Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SACHARIDY II.
Advertisements

Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_03_Fyzikální,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Voda Základ života.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je .
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Fotosyntéza.
Cukry (sacharidy).
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_199 Tomáš Nový osmý Kraje ČR
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Ing. Jitka Michálková
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hustota 8. ročník.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Stavba atomu 8. ročník.
Autor: Kouglová Rita Název : VY_32_INOVACE 14C_07 Téma Zimní příroda
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Polysacharidy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Aldehydy a ketony Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Z čeho jsou složeny látky?
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry Téma: Chemie pro 9.ročník ZŠ

 Materiál je koncipován pro výklad učitele na téma cukry – sacharidy  Materiál obsahuje stručné poznámky pro zápis žákům do sešitů  Materiál lze využít pro opakování před písemkou  Obsahuje otázky pro výsledné zopakování

Jednoduché sacharidy obsahují 3 až 6 atomů uhlíku v molekule, např. glukosa Jednoduché sacharidy Složitější sacharidy např. disacharidy – s 12 atomy uhlíku v molekule, např. sacharosa Složitější sacharidy Polysacharidy – mezi polysacharidy patří např. škrob a celulosa Polysacharidy

 Chemická reakce, která probíhá v zelených částech rostlin (chlorofyl zde působí jako katalyzátor) při slunečním záření  6CO 2 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2  Opakem fotosyntézy je dýchání

Bílá krystalická látka, průmyslová výroba Výrazná sladká chuť, dobře rozpustná ve vodě Obsažena v cukrovce (řepný cukr) a v cukrové třtině (třtinový cukr)

 Jsou vysokomolekulární látky, které vznikají spojováním velkého počtu molekul glukózy za současného vyloučení vody  Bílá, ve vodě velice málo rozpustná látka  Využití: důležitá složka potravy (brambory, chléb, rýže, mouka), výroba technických lepidel

 Uveď základní rozdělení cukrů (sacharidů).  Co jsou sacharidy z chemického hlediska?  Uveď základní informace o glukose, fruktose a sacharose.  Co jsou škroby?  Jak říkáme gylokogenu?  Jmenuj využití celulosy.

 Vlastní text autora  Vlastní fotografie autora