NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
Advertisements

OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-L-024. Franz Kafka b yl pražský spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Český jazyk – 3.ročník, Spojky.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Ludvík Souček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Staré pověsti české Alois Jirásek
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Marek Eben NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Smutky, strasti, svízele (shrnutí)
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
AUTOR: Světlana Havránková
Česká poválečná literatura I.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Návykové látky Název projektu: OP VK
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Téma (název prezentace)
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Tereza Boučková (*1957). Tereza Boučková (*1957)
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
RUMCAJS Autoři prezentace :
Česká hymna a její tvůrci
Téma (název prezentace)
VY_32_INOVACE_Jir_I_30 J.Klapka Jerome
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA III/2 Literární test 7. ročník Mgr
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Ota Pavel

Datum vytvoření projektučerven 2012 Ročník9. Popis prezentaceŽáci budou seznámeni s životem a tvorbou Oty Pavla. Napíší si zápis do sešitu.

Ota Pavel se narodil jako nejmladší syn obchodního cestujícího Leo Poppera. Otec Leo byl ……..……, matka Herma byla …………….. Již od dětství se věnoval …………….., rybaření, sportu – hlavně ………….…. a ……………………. Otce jako Žida za války neminul …………………. a také Otovi starší bratři, …………. a Jiří, byli za okupace kvůli svému zpola židovskému původu v ……………………… táborech …………… a Osvětim – Březnice a absolvovali Pochody smrti. Naštěstí se všichni tři ……………………… Ota válku prožil s ………………. Ve ……. letech začal pracovat jako …………… na dole. Otova rodina si na přání otce nechala své příjmení počeštit a z Popperů se stali ………………………. ŽidČeška přírodě fotbaluhokeji transport Hugo koncentračních Terezín vrátili v pořádku domů. matkou 13 horník Pavlovi

Krátce trénoval …………………… mládež ve Spartě Praha, pak pracoval jako ………………………………………... Navštívil mnohé země – USA, Francii, Švýcarsko, Rakousko... V únoru 1964 na zimních ………………………… hrách v Innsbrucku však onemocněl těžkou ………………………….. chorobou. Oporu při své chorobě hledal v ………………… - a především v jeho milovaném …………………….. Přestože měl velké zdravotní potíže, nepřestával nadále psát. V té době vznikla jeho vrcholná díla - ………………………………………, a ………………………………… Stal se také nejlepším přítelem spisovatele Arnošta Lustiga. Zemřel náhle na srdeční ………………….. hokejovou sportovní redaktor olympijských duševní přírodě rybaření Smrt krásných srnců Jak jsem potkal ryby infarkt

Reportáže a povídky o sportovcích:  Dukla mezi mrakodrapy  Plná bedna šampaňského  Pohár od Pánaboha  Syn celerového krále  Pohádka o Raškovi Vzpomínkové prózy:  Smrt krásných srnců (vzpomíná hlavně na dětství)  Jak jsem potkal ryby (soustředí se hlavně na svůj vlastní život a na ryby)

 Kdo je Ota Pavel?  Jak se jmenovali jeho rodiče a sourozenci?  Čím byl jeho otec?  Kam musel odejít otec spolu s bratry a proč?  Co dělal během této doby Ota?  Jak se původně tato rodina jmenovala?  Čím se Ota stal?  Co se stalo na olympiádě v Innsbrucku?  Jak tuto situaci zvládal?  Co během této doby napsal?  O čem jsou obě knihy?  Jak se nazývá soubor těchto dvou knih?  Co ještě psal a o čem?  Kteří další autoři se věnovali ve svých knihách válečné tématice?

    SOUKAL, J. Čítanka 9 (literární výchova pro 6. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií). Praha: SPN, 2002.