Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v krizovém řízení a spolupráce s odborníky
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC. ÚVODNÍ USTANOVENÍ  Bezpečnostní rada obce byla zřízena jako koordinační orgán pro přípravu na řešení krizových situací.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Nástroje územního plánování
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Integrovaná střední škola,Slaný
Koncepce environmentální bezpečnosti
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s nebezpečím povodní a záplav.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Krizové řízení Ing. Jakub Dostál
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Životní prostředí jako veřejný statek
Krizové řízení Seminář.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Traumatologický plán ÚSZS
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Bezpečnost České republiky - vývojové trendy - Vilém ADAMEC.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy Odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení por. Mgr. Barbora Pálková Školení zpracovatelů PKP
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BEZPEČNOST REGIONU V KONTEXTU BEZPEČNOSTNÍ STRATEGIE ČESKÉ RUPUBLIKY DOC.ING.PAVEL ZAHRADNÍČEK, CSC VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje) plk. Ing. Antonín Krömer (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Postavení a úkoly ozbrojených sil v politickém a bezpečnostním systému ČR Mgr. et Mgr. Jakub Fučík Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií.
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Krizový management ve veřejné správě
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Přehled živelních pohrom
Bezpečnostní systém ČR
Příprava občanů k obraně státu …
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
Zdravotnictví v systému krizového řízení
Transkript prezentace:

Narušení bezpečnosti

OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné pro řízení bezpečnosti

Nouzová situace   je stav který může nebo vyvolává vznik pohromy (např.velký déšť – vyvolá povodeň) a dojde k narušení normálního stavu Pohroma   každý jev v lidském systému, který má nebo může mít dopady na chráněné zájmy lidského systému, tzn. poškozuje nebo může poškodit od jisté velikosti a jistých podmínek (čas+místo) bezpečnost a udržitelný rozvoj   náhlá událost, obvykle rychle a nenadále přicházející a mnohdy i rychle mizící, zanechávající vážné a trvalé dopady Pojmy

Mimořádná událost /zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění poslední novelizace/   škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy, a také havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací   zvládnutelná běžnými opatřeními státu (vyčleněné výkonné složky, zdroje a prostředky /využití sil a prostředků IZS/)   není vyhlášen žádný z krizových stavů (tzn. stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu, válečný stav)

Krizová situace /zákon č. 240/2000Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) ve znění poslední novelizace   mimořádná událost podle zákona o integrovaném záchranném systému, narušení kritické infrastruktury nebo jiné nebezpečí, při nichž je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav nebo stav ohrožení státu (krizový stav)   zvládnutelná s využitím nadstandardních opatření státu (tzv. krizových opatření), např. omezení práv deklarovaných LZPS, využití zásob státu připravených pro zvládání krizových situací Pojmy

Krizové situace – Typové plány v ČR vytipováno 23 typových KS (na základě analýzy rizika) pro tyto stanovené typové KS jsou v gesci ústředních správních úřadů (ministerstev) zpracovány typové plány (24 TP) Typový plán   dokument, v němž zpracovatel stanovuje doporučený typový postup, zásady a opatření pro řešení KS   výchozí podklad pro tvorbu operačních plánů (stanovuje pro konkrétní druh KS na daném území postupy, zásady, opatření, síly a prostředky pro její řešení, postupy jejich nasazení a zabezpečení)

Vývoj mimořádné události v krizovou situaci čas síly a prostředky vývoj události základní složky IZS událost mimořádná událost krizová situace vyhlášení krizového stavu složky IZS - koordinace složky IZS, orgány krizového řízení

Krizové situace a jejich návaznost na vyhlášení krizových stavů Krizová situace nesouvisející s (nevojenského obranou charakteru) související s obranou (vojenského charakteru) nesouvisející s vnitřní bezpečností a veřejným pořádkem související s vnitřní bezpečností a veřejným pořádkem Stav nebezpečí Stav ohrožení státu Krizové stavy Nouzový stav Válečný stav Stav ohrožení státu

Krizové stavy N á zevPr á vn í předpisVyhla š uj í c í org á nDůvod vyhl áš en í v á lečný stav čl 43 Ú stavy + z. 110/1998 o bezpečnosti Parlament (>50% obou komor) napaden í ČR nebo potřeba plnit mezin á rodn í smluvn í z á vazky o společn é obraně proti napaden í stav ohrožen í st á tu čl. 7 z. 110/1998 o bezpečnosti ČR Parlament na n á vrh vl á dy bezprostředn í ohrožen í svrchovanosti st á tu nebo ú zemn í celistvosti nebo jeho demokratick é z á klady nouzový stav čl. 5 a 6 z.110/1998 o bezpečnosti ČR Vl á da (předseda vl á dy pokud hroz í prodlen í ) neprodleně informuje Poslaneckou sněmovnu ve značn é m rozsahu ohrožuj í chr á něn é z á jmy nebo vnitřn í poř á dek a bezpečnost ve st á tě stav nebezpeč í § 3 z. 240/2000 o krizov é m ř í zen í hejtman kraje, prim á tor hl. m. Prahy intenzita nedosahuje značn é ho rozsahu a nen í možn é odvr á tit ohrožen í běžnou činnost í veřejn é spr á vy a IZS

Řízení bezpečnosti  proaktivní strategický nástroj k zajištění bezpečnosti a udržitelného rozvoje, jehož cílem je zajistit požadovanou úroveň bezpečnosti  je zajišťováno prostřednictvím veřejné správy  zahrnuje 4  zahrnuje 4 fáze:   prevenci živelních a jiných pohrom   připravenost zvládnout živelní a jiné pohromy   odezvu na živelní a jiné pohromy s cílem stabilizovat postižené území   obnovu území s cílem nastartovat další rozvoj

Nástroje veřejné správy ke zvyšování úrovně bezpečnosti   řízení založené na kvalifikovaných datech a správných metodách rozhodování   výchova a vzdělávání občanů   specifická výchova řídících a technických pracovníků   standardy, normy a předpisy   inspekce   výkonné složky ke zvládnutí mimořádných událostí   systémy ke zvládnutí krizových situací   územní, havarijní a krizové plánování

Domácí práce Učit se, učit se, učit se…….. …… příští hodinu se bude zkoušet veškerá látka týkající se bezpečnosti, bezpečnostního systému a narušení bezpečnosti………