Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry Téma: Chemie pro 9.ročník ZŠ
Materiál je koncipován pro výklad učitele na téma cukry – sacharidy Materiál obsahuje stručné poznámky pro zápis žákům do sešitů Materiál lze využít pro opakování před písemkou Obsahuje otázky pro výsledné zopakování
Jednoduché sacharidy obsahují 3 až 6 atomů uhlíku v molekule, např. glukosa Jednoduché sacharidy Složitější sacharidy např. disacharidy – s 12 atomy uhlíku v molekule, např. sacharosa Složitější sacharidy Polysacharidy – mezi polysacharidy patří např. škrob a celulosa Polysacharidy
Chemická reakce, která probíhá v zelených částech rostlin (chlorofyl zde působí jako katalyzátor) při slunečním záření 6CO 2 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Opakem fotosyntézy je dýchání
Bílá krystalická látka, průmyslová výroba Výrazná sladká chuť, dobře rozpustná ve vodě Obsažena v cukrovce (řepný cukr) a v cukrové třtině (třtinový cukr)
Jsou vysokomolekulární látky, které vznikají spojováním velkého počtu molekul glukózy za současného vyloučení vody Bílá, ve vodě velice málo rozpustná látka Využití: důležitá složka potravy (brambory, chléb, rýže, mouka), výroba technických lepidel
Uveď základní rozdělení cukrů (sacharidů). Co jsou sacharidy z chemického hlediska? Uveď základní informace o glukose, fruktose a sacharose. Co jsou škroby? Jak říkáme gylokogenu? Jmenuj využití celulosy.
Vlastní text autora Vlastní fotografie autora