Tvořivost v ŠVP a metody jejího rozvoje rozvojem obraznosti Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování www. eduart.cz Projekt grantu EduArt s podporou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
PT – obecná charakteristika
Výukový program SmartMusic Studio, nástroj moderního vyučování hudby na ZUŠ SmartMusic Studio v dokumentech Školního vzdělávacího programu.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Vzdělávání a jeho kategorie
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Zdravá škola.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Červená Karkulka Autor:Michaela Rohlíková.
GRANTOVÉ PROJEKTY VĚCNĚ Leoš Křeček Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Studium pro školní metodiky prevence
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
Co tvorba ŠVP škole přinesla Možné přínosy tvorby z pohledu pilotního gymnázia v Rumburku.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_235.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
V chaloupce na kraji lesa. žila Karkulka. Jednou ji maminka poslala s košíkem plným dobrot, aby popřála babičce k narozeninám.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Portfolio žáka KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Abstraktní umění Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Setkání v cyklu Střední školy a zřizovatel
DidactIG Liberec 21. dubna 2018 Jiří Vaníček.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Komplexní systém hodnocení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
WORKSHOP Metody práce s informacemi v online prostředí
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Tvořivost v ŠVP a metody jejího rozvoje rozvojem obraznosti Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování www. eduart.cz Projekt grantu EduArt s podporou Ministerstva školství, tělovýchovy a mládeže a Evropského sociálního fondu. Praha 2009

Tvořivost v ŠVP Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování požadavek jejího rozvoje uváděn na všech úrovních RVP, v jeho cílech, zásadách tvorby ŠVP, v klíčových kompetencích, v jednotlivých vzdělávacích oblastech a oborech tvorba portfolia jako materiálu pro sebeevaluaci a evaluaci životní dráhy a jejího směřování neoprávněně chápána často zúženě, jako něco navíc, spjaté pouze s uměleckou tvorbou jediná metoda, jak skutečně naplňovat RVP s jeho požadavky na individualizaci vzdělávání (kompetence), jak skutečně zaujmout a angažovat žáky problém s konkrétním naplňováním požadavku tvořivosti např. v tzv. exaktních předmětech, problém metod jejího rozvíjení

Tvořivost v ŠVP Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování základem rozvoje tvořivosti je jedinečnost, neopakovatelnost každého jedince (pluralita), většina zážitků a zkušeností má vizuální povahu /až 80 %/, rozvíjení obraznosti jazykem nebo obrazem v universalismu byla snaha ji vyloučit ve prospěch objektivního individualitu však nejde vyloučit ani zrušit, její jedinečné zážitky a zkušenosti jsou základem, na který se váže společenské označení většina lidíí rezignovala na ovládání obrazu, nedokáže do něj proniknout, analyzovat jej metodika tvořivosti, metodika práce s obrazem, EduArt Editor, školení

Struktura osobnosti Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování problém nedostatku dětí se zájmem o techniku a vědu je problémem neznalosti obrazného znakového systému, který se dají ovládat (jazykové definice k tomu nevedou) grafický jazyk má mnohé kvality, které se v mluveném jazyce postihují jen velmi obtížně (prostorové uspořádání, vztahy, proměny v čase)

Struktura osobnosti Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování tvořivost – přechod od jedinečného, indiviuálního do sociálního, sdíleného – prostřednictvím volby znaků

Orbis Pictus Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování

Orbis Pictus Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování

Orbis Pictus Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování O O

Orbis Pictus Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování

1.podle své vůle 2. ekonom 3. jaký mají věk 4.co dělali před návštěvou 5. oblečení 6. pozice objektů 7. jak dlouho neviděl rodinu Obsah obrazu

Struktura obrazu – I. etapa

Struktura obrazu – II. etapa

Struktura obrazu – III. etapa

Struktura obrazu – IV. etapa "Všechno v přírodě se utváří podle koule, kužele a válce" "Neexistuje žádná linie ani žádná modelace, jsou jen kontrasty "

Struktura obrazu – IV. etapa

Obsahové možnosti obrazové tvorby

Obsah myšlení je vytvářen na obrazných vztazích

Obsahové možnosti obrazové tvorby Obsah myšlení je vytvářen na obrazných vztazích

Obsahové možnosti obrazové tvorby Obsah myšlení je vytvářen na obrazných vztazích

Obsahové možnosti obrazové tvorby Obsah obrazu závisí na individuálních zkušenostech

Obsahové možnosti obrazové tvorby Obsah obrazů závisí na individuálních zkušenostech

Obsahové možnosti obrazové tvorby Obsah obrazů závisí na individuálních zkušenostech

EduArt Editor Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování Umožňuje graficky přehlednou správu obsahu výuky – každý obraz lze nejen pojmenovat, ale lze k němu vytvořit poznámky a odkazy na další soubory

EduArt Editor Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování Relační metodou skládání objektů umožňuje sestavovat obrazová vyjádření – možnost posunů umožňuje zkoušet správné vztahy mezi objekty a přesně vyjadřovat své zážitky a zkušenosti.

EduArt Editor Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování Umožňuje rozvíjet fantazii, vyajdřovat dosud „nevyslovené“ představy – kombinací neobvyklých vztahů podněcuje osobní odvahu v obrazové komunikaci.

EduArt Editor Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování Umožňuje vytvářet prezentace – převodem do grafického formátu je umožňuje uplatnit např. na webu, také však tisknout a uplatnit i mimo počítačovou výuku

Asociativní mapy Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování Asociativní mapy jsou nejblíže vyjádření individuality, zachycují jedinečné osobní zážitky a zkušenosti a jsou základem metaforického myšlení a základem koordinace myšlení v komunikaci. Měsíční večer Vítězslav Nezval Dnes podobá se město Bílé růži Houslím A ulitě Je noc a holub vrká Otevřme všechna okna do ulic A město se bude ihned podobati Pudřence Bílé rukavici A stříbrné paruce / Pantomima/ Zkuste si vytvořit vlastní asociativní mapy na různá témata

Prostorové mapy Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování školní výlet odjezd návštěva muzea okolní příroda továrna sponsora sběr léčivých rostlin 3 dny koupání příjezd

Strukturní mapy Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování

Tvůrčí obraz ve škole Byla žila Červená Karkulka. Tu jednou její maminka poslala s košíčkem k babičce. V košíčku byla svačina a také trochu něčeho k pití, babička měla ráda vaječný likér. Karkulka se vypravila na cestu, která vedla hlubokým lesem. Sotva však vešla do lesa, číhal tam na ní vlk. Docela dost se olizoval: „Kam jdeš Karkulko? A co to neseš v tom košíku?“ „Jdu za babičkou. Nesu jí svačinu a také něco k pití…. lineární text:jaké jsou jednající postavy příběhu? mezi kterými z nich došlo k setkání? mezi kterými došlo ke konfliktu? můžete přidat i další otázky: v jakém pořadí se potkaly? kdy bylo na scéně nejvíce osob?

relační mapa Voda Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování

relační mapa Optika Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování

relační mapa Vesmír Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování

Uplatnění EduArt Editoru ve výuce Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování

Tvořivost v ŠVP Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování Další školení je možné získat v e-learningové podobě na www. eduart.cz v rubrice Školení učitelů Školení obsahuje témata Tvořivost ve Školním vzdělávacím programu Tvořivost a obraznost ve školním vzdělávacím programu Uplatnění myšlenkových map Zde po přihlášení lze získat EduArt Editor k bezplatnému užívání pro sebe a své žáky pro užití na školních i domácích počítačích K užití programu pro všechny učitele a žáky školy je třeba zaregistrovat školu v rubrice Registrace škol

Metody podpory tvořivého myšlení ve vyučování Děkujeme za pozornost! on-line podpora a veškeré dotazy Vydáno v rámci grantu EduArt s podporou Ministerstva školství, tělovýchovy a mládeže a Evropského sociálního fondu. Praha 2009