Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
STAROVĚK Malá Asie a Blízký východ
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Starověká Palestina.
IZRAEL Možno uvést úryvkem „Na orlích křídlech“ z knihy „Lidé smlouvy“ od E. Giles Hlavní otázky: Jaké jsou hlavní události starověkých dějin Židů? Jak.
Judaismus Petr Machala.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Náboženská literatura
Světová náboženství.
DUM - Digitální Učební Materiál
Bible 6. ročník.
Číslo materiálu: Škola: Adresa: Autor: Název materiálu: Předmět:
Poselství o spáse Marc Chagall ( ) Fraumünster - vitráže.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Vypracoval: Jakub Moravec
Identifikátor materiálu: EU –
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Digitalizace výuky Příjemce
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
1.Paralipomenon.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.6 Starověká Palestina Název sady: Staroorientální státy.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Judaismus (židovství)
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Historie židovského Chrámu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
BIBLE Starý zákon.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Starověká Palestina.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
BIBLE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_09
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje se židovské části – Starému zákonu. Metodický pokyn: Vyučující pomocí multimediální techniky použije materiál k výkladu a samostatné práci žáků.

Bible z řec. biblia = knihy „Kniha knih“ nejrozšířenější, nejpřekládanější a nejvydávanější kniha světa soubor textů židovského a křesťanského náboženství dělí se na Starý a Nový zákon

Bible Starý zákon  uznávají židé i křesťané  shrnuje židovskou historickou i náboženskou tradici  obsahuje 39 knih, které vznikaly v dlouhém časovém úseku (12. – 2. stol. př. n. l.)  dělí se do třech větších celků → Pět knih Mojžíšových, Proroci, Spisy

Bible Pět knih Mojžíšových  hebr. Tóra  Genezis  stvoření světa, Adam a Eva, vyhnání z ráje, Kain a Ábel, potopa světa, Noe, praotec Abrahám a jeho potomci – Izák, Jákob, Josef  Exodus  život proroka Mojžíše, vyvedení z egyptského zajetí, Desatero  Leviticus  Numeri  Deuteronomion

Bible Proroci  vyprávění z dějin Izraele  král Šalamoun a David  knihy prorocké  zaznamenávají život a výroky jednotlivých proroků  nejznámější proroci – Izrael, Jeremiáš, Ezechiel, Daniel Spisy  texty různého, převážně lyrického charakteru  Žalmy, Jób, Píseň písní

Bible – samostatná práce 1. Opište si a vysvětlete biblismy ze Starého zákona. 2. Uveďte starozákonní příběh, ke kterému se biblismus váže. Biblismus = biblický výraz, rčení z Bible

Bible – samostatná práce začít od Adama zakázané ovoce Kainovo znamení je to Babylon sodoma gomora solný sloup je to Šalamoun šalamounská odpověď jako David a Goliáš zrádná Dalila jobovka

Bible – samostatná práce začít od Adama - začít od začátku - první člověk na zemi Adam zakázané ovoce - něco, co se nesmí, není dovoleno - Eva na hadův popud jedla, i přes zákaz Boha, ze stromu poznání. Poté k hříchu navedla i Adama. Oba byli za trest vyhnáni z ráje.

Bible – samostatná práce Kainovo znamení - označení člověka jakýmkoliv znamením, cejchem - Kain zabil svého bratra Ábela. Božím trestem bylo putování po zemi jako štvanec. Aby nemohl být kýmkoliv zabit, dal mu Bůh znamení. je to Babylon - zmatek, chaos - zmatení jazyků při stavbě Babylonské věže

Bible – samostatná práce sodoma gomora - nepravosti, neřesti, hříšné skutky - Dvě hříšná města, ve kterých se provozovala homosexualita, zoofilie apod. Bohem zničena pomocí ohně.

Bible – samostatná práce solný sloup - zůstat stát jako opařený, ztuhnout - Při zkáze měst Sodoma a Gomora měl Lot se svojí rodinou možnost utéci. Podmínkou bylo, že nikdo nebude otálet a neotočí se. Lotova žena příkaz neuposlechla a zkameněla.

Bible – samostatná práce je to Šalamoun - chytrý člověk - Král Šalamoun vynikl svou moudrostí šalamounská odpověď - vychytralá odpověď

Bible – samostatná práce jako David a Goliáš - nerovný souboj - David poráží obra Goliáše střelou z praku. Přestože byl mnohem slabší, vítězí.

Bible – samostatná práce zrádná Dalila - získat informace lstí - Samson, Bohem obdařený silák, měl svou sílu ukrytou ve vlasech. Jeho milá Dalila tak dlouho prosila, aby ji sdělil, kde se jeho síla nachází, až Samson podlehl a vše prozradil. O svou sílu spolu s vlasy přišel a byl přemožen Pelištejci. Bůh mu však na poslední chvíli vrátil sílu zpět a Samson v chrámu zabíjí pelištejckou smetánku. Umírá spolu s nimi.

Bible – samostatná práce jobovka - nepříjemná, špatná zpráva - Jób zkoušen Bohem – nemoci, smrt rodiny apod. Jób ve své víře v Boha vydržel.

Použité zdroje Literatura 1. Prokop, V. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

Použité zdroje Obrázky 1. /content/uploads/2013/01/bible.jpg /content/uploads/2013/01/bible.jpg px-Gutenberg_Bible.jpg 00px-Gutenberg_Bible.jpg 3. ch_prikazani.jpg ch_prikazani.jpg VoXVHI/AAAAAAAAC1Q/Gp4NVHKBiWo/s200/david%2Bgolias.jpg VoXVHI/AAAAAAAAC1Q/Gp4NVHKBiWo/s200/david%2Bgolias.jpg