Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově Martin Navrátil (ASZ) pplk.Michaela Sedláčková (styčná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
Strategie boje proti extremismu Ivan LANGER ministr vnitra.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Minimální preventivní program školy
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Činnost asistentů prevence kriminality ve městě Bruntál
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Andrea Brožová Doubková
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Nová pravidla bezpečnosti na fotbalových stadionech Ivan Langer ministr vnitra Praha
© 2012 OIKT Plzeň Mobilní Monitorovací Centrum a jeho využití v roce 2011 v rámci projektu „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“
EEA Grants Norway Grants pplk. JUDr. Mgr. Václav VLČEK Policejní prezidium České republiky, Ředitelství služby pořádkové policie Lt. Col. Václav Vlček,
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
SOKOLOV okresní město v Karlovarském kraji v České republice město má okolo obyvatel projekt bezpečné město.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
ANTIKONFLIKTNÍ TÝM POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY. Antikonfliktní tým Policie ČR 2 Co je antikonfliktní tým (AKT) Je to nová forma preventivního působení za.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR 1.  nová forma preventivního působení za účelem předcházení protiprávnímu jednání,
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Plán postupu při řešení mimořádné situace - nástroj, který byl využit v Ostravě při mimořádných situacích Co to je? Jak vznikl? Příklady použití Co přesně.
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Tematická setkávání a práce v minitýmech
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Pracovní skupina pro boj s extremismem KŘP Libereckého kraje
Program spolupráce SN – CZ
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Andrea Brožová Doubková
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Činnost pracovní skupiny styčného důstojníka pro národnostní menšiny
Transkript prezentace:

Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově Martin Navrátil (ASZ) pplk.Michaela Sedláčková (styčná důstojnice pro národnostní menšiny Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje) Praha,

Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově Pochod 2009 Relativně nový jev –akce pravicových extremistů Přerov se postavil čelem k problému (pod vedením PČR) Přizvání Agentury do pracovní skupiny „Tour de Dvůr“ Jsou pochody extremistů tématem pro Agenturu pro sociální začleňování?

Vznik a fungování pracovní skupiny „Tour de Dvůr“ Společné aktivity Policie, představitelů města, neziskových organizací, Romů a představitelů státní správy (agentura, krajský koordinátor) Nekonfliktní atmosféra, příležitost sdílet postoje a hledat společná stanoviska Veliký potenciál pro zvládání pochodů i pro prevenci kriminality Předpoklad dalších aktivit směrem ke zvládání extremistických pochodů bylo vytvořit jednotnou informační bázi, kterou budou všichni sdílet, „stejné poselství ode všech“ Došlo k propojení informací policie (jak se zákonně chovat během pochodu, jak bude policie chránit veřejnost, jaká jsou rizika otevřeného odporu proti neonacistům atd.) se zkušeností sociálních pracovníků (způsob komunikace, způsob rozšíření informací, vytipování místních autorit apod.) Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově

Krizová komunikace Před pochodem extremistů Individuální jednání s obyvateli Schůzky ve dvorních traktech Setkání na Magistrátě „Válka mailů“ – „nenechte se zahnat jako krysy“ Při něm Způsob zapojení soc. pracovníků: Dvoučlenné hlídky na klíčových místech (v lokalitách, ve dvorních traktech, na místech, kde se lidé shromažďují, kudy míří k potenciálním místům střetu Osoby, které obyvatelé znají Témata:Účast, Podpora, Zpráva – „jsme tu s vámi …“, Uvolňování napětí, Zabránění ozbrojování, Krizová intervence- zdravotní pomoc, Po něm Strach s extremistů v obyvatelích lokalit přetrvává, Od roku 2009 je to téma, o kterém se mezi Romy pravidelně mluví, „Teď už ví, kde to je. Můžou přijít kdykoli“, Sociální pracovníci rozptylují obavy obyvatel, pomáhají zpracovat předchozí zážitky, Vyvracejí mylné interpetace: „Jak je možné, že to město dovolilo?“, „Oni je na nás pozvali“ apod. Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově

Název příspěvku Mítink „V Přerově neonacisty nechceme“ a „Mítink na podporu soužití v Přerově“ Cíle: Ventilace napětí (Nemá cenu prát se s neonacisty, ale je správné vyjádřit svůj názor) Vytvoření ideové protiváhy – nabídka veřejnosti připojit se k jinému názoru Propojení dvou cílů, bezpečnostního a ideového Pozn.: Sonda do duše středoškoláků: K mítinku proti extremismu se nepřipojili žádní středoškoláci Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově

Další aktivity  Projekt „Proč? Příběhy rozprávějící o člověku“ a další projektové a vzdělávací aktivity (Reakce na názory středoškoláků v Přerově, Projekt připravili vlastně organizátoři prvního mítinku)  Kulatý stůl s představiteli města, policie a neziskových organizací - Agentura požádala partnery o účast na kulatém stole, který se bude týkat rozkrytí příčin, kvůli kterým extremisté zamířili právě do Přerova  „Výzkum rizikových faktorů souvisejících s existencí sociálně vyloučených lokalit v Přerově“  Spolupráce s městem Přerov – mítink Dělnické strany červen 2011 – monitoring pochodu Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově

Příprava a společná jednání před pochodem v Přerově Podnět k zahájení společných příprav směřujících ke zvládnutí ohlášeného pochodu na den pod názvem „Pochod proti rasismu“ První jednání u „kulatého stolu“ se všemi zainteresovanými subjekty, předání informací o připravované akci Dělnické strany a Národního odporu Rozdělení kompetencí a úkolů pro zúčastněné, zvolení společné strategie Stanovení mediální komunikace za všechny subjekty – nutnost přesné formulace, zabránit protichůdným vyjádřením, spekulacím a fámám Strategie informování obyvatel města (zejména na trase pochodu) včetně majitelů obchodů a provozoven Zvolení vhodného způsobu informování obyvatel sociálně vyloučených lokalit včetně termínů společných návštěv v lokalitách Vytvoření letáků a jejich distribuce Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově

Vytvoření společného informativního letáku Informačně komunikační kampaň Upozornění obyvatel města a zejména vyznačených lokalit na pochod, den konání, trasa pochodu, časové rozmezí Informace o setkání s obyvateli města, zejména obyvatel žijících na trase pochodu, se zástupci PČR, MěP, MMěP, NNO, termín a místo setkání Informace o setkání zástupců všech subjektů s obyvateli sociálně vyloučených lokalit, přenos informací Doporučení týkající se ochrany zdraví, pravidla dodržování bezpečnosti, ochrana majetku soukromých osob i provozovatelů prodejen a provozoven Strategie připravovaného policejního opatření k zabránění narušení veřejného pořádku v době konání pochodu, aktivity NNO Cíl – informovanost občanů o akci a preventivních opatřeních Distibuce letáků zástupci NNO, MěP, PČR a přes regionální média Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově

Společná setkání s obyvateli SVL – počátek „Tour de dvůr“ Opakovaná setkání zástupců všech subjektů v soc. vyloučených lokalitách včetně krajské koordinátorky romských poradců Zvolení společné strategie informovanosti a společného cíle Zklidnění napětí a stresu v lokalitách, předcházení nerelevantních zpráv a mýtů o počtu účastníků pochodu, o hrozícím nebezpečí, policie situaci neřeší, neochrání nás atd. Předcházení protiprávního jednání tzv. „nebrat řešení situace do vlastních rukou“ a nenásilná forma reakce na pochod – bezpečnost řeší PČR Deklarace přítomnosti zástupců NNO v lokalitě v den konání pochodu Upřesnění trasy pochodu – viz. mapa

Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově – trasa pochodu

Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově Antikonfliktní tým Policie ČR a přítomnost médií

Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově Pochod „Proti rasismu“ – Přerov dne

A Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově – Antikonfliktní tým Romů

A Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově Závěrečné shrnutí – příklad dobré praxe Vyhodnocení průběhu pochodu, postupu a zvolené strategie všemi subjekty Nový inovační krok a nastavení nové cesty dobré praxe Vytvoření písemné koordinační dohody o vytvoření pracovní skupiny „Tour de dvůr“ a návazná spolupráce do budoucna Transparentnost při informování a vytvoření důvěry, osobní kontakt Operativní komunikace mezi všemi subjekty a jejich pružná reakce na kritická místa pochodu s utlumením emocí obyvatel SVL Naplnění cíle – zajistit bezpečí občanů města vzájemným koordinovaným přístupem k řešení situace po linii zúčastněných zainteresovaných složek

sds Děkujeme za pozornost! Bezpečnost: Koordinovaný postup při konání nenávistných akcí a návazná preventivní opatření v Přerově