Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Svazek obcí Mikroregion Valašskomeziříčsko - Kelečsko.
Sociální rehabilitace pro děti, mládež a mladé dospělé, ohrožené společensky nežádoucími jevy.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Plánovaný rozvoj služeb
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Veřejné projednání návrhu 2
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky. 1 Spolupráce v komunitě Město Valašské Meziříčí a ORP Valašské Meziříčí Mgr. Bc. Zdislava Odstrčilová Luhačovice

Naše komunita Mikroregion Valašskomezříčsko – Kelčsko Vznikl v roce 2001 Více než 42 tisíc obyvatel a sestává se ze 16 obcí s rozlohou asi 180 km2 Branky, Choryně, Jarcová, Kelč, Kladeruby, Kunovice, Lešná, Loučka, Mikulůvka, Oznice, Podolí, Police, Střítež nad Bečvou, Valašské Meziříčí, Velká Lhota, Zašová, Poličná, Krhová

Komunitní plánování v Mikroregionu V dubnu 2011 až září 2012 byl na území Mikroregionu realizován projekt zaměřený na zavedení metody komunitního plánování sociálních a souvisejících služeb - to se povedlo a KP je realizováno mikroregionálně. V pracovních skupinách jsou zástupci obcí Mikroregionu - zajišťují soustavný přenos informací a podnětů z a do obcí. Tým pro dohodu Manažerský tým Pracovní skupiny: –„Senioři“ –„Osoby se zdravotním postižením“ –„Rodiny s dětmi“ –„Osoby ohrožené sociálním vyloučením“ –„Zdravé město“ –„Prevence sociálně patologických jevů“

Potřeby lidí s mentálním postižením Lidé s mentálním postižením mají stejné potřeby, sny a touhy jako lidé bez postižení. Stejně jako všichni chtějí mít bezpečný domov, rodinu a přátele. Chtějí pracovat a bavit se. Chtějí být soběstační a svobodní. –běžný rytmus života – běžný rytmus dne, týdne, roku, život muže nebo ženy, běžná domácnost v běžném sousedství –běžné prostředí – člověk jinde bydlí, jinde se vzdělává anebo pracuje, jinde provádí své koníčky – prostě střídá prostředí –běžné způsoby naplnění potřeb – adekvátní věku, obecně společností ceněné Princip normality

Potíže lidí s mentálním postižením V komunikaci V rozhodování V orientaci v prostředí a čase Potíže v učení a menší míra pozornosti Nižší úroveň sociálních dovedností Nepřiměřené sebehodnocení Pomalejší tempo Omezená schopnost abstrakce a zobecňování Přidružená postižení Velké zatížení pečující rodiny

Principy plánování služeb pro MP v komunitě Základem pomoci lidem s MP v komunitě je INDIVIDUÁLNĚ NASTAVOVANÁ podpora prostřednictvím dostatečné síti služeb, která respektuje běžný způsob života Všechny potřeby nemusí být naplněny prostřednictvím sociálních služeb Pokud to nebude třeba, nevytvářejme nové sociální služby, maximálně využijme již existující nabídku Spolupracujme

Potřebná síť služeb v komunitě I V oblasti vzdělávání a rozvoje osobnosti V oblasti bydlení – péče o domácnost, o sebe, hospodaření s penězi,.. V oblasti práce – vzdělání, hledání a udržení zaměstnání, zaměstnání,.. V oblasti sociálních vztahů – s rodinou, přáteli, sousedy, v partnerství,… V oblasti trávení volného času – orientace v možnostech, koníčky, akce,.. V oblasti podpory pečujícím V oblasti předcházení předsudků

Potřebná síť služeb v komunitě II Vzdělání –Ranná péče –Speciální předškolní a školní vzdělávání –Sociální rehabilitace –Speciální a běžné vzdělávací aktivity pro dospělé Bydlení –Sociální rehabilitace - nácviky péče o domácnost a o sebe –Samostatné bydlení s pomocí - rodiny, blízkých, soc. služeb: Osobní asistence/Pečovatelská služba/stacionáře –Chráněné bydlení –Domov pro lidi se ZP

Potřebná síť služeb v komunitě III Práce –Denní stacionář - terapeutické pracovní činnosti –Sociálně terapeutické dílny – nácviky pracovních činností –Pracovní rehabilitace – nácviky pracovních dovedností a vyškolení na pracovní pozici –Chráněný trh práce –Tranzitní program a práce s potenciálními zaměstnavateli Sociální vztahy a volný čas –Sociální rehabilitace – nácviky, posilování a upevňování –Všechny soc. služby – posilování a upevňování –Využívání běžně dostupných veřejných služeb, akcí, volnočasových aktivit – upevňování

Potřebná síť služeb v komunitě IV Podpora pečujících –Ranná péče –Osobní asistence/pečovatelská služba/stacionáře/odlehčovací služba –Odborné poradenství –Svépomocné skupiny a společné volnočasové aktivity Předcházení předsudků –Osvětové akce a kampaně –Spolupráce se školami –Dobrovolnictví pro lidi s MP i lidí s MP –Vstřícná politika

Obec a transformace Chce se obec zapojit? –Krajská zařízení jsou obcemi vnímána jako cizí!!!!!!! –Je zařízení na území obce X není na území obce, ale stěhují se tam klienti? –Jak na území obce funguje KP a jaká je spolupráce a míra zapojení politiků do KP? –Jak transformaci vnímají místní politici? –Veřejný opatrovník? Obec je nutné do procesu transformace vtáhnout úplně na začátku, získat ji pro něj a udělat si z obce spojence a spolutvůrce procesu – nezastupitelná úloha zřizovatele, především politických reprezentantů

Obec a transformace - doporučení Pokud nejsou v transformovaných zařízeních obyvatelé obce, je nutné získat ochotu obce přijmout nové obyvatele Opakované schůzky politické reprezentace kraje s místními politiky – vysvětlovat, informovat, zjišťovat možnosti zapojení Opakované schůzky krajských úředníků se sociálním odborem, veřejným opatrovníkem – vysvětlovat, informovat, metodicky vést Přijít s konkrétními kroky, čísly, garancí financování, „zisky“ pro komunitu Vytvořit společně s obcí za pomoci profesionálů komunikační strategii zaměřené na obyvateli A toto dělat v průběhu celého procesu až do úplného konce

Komunitní služby a transformace Jsou místní komunitní služby schopny participovat na transformaci? –Jak na území obce funguje KP a jaká je míra spolupráce subjektů KP? –Jaká je životaschopnost existujících služeb? –Jaká je existující síť služeb pro lidi s MP? A jaké služby ještě musí vzniknout? –Dají se očekávat nějaké střetové situace? Poskytovatele je nutné do procesu transformace vtáhnout úplně na začátku, získat je pro něj a udělat si z nich spojence a spolutvůrce procesu – nezastupitelná úloha zřizovatele, politických reprezentantů a úřadu

Komunitní služby a transformace - doporučení Aktivní zapojení zástupců zřizovatele do KP obce – pravidelný kontakt Podávat pravidelné a co nejúplnější informace o procesu transformace – konkrétní kroky, čísla, předpoklad financování Garance financování komunitních služeb do budoucna Vhodně propojovat setkávání s politiky a poskytovateli A toto dělat v průběhu celého procesu až do úplného konce

Spolupráce obce a zařízení v rámci transformace - doporučení Aktivní zapojení transformovaného zařízení do KP obce Spolupráce na plnění komunikační strategie zaměřenou na obyvatele obce Včasná spolupráce s veřejným opatrovníkem, je – li to relevantní Pravidelné informování o konkrétním postupu transformace, o změnách

Děkuji za pozornost Zdislava Odstrčilová