláhem a vše co se stane je tak jeho dílem (to má velký vliv na lidskou motivaci a na absenci individuality). To samozřejmě odporuje hebrejskému a křesťanskému pojetí svobodné vůle u křesťanů a židů i pojetí člověka jako kreativní individuality.

Foto: (profimedia)

Islám Téměř každý muslim je příslušník jedné ze dvou hlavních islámských větví, a to sunny (asi 85 %) nebo šíity (asi 15 %). Rozdělení, které vedlo k tomuto rozštěpení muslimské obce nastalo v 7. století a jeho příčinou byla otázka nástupnictví ve vedení muslimské obce

Islám – KORÁN Základní knihou islámu je Korán, veršovaná sbírka božích sdělení věřícím, kterou podle muslimů Mohamedovi nadiktoval prostřednictvím archanděla Gabriela sám Bůh K tomuto rozštěpení muslimské obce, nastalo v 7. století a jeho příčinou byla otázka nástupnictví ve vedení muslimské obce

Foto: (profimedia)

Korán Je ale nutné zdůraznit, že strukturou a především formou je od Bible naprosto odlišný, protože na rozdíl od ní je Korán dán muslimům jako dokonalý a navždy neměnný text. To zaručuje Islámu pevné základy napříč dějinnými událostmi, neboť je tím prakticky potlačena jakákoliv možnost spekulace.

Pět pilířů islámu Víra v jedinost Boží a božské poslání Mohameda Modlitba (5x denně k Mekce) Půst (v měsíci Ramadánu od úsvitu do soumraku Udílení almužny chudým (2,5 % čistých ročních zisků ve prospěch nižších sociálních vrstev Pouť do Mekky (jednou za život, umožňuje- li to finanční situace a zdravotní stav muslima)