Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Popis Název sady: VY_32_Inovace_12.1.10 Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména konkrétní a abstraktní Název sady: Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká písmena Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.7 Mnohovýznamová slova Název sady: Český jazyk a literatura 3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Některé odchylky od pravidelného skloňování podstatných.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.8 druhy vět podle postoje mluvčího Název sady: Český jazyk 7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Každé slovo v mluveném nebo psaném projevu má platnost některého slovního druhu. Podle věcného, případně mluvnického významu rozlišujeme deset slovních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková Název sady:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování staroorientálních států Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.1 Škola, třída Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Pravopis i/y v koncovkách Název sady: Český jazyk 8. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ charakteristika Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova neohebná Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Přídavná jména.
Přídavná jména vyjadřují: vlastnosti osob, zvířat, věcí a dějů
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Bc. Naďa Prejzová VY_32_Inovace_ Dělení 9
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Autor: Mgr. Radana Marelová
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Člověk a jeho svět 4. ročník
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2013
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
PŘÍDAVNÁ JMÉNA VÝKLAD A PROCVIČENÍ.
VY_32_INOVACE_03_Přípony –ný, -ní
AUTOR: Mgr. Jaroslava Šašinková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_32_INOVACE_12_Vzory přídavných jmen
VY_32_Inovace_ Písemné sčítání v oboru do 100
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_14
VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy
O Červené Karkulce Název : VY_32_inovace_10 - ČJ – O Červené Karkulce
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_35_ vodní_rostliny_ad1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Popis Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává základní poučení o druzích a jazykových prostředcích popisu. Obsahuje animace.

Popis Jazykové prostředky

P o p i s je slohový útvar, který podává informaci o tom, jak určitý objekt vypadá, jaké jsou jeho vlastnosti a funkce. Druhy popisu:  Prostý  Odborný  Umělecký

Jazykové prostředky:  Úvodní a závěrečná věta  Výstižná přídavná jména  Výstižná podstatná jména  Příslovce místa, času…  Předložky (nad, pod, před, za…)  Výstižná slovesa ( vyhýbáme se slovesům být, mít )  Přirovnání  Dodržení zvoleného postupu  Od celku k podrobnostem

Napiš 10 přídavných jmen, která co nejvýstižněji charakterizují obrázek:

Příklady řešení: Upravený, kvetoucí, vzrostlý, jarní, malebný, poklidný, pravoúhlý, naklánějící se, zelený, posekaný, zastřižený, růžový, bílý, světlý, vyčnívající, tichý, voňavý, slunečný, stinný, kamenný, mohutný, působící…

Doplňte přirovnání: Vysoký jako … Mohutný jako… Klidný jako… Divoký jako… Hravý jako… Modrý jako… Zelený jako… Červený jako… Černý jako… Bílý jako… Studený jako… Hřejivý jako… Žlutý jako….

Příklady řešení:  Vysoký jakotopol  Mohutný jakodub  Klidný jakoželva  Divoký jakokůň  Hravý jakokotě  Modrý jakoobloha  Zelený jakobrčál  Červený jakomalina  Černý jakonoc  Bílý jakosníh  Studený jakoled  Hřejivý jakosluníčko  Žlutý jakopampeliška

Podtrhněte v následujícím textu červeně výstižná slovesa a černě výstižná přídavná jména: I bez žebříku stojí ledovec za vidění, zvláště tedy jeho čelo. Není bílý, jak by si myslel každý, kdo ví, jak to vypadá, když na Berounce odejdou ledy a po lukách zůstanou ležet tlusté kry se zamrzlými kořeny puškvorce vespod. Ledovec je rozpukaný, a to kolmo shora dolů, a ty pukliny jsou takové rozjívené a uvnitř jsou modré jako z pohádky. Pukliny jsou tak velké a lákavé, že do nich lidé věčně ze zvědavosti lezou. A taky pro strach, že se to zaklapne, protože lidé se bojí rádi. Půvab ledovce spočívá nejenom v té modré barvě puklin a jeskyněk, ale i v tom, že končí v průzračném jezírku. Po něm plují kusy ledu, které se mu ulomily z čela, přesněji řečeno z čumáku, potopeného do jezírka. Vaše představy a dojmy poněkud kazí jen to, že ledovec – ač byste to do něj neřekli - je trošku špindíra. Na svých hranách a ve své ledové kůži má zataveno tolik prachu či čeho, že připomíná pražský sníh, když leží čtvrtý nebo pátý den. Nejkrásnější pohled na ledovce a fjordy je z výšky… …

Řešení: I bez žebříku stojí ledovec za vidění, zvláště tedy jeho čelo. Není bílý, jak by si myslel každý, kdo ví, jak to vypadá, když na Berounce odejdou ledy a po lukách zůstanou ležet tlusté kry se zamrzlými kořeny puškvorce vespod. Ledovec je rozpukaný, a to kolmo shora dolů, a ty pukliny jsou takové rozjívené a uvnitř jsou modré jako z pohádky. Pukliny jsou tak velké a lákavé, že do nich lidé věčně ze zvědavosti lezou. A taky pro strach, že se to zaklapne, protože lidé se bojí rádi. Půvab ledovce spočívá nejenom v té modré barvě puklin a jeskyněk, ale i v tom, že končí v průzračném jezírku. Po něm plují kusy ledu, které se mu ulomily z čela, přesněji řečeno z čumáku, potopeného do jezírka. Vaše představy a dojmy poněkud kazí jen to, že ledovec – ač byste to do něj neřekli - je trošku špindíra. Na svých hranách a ve své ledové kůži má zataveno tolik prachu či čeho, že připomíná pražský sníh, když leží čtvrtý nebo pátý den. Nejkrásnější pohled na ledovce a fjordy je z výšky… …

Ve stejném textu najděte přirovnání: I bez žebříku stojí ledovec za vidění, zvláště tedy jeho čelo. Není bílý, jak by si myslel každý, kdo ví, jak to vypadá, když na Berounce odejdou ledy a po lukách zůstanou ležet tlusté kry se zamrzlými kořeny puškvorce vespod. Ledovec je rozpukaný, a to kolmo shora dolů, a ty pukliny jsou takové rozjívené a uvnitř jsou modré jako z pohádky. Pukliny jsou tak velké a lákavé, že do nich lidé věčně ze zvědavosti lezou. A taky pro strach, že se to zaklapne, protože lidé se bojí rádi….. Půvab ledovce spočívá nejenom v té modré barvě puklin a jeskyněk, ale i v tom, že končí v průzračném jezírku. Po něm plují kusy ledu, které se mu ulomily z čela, přesněji řečeno z čumáku, potopeného do jezírka. Vaše představy a dojmy poněkud kazí jen to, že ledovec – ač byste to do něj neřekli - je trošku špindíra. Na svých hranách a ve své ledové kůži má zataveno tolik prachu či čeho, že připomíná pražský sníh, když leží čtvrtý nebo pátý den. Nejkrásnější pohled na ledovce a fjordy je z výšky… )

Řešení: I bez žebříku stojí ledovec za vidění, zvláště tedy jeho čelo. Není bílý, jak by si myslel každý, kdo ví, jak to vypadá, když na Berounce odejdou ledy a po lukách zůstanou ležet tlusté kry se zamrzlými kořeny puškvorce vespod. Ledovec je rozpukaný, a to kolmo shora dolů, a ty pukliny jsou takové rozjívené a uvnitř jsou modré jako z pohádky. Pukliny jsou tak velké a lákavé, že do nich lidé věčně ze zvědavosti lezou. A taky pro strach, že se to zaklapne, protože lidé se bojí rádi….. Půvab ledovce spočívá nejenom v té modré barvě puklin a jeskyněk, ale i v tom, že končí v průzračném jezírku. Po něm plují kusy ledu, které se mu ulomily z čela, přesněji řečeno z čumáku, potopeného do jezírka. Vaše představy a dojmy poněkud kazí jen to, že ledovec – ač byste to do něj neřekli - je trošku špindíra. Na svých hranách a ve své ledové kůži má zataveno tolik prachu či čeho, že připomíná pražský sníh, když leží čtvrtý nebo pátý den. Nejkrásnější pohled na ledovce a fjordy je z výšky…

Zdroje:  NEPIL, František. Malý atlas mého srdce. Horní Bříza: Granát, 1998, ISBN  KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN   Obrázky z galerie Klipart