Didaktické uchopení edukačního obsahu a zprostředkování tématu na příkladu edukačního programu „Hody, hody, doprovody…“ Mgr. Jitka Pešková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
Advertisements

Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Projektová příprava vzdělávacích akcí.
Individuálně, ale společně a jinak
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Ing. Kateřina Lichtenberková
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Plánování ve školní tělesné výchově
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
OSOBNÍ A PROFESNÍ PŘÍNOS STUDIJNÍCH NÁVŠTĚV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Didaktické zásady Literatura:
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Hodnocení poruch hlasu handicapovým testem
VELIKONOCE KRASLICE.
3. Metody pedagogické diagnostiky
Setkání členů rady LK se starosty měst a obcí Libereckého kraje 15
Vzdělávání.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Mgr. et Mgr. Veronika Víchová Mgr. Hana Navrátilová
Andragogika Vzdělávání.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Autoevaluace z pohledu
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Opička Gogo Jak jsme využitím projektové metody podněcovaly představivost dětí, rozvíjely jejich pohybové a manipulační dovednosti, asociativní myšlení,
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Centra kolegiální podpory
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Řídící výbor – , hod. Městský úřad Český Krumlov projekt „MAPII – ORP Český Krumlov“ reg. č. CZ /0.0/0.0/17_047/
Qui bono? Aneb co získá a co ztratí rodič a dítě plošným testováním
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Didaktické uchopení edukačního obsahu a zprostředkování tématu na příkladu edukačního programu „Hody, hody, doprovody…“ Mgr. Jitka Pešková

Edukační programy v JčM  Škola do muzea.  Muzeum do školy.  Muzeum po škole.

Tvorba scénáře edukačního programu Evaluace PřípravyEfektu a spokojenosti Forma přenesení edukačního programu do praxe Organizační formyDidaktické prostředky Didaktické zpracování edukačního obsahu Efektivní formy zprostředkování tématuDeterminanty edukačního programu Teoretická, technická a obsahová část Formulování cílů pro dané cílové skupiny Technické zabezpečení celého programu Podkladové texty Metodické postupy pro lektory

Evaluace edukačních programů – Tymothy Ambros a Crispin Pain 1. Evaluace front end: na této úrovni byl testován námět a to na základě zjištění potřeb cílových skupin. 2. Formativní evaluace: testována efektivita ve fázi zrodu edukačního programu – před realizací byly provedeny úpravy. 3. Sumativní evaluace: probíhá při edukačním programu a po jeho skončení. Cíle – a) zjistit spokojenost, b) efektivitu edukačního programu.

Edukační program „Hody, hody, doprovody…“ Termín konání edukačního programu: 1. – Návštěvnost: osob Doprovodné programy: Velikonoční dílny: pečení jidášů zdobení perníků Workschop „Zdobení kraslic“

Cílové skupiny vzdělávacího programu „Hody, hody, doprovody…“ Děti předškolního věku Žáci 1. stupně ZŠ Žáci 2. stupně ZŠ Žáci centra Arpida Žáci ZŠ se sluchovým znevýhodněním Studenti SŠ Senioři

Tvorba scénáře Didaktické uchopení:  Obsah edukační jednotky  Determinanty programu (co bude ovlivňovat efekt)  Organizační formy  Didaktické prostředky Cíl edukační činnosti v muzeu: didaktika tvořivosti (přechod od didaktiky paměti k didaktice tvořivosti)

Evaluace efektu edukačního programu na cílové skupiny – Kirkpatrikova metoda Reakce – spokojenost účastníků edukačního programu Učení – hodnocení efektivity edukační jednotky. Na úrovni 1. a 2. dochází k měření vloženého úsilí Chování – zjištění do jaké míry účastníci využívají nové znalosti a dovednosti v každodenním životě Výsledky – zjištění do jaké míry jsou dosaženy plánované cíle, které byly na začátku stanoveny Na úrovni 3. a 4. dochází k měření účinku edukačního programu. Odpoví nám na otázku „Jakou hodnotu a reálné výsledky program přinesl“.

Sumativní evaluace edukačního programu Cíle evaluace: spokojenost s edukačním programem, zhodnocení efektivity edukačního programu, zjištění potřeb, ale i nových podnětů.

Děkuji za pozornost.