Zkušenosti a přínosy ROP Střední Morava pro rozvoj Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil hejtman Olomouckého kraje předseda Výboru Regionální rady regionu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Olomouc, , Zlín FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Harmonogram výzev.
II. fáze – Hodnocení technické a finanční kvality projektu – externí experti Jitka Štainerová.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Dřevohostice
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Prioritní osa 2: Rozvoj městských a venkovských oblastí.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Regionální operační program Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: Brno Kateřina Plachá.
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
KROMĚŘÍŽ zkušenosti z programového období
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Výroční konference prosince 2015 Přednášející: Ivo Grüner, Ing. Jaromír Slíva.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko, Úřad Regionální rady Dopravní infrastruktura v ROP Datum: Místo: Prezentuje: Praha Jiří.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Informace o výzvách SC 1.1 a SC 1.2. IROP
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Výsledky projednávání
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Transkript prezentace:

Zkušenosti a přínosy ROP Střední Morava pro rozvoj Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil hejtman Olomouckého kraje předseda Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava místopředseda Monitorovacího Výboru ROP Střední Morava Přerov

Naplnění strategie ROP Střední Morava ROP Střední Morava měl přispět k tomu, aby celý region charakterizovaly: −vyspělejší, rozvinutější a udržovanější dopravní infrastruktura −kvalitní vzdělávací proces −kvalitní a moderní soustava zařízení sociální péče −zlepšený a zkvalitněný zdravotní stav obyvatelstva −efektivně využitý podnikatelský potenciál pro služby, moderní zpracovatelský průmysl i pro cestovní ruch a volný čas Investice z ROP Střední Morava především přispěly: −ke zkvalitnění místa pro život a práci −k významné změně kvality veřejného prostoru a veřejných služeb −ke zvýšení konkurenceschopnosti služeb cestovního ruchu

ROP Střední Morava v číslech podpořených projektů 18,3 mld. Kč dotačních prostředků 11,1 mld. Kč vlastních zdrojů žadatelů 29,4 mld. Kč celkových investic do regionu Poskytnutá dotace v jednotlivých prioritních osách Doprava 7,4 mld. Kč; 280 projektů Integrovaný rozvoj a obnova regionu 7,6 mld. Kč; 633 projektů Cestovní ruch 3,3 mld. Kč; 300 projektů

Dotace ROP Střední Morava dle typu příjemce Počty realizovaných projektů: Města, obce a jejich organizace 746 projektů Kraje a jejich organizace 238 projektů Podnikatelské subjekty 171 projektů Další subjekty 58 projektů

Poskytnutá dotace z ROP Střední Morava na území Olomouckého a Zlínského kraje Rozložení poskytnuté dotace realizované z ROP Střední Morava je na území obou krajů ve všech prioritních osách téměř rovnoměrné = dochází k vyváženému rozvoji celého regionu Výše poskytnuté dotace v krajích: Olomoucký kraj: 9,1 mld. Kč; 49,7 % Zlínský kraj: 9,2 mld. Kč; 50,3 %

Podpořená témata na území Olomouckého kraje

Změny v Olomouckém kraji dosažené realizací ROP Střední Morava Doprava – 154 projektů −celková poskytnutá dotace mil. Kč −výstavba a rekonstrukce silnic II. a III. třídy podpořena dotací ve výši 2,5 mld. Kč 94 km silnic II. třídy 73 km silnic III. třídy −zlepšilo se napojení kraje na silnice vyšší třídy i propojení mezi obcemi a městy −vystavěno 87 km nových cyklostezek −zlepšení kvality cestování veřejnou dopravou – 104 zastávek, 5 přestupních terminálů, 70 vozidel veřejné dopravy

Změny v Olomouckém kraji dosažené realizací ROP Střední Morava Rozvoj měst a obcí – 362 projektů Území Statutárního města Olomouce – celkem 650 mil. Kč dotace; 51 projektů −nástroj IPRM mil. Kč; 38 projektů - veřejná prostranství, městské parky, MŠ, ZŠ, zařízení pro trávení volného času; žadatelem především SMOL a jeho organizace −mimo nástroj IPRM – 264 mil. Kč; 13 projektů – sociální služby, střední školy, krizová infrastruktura; žadatel převážně Olomoucký kraj Města nad obyvatel - 94 projektů; podpořena všechna města této velikosti −celkem mil. Kč dotace −revitalizace veřejných prostranství – náměstí, parků, místních komunikací −rozvoj veřejných služeb – sociálních, vzdělávacích, zdravotnických, volnočasových, např.: 12% všech poskytovatelů sociálních služeb v kraji 21 základních škol 17% všech středních škol v kraji rekonstrukce zdravotnického zařízení, sanitní vozidla 11 objektů pro zájmové a volnočasové aktivity

Změny v Olomouckém kraji dosažené realizací ROP Střední Morava Rozvoj venkova – obce 500 – obyvatel – 217 projektů −celkem mil. Kč dotace – podpořeno 55% obcí této velikosti, −zvýšení atraktivity veřejných prostranství – 134 projektů 77 ha revitalizovaných ploch, 82 km komunikací −rozšíření nabídky sportovních a kulturních zařízení pro volný čas místních obyvatel – 48 projektů −zvýšení nabídky, kvality, kapacity a dostupnosti sociálních služeb v regionu – 6 projektů −navýšení kvality a kapacity mateřských škol – 2 projekty −odborné a jazykové učebny na základních školách – 16 projektů −zvýšení bezpečnosti a ochrany místních obyvatel v krizových situacích – 5 projektů −lepší dostupnost a kvalita lékařské péče – 4 projekty Podpora podnikání −podpora regenerace brownfields s využitím pro vybrané obory podnikání, především ve službách občanské vybavenosti −podpořeny 4 podnikatelské záměry – 284 mil. Kč celková investice z toho 108 mil. Kč dotace −poskytnuto 88 inovačních voucherů za 9 mil. Kč dotace −vytvořeno 57 nových pracovních míst

Změny v Olomouckém kraji dosažené realizací ROP Střední Morava Podpora cestovního ruchu – 144 projektů Území s vysokou koncentrací cestovního ruchu – 65 projektů Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) – aktivity veřejného a soukromého sektoru na vymezeném území s důrazem na koncentraci a provázanost −IPRÚ Olomouc – 185 mil. Kč dotace, 405 mil. Kč celková investice −IPRÚ Jesenicko – 211 mil. Kč dotace, 391 mil. Kč celková investice −IPRÚ Šumpersko – 271 mil. Kč dotace, 985 mil. Kč celková investice 120 nových pracovních míst 623 nových nebo modernizovaných lůžek Obnova historických památek Modernizace lyžařských areálů Značení běžeckých tras Výstavba a modernizace ubytovacích kapacit

Změny v Olomouckém kraji dosažené realizací ROP Střední Morava Území mimo vysokou koncentraci cestovního ruchu - 71 projektů Projekty veřejného sektoru – 328 mil. Kč dotace −17 nových pracovních míst −kulturní a technické zajímavosti, památky – 23 projektů −značení kulturních a turistických cílů – 3 projekty −aktivně poznávací formy cestovního ruchu – naučné stezky, rozhledny, zimní běžecké trasy, cykloturistické trasy apod. – 11 projektů −sportovní a rekreační areály – 2 projekty Projekty podnikatelských subjektů – 396 mil. Kč dotace, 597 mil. Kč vlastních zdrojů −155 nových pracovních míst −895 nových nebo modernizovaných lůžek −ubytovací zařízení – 20 projektů −sportovní areály – 3 projekty −lázeňské objekty – 3 projekty −kulturní a technické památky, zajímavosti – 3 projekty

Podíl investic ROP Střední Morava na celkových investicích subjektu Olomoucký kraj a jeho organizací v letech 2007 – 2015 Investice Olomouckého kraje a jeho organizací celkem: mil. Kč z toho: ROP Střední Morava: mil. Kč 19 % 132 projektů Ostatní operační programy: mil. Kč 12% 295 projektů Ostatní zdroje vč. vlastních: mil. Kč 69%

Zkušenosti ROP Střední Morava z pohledu řízení a využití nástrojů - srovnání s aktuálním programovým obdobím Programové období 2007 – 2013 −alokované prostředky pro území NUTS II Střední Morava −plánování a řízení programu prováděno v regionu v souladu s jeho potřebami −využití nástrojů pro koncentrovanou podporu - IPRM, IPRÚ −koncentrace dotačních prostředků – viz. kartogramy v Konferenčním Magazínu Programové období 2014 – 2020 −významné zúžení podporovaných témat −nový systém řízení fondů – Dohoda o partnerství −nové principy územní dimenze - možnost koncentrovat prostředky z programů ESI fondů ve specifických typech území. Z celkové alokace IROP 126 mld. Kč je téměř 30% určeno pro nástroje ITI, IPRÚ a CLLD. −pro území Olomouckého kraje těžiště z pohledu koncentrace – ITI Olomoucké aglomerace −podpora venkova – nástroj CLLD (komunitně vedený místní rozvoj), významná aktivační role Místních akčních skupin −Regionální stálá konference – iniciační nikoliv řídící role v regionu

Využití finančního rámce ROP Střední Morava −dle posledních dostupných údajů bude finanční rámec programu plně využit, a to mj. i díky opatření k eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání finanční alokace programu, které ROP Střední Morava využil jako jediný operační program −z pohledu proplacených prostředků je ROP Střední Morava v 1/3 pořadí všech operačních programů. V srpnu 2015 bylo příjemcům proplaceno 85% celkové finanční alokace programu.

Závěrem … Při každodenních pracovních i soukromých cestách regionem vidím a vnímám změny, kterých se nám společným úsilím podařilo dosáhnout. Téměř v každé obci, či městě jsou vidět nejen informační tabule u projektů podpořených z ROP Střední Morava, ale především jejich samotné výstupy – upravená veřejná prostranství, nové cyklostezky, modernizované školy, sportoviště, kulturní domy, domovy pro seniory, zdravotní střediska, úseky nových silnic, zařízení cestovního ruchu a další. Vnímám tedy pozitivní změnu, díky které je region Střední Morava atraktivnějším pro život, práci i návštěvu. Dovolte mi poděkovat všem, kteří se na realizaci ROP Střední Morava podíleli, že jsme společnými silami využili příležitosti, kterou nám uplynulé programové období nabídlo.

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Ing. Jiří Rozbořil hejtman Olomouckého kraje předseda Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava