Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ludvík Souček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ludvík Souček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová"— Transkript prezentace:

1 Ludvík Souček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_LUDVÍK_SOUČEK TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Ludvík Souček

2 Datum vytvoření projektu
květen 2011 Ročník 8. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s autorem Ludvíkem Součkem, napíší si zápis do sešitu a blíže se seznámí s ukázkou jednoho z jeho děl.

3 Ludvík Souček (1926 – 1978) Český spisovatel science fiction a literatury faktu. Své knihy psal zejména pro děti a mládež. Ve svých dílech se nechal inspirovat zakladatelem sci-fi literatury Julesem Vernem a švýcarským záhadologem Erichem von Dänikenem.

4 Ludvík Souček (1926 – 1978) Těsně před koncem války byl totálně nasazen v Praze Libni u ČKD. Po studiích na lékařské fakultě UK v Praze pracoval tři roky jako asistent na II. Stomatologické klinice. Vstoupil do Československé armády a necelý jeden rok strávil v Severní Koreji jako vojenský lékař. Pracoval jako zubař v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. V roce 1968 pracoval krátce na UV KSČ. Začátkem 70. let působil v redakci Československé televize a až dokonce svého života pracoval v nakladatelství Albatros. Prodělal řadu infarktů. Ve svých 50 letech odešel do invalidního důchodu. Byl vyznamenán titulem zasloužilý pracovník kultury a v roce 1978 v Praze zemřel.

5 Ludvík Souček Tvorba Ludvík Souček za svůj krátký život napsal kolem padesáti knih. Hlavním faktorem jeho popularity bylo jeho vypravěčské umění, které ve čtenářích vyvolávalo touhu přijít záhadě na kloub. Velké otazníky Tušení souvislostí Případ jantarové komnaty Případ baskervilského psa Zájem galaxie Bratři Černé planety Pevnost bílých mravenců Blázni z Hepteridy

6 Ludvík Souček Cesta slepých ptáků
Cesta slepých ptáků je název prvního dílu a celé sci-fi trilogie. Volně navazuje na román Julese Verna Cesta do středu Země a formou sbírky rozhovorů a reportáží popisuje kontakt s mimozemskou civilizací. První díl vyšel v roce 1964. Romány vychází ze společenské situace 60. let 20. století, v nichž se také odehrávají.

7 Ludvík Souček Ukázka Nejsou tu ani dalekohledy, ani řady důstojných knih v kožených vazbách. Astrobiologie je hodně mladou vědou, a neměla proto čas stát se starobylou. Ani docent Holub se nepodobá roztržitému hvězdáři. Má hodně společného s naším starým známým, profesorem Sörenssenem - je stejně osmahlý, sportovní - však se právě vrátil z Vysokých Tater, kde měřil spektra stromů, keřů a mechů v zimních podmínkách. Vysvětlil nám, že spektrální rozbor a zjišťování odrazové schopnosti různých druhů rostlin je velmi důležitou pomocnou metodou astrobiologie - dovoluje totiž soudit na podobné druhy porostů i na ostatních planetách. Nepátrali jsme po výhodách spektroskopie dále a hlouběji, čas docenta Holuba byl vymezen, rozhodně však se nám, soudě podle jeho ošlehané, snědé a zdravím zářící tváře, zdála znamenitou přinejmenším pro zdraví vědce. Docent Holub uvařil na malém stolku kávu, řekl „Au!“, když se spálil unikající párou, a pak už jsme usedli k našemu interview.

8 Ludvík Souček Otázky k textu:
Co je to astrobiologie? Kdo je to docent? Čím se docent zabýval? Jak vypadal, zkuste jej popsat? Kým se nechal Ludvík Souček ve svých dílech inspirovat? Kdo je Erich von Däniken?

9 Použité zdroje: http://ld.johanesville.net/soucek


Stáhnout ppt "Ludvík Souček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová"

Podobné prezentace


Reklamy Google