Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Jana Hanosová a Jan Palán
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„EU peníze středním školám“
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Skupenství látek.
NEDOSTATKY VÍNA, VADY A CHOROBY VÍNA
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
VÍNO A ZDRAVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Kakao.
Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Technika obsluhy – moderní trendy, molekulární mixologie
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa – čaj
Technika obsluhy – Výroba kávy
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Technika obsluhy – Společenská setkání
Technika obsluhy – Barový inventář
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhVýroba bílého vína Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky postupem výroby tichých vín. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaVinobraní, rmut, mošt, jablečno-mléčná fermentace, školení vína DatumDatum vytvoření –

V našich vinařských oblastech nastává období sklizně (vinobraní) v září a říjnu. Závisí na odrůdě, poloze vinice a počasí. Provádí se mechanicky nebo ručně.

Odzrňování - oddělení třapin od bobulí a většinou se provádí spolu s mletím hroznů. Rmut se mírně zasíří, aby se zabránilo činnosti nežádoucích bakterií a nechá se nakvášet hodin Do rmutu se vyluhují látky v něm obsažené. Zvyšuje se obsah extraktu, buketních látek a barviv.

Při lisování oddělujeme pevné části od kapalné části. Mošt protéká přes síta lisu. Výlisnost se pohybuje kolem 70%. Při mletí a lisování nesmíme rozdrtit semena a třapiny, protože by se do moštu uvolnilo příliš mnoho tříslovin a svíravých látek.

Pro zjištění obsahu cukru v moštu se používá normalizovaný moštoměr (NM). Ten udává, kolik kilogramů cukru se nachází ve sto litrech moštu. Jakostní vína se mohou doslazovat řepným cukrem. Přívlastková vína nesmějí být doslazována. Pevná část po vylisování – matolina.

Sudy a nádoby na kvašení se před plněním musí zasířit střední dávkou oxidu siřičitého. Při kvašení dochází k přeměně cukru na alkohol, oxid uhličitý a teplo za přítomnosti kvasinek.Období bouřlivého kvašení je zároveň i obdobím burčáku. Optimální teplota při kvašení je 16 až 18 °C. Pro udržování teploty je musí kvasné kádě ochlazovat. Tomuto procesu říkáme fermentace, kterou může ukončit přečerpáváním, ochlazováním, oxidem siřičitým, přidáním alkoholu – fortifikací,tlakem nad 8 atmosfér, CO₂.

Biochemický proces, při kterém se mění kyselina jablečná na kyselinu mléčnou a oxid uhličitý. Provádí se proto, aby se změnila ostrá chuť kyseliny jablečné na daleko měkčí chuť kyseliny mléčné. Důležitá je přítomnost bakterií mléčného kvašení. Tyto bakterie se vyskytují přirozeně na slupkách hroznů spolu s kvasinkami a jinými mikroorganismy nebo se do vína přidávají..

Stáčení - oddělení vína od usazených kvasnic, síření - přídavek oxidu siřičitého k zabránění oxidace, čiření - odstranění bílkovin a dalších nežádoucích látek, používáme, vaječný bílek, tanin, želatinu, bentonit a kasein, filtrace náplavová - kovová síta naplaví filtrační materiál (většinou křemelina) desková - víno se filtruje přes celulózové desky.

Školení má velký vliv na charakter vína. Také velký vliv má, v jakých nádobách se skladuje, zda v nerezových nebo dřevěných sudech. Dřevěné sudy dodávají vínu další aromatické látky.

Lahve se plní do lahví 0,75 l nebo 1 l, zátkují, etiketa – dle druhu vína.

Seřaď postup při výrobě vína: lahvování, vinobraní, školení, kvašení, jablečno-mléčná fermentace, školení vína, lisování, výroba rmutu 1. ………………………. 2. ………………………. 3. ………………………. 4. ………………………. 5. ………………………. 6. ………………………. 7. ……………………….

Matolina vzniká…………………………………………………………… Vinobraní probíhá v měsících……………………………………… Školení vína se skládá z……………………………… ……………………………………………………………………………………. Co to je fermentace………………………………………………………

Stevenson, T. Světová encyklopedie vín. Bratislava: GEMINI ISBN