OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyselé deště. Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým.
Advertisements

ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
HALOGENOVÉ DERIVÁTY. DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ DEFINICE Deriváty uhlovodíků jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly obsahují vedle uhlíku a vodíku i jiné.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZVOSLOVÍ. Názvosloví Oxidační číslo  formální náboj, který by byl na atomu, pokud bychom elektrony vazeb přiřadili atomu s vyšší elektronegativitou.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Halogenidy FeCl 3 NH 4 Cl KI AgBr CCl 4 NaCl IF 7.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Názvosloví binárních sloučenin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
„Svět se skládá z atomů“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Chemie - 8. ročník, Sulfidy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Autor: Stejskalová Hana
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
Kyseliny a jejich názvosloví
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
VY_32_INOVACE_Slo_II_04 Oxidy 2 ppt.
VY_32_INOVACE_Slo_II_01 Anorganické názvosloví úvod ppt.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Chemické názvosloví dvouprvkových sloučenin
VY_32_INOVACE_Slo_II_03 Oxidy 1 ppt.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Ketony.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a
SOLI.
VÝVOJ PŘÍZEMNÍHO OZÓNU V LETNÍCH MĚSÍCÍCH NA JIŽNÍ MORAVĚ
Atmosféra Země.
Anorganické názvosloví
Výpočty ze vzorců Matulová, Plačková.
Neživá příroda - vzduch
Základní chemické veličiny
Dělení racionálních čísel
Zápisy atomů a molekul Zápisy atomů provádíme značkou
Transkript prezentace:

OXIDY

OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina pro výrobu kyseliny sírové

OXID SIŘIČITÝ ● Sumární vzorec SO2 ● Pro své dezinfekční a bělící účinky se používá k dezinfekci sudů, k bělení vlny...

OXID DUSNATÝ ● Bezbervý plyn (paramagnetický ) ● V přírodě vzniká vzdušného kyslíku a dusíku podél dráhy blesků ● N 2 + O > 2NO ● Průmyslově se vyrábí oxidací amoniaku

OXID DUSNATÝ ● Sumární vzorec NO ● Je meziproduktem při výrobě kyseliny dusičné ● Tvoří důležité role v těle organismů a člověka např. Na uvolnění svalstva v trávicí soustavě

OXID UHELNATÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Vzniká hořením uhlíku s malým množstvím kyslíku ● 2C + O > 2 CO ● Blokuje přenášení kyslíku krví

OXID UHELNATÝ ● Sumární vzorec CO ● Složka plynných paliv vyráběných z uhlí ● Dříve se používal jako palivo – svítiplyn ● Jedivatá složka výfukových plynů, cigaretového kouře, lokálních topenišť

KYSELÉ DEŠTĚ ● Oxidy způsobující,,Kyselé deště“ : ● oxid siřičitý SO2 oxid dusičitý NO2 oxid dusnatý NO

NÁZVOSLOVÍ

NÁZVOSLOVÍ

TVORBA VZORCE OXID MĚĎNÝ TVORBA VZORCE OXID MĚĎNÝ 1) Zapíšem značky prvků ve správném pořadí CuO 2) Přidáme oxidační číslo kyslíku -II CuO -II a podle koncovky ( – ný) k dusíku I → Cu I O -II 3) Aby byl součet součinů ox.č. daného prvku a počet atomů daného prvku roven nule, musíme přidat k mědi 2 → Cu2 4)Výsledný vzorec je CU2O 5)

TVORBA NÁZVU ZE VZORCE Mn2O7 1) Nejdříve si napíšeme oxidační číslo ke kyslíku Mn 2 O 7 -II 2) Součet součinů oxidačních čísel má být roven nule, proto připíšeme k manganu oxidační číslo VII → Mn2 VII O7 -II 3) Koncovka oxidačního čísla VII je (-istý) 4) Název vzorce je oxid manganistý

ZÁVĚR ● Vypiš všechny nové pojmy ● Jaké oxidy mají negativní vliv na životní prostředí? ● Napiš názvy oxidů: CuO, Al 2 O 3, P 2 O 5, SO 3 ● Urči vzorce oxidů: oxid jodičný, oxid siřičitý, oxid osmičelý, oxid chloristý ● Domácí příprava: prezentace na téma oxid hlinitý, oxid siřičitý, oxid křemičitý