Bioindikátory čistoty vod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

Potravní vztahy v ekosystémech
Ekologické indikátory
Monitoring bezobratlých říčních živočichů
Řešení problému životního prostředí Bílý potok protékající Pomezím je potok nebo stoka?
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
RYBY.
Ryby.
RYBY.
Digitalizace výuky Příjemce
Ryby v ČR Vytvořila Lenka Švejdarová 7.B.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Lišejníky v lese.
Poznávačka: kruhoústí
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Charakteristika ekosystému
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
Biologie 1.E
Nižší rostliny Řasy.
SLADKOVODNÍ RYBY
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK PRVOCI
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SLADKOVODNÍ RYBY.
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Život ve vodě Filip Bordovský.
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
1.Obecné zákonitosti živých soustav
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ekosystémy.
Základní škola Kladruby
Pásma ryb Lukáš Melecký.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
RACI Zástupci: Rak říční,bahenní,kamenáč.
Nejznámější sladkovodní ryby
RYBNÍK JAKO CELEK.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Nižší rostliny (Thallobionta).
Živočichové rybníka a jeho okolí
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
7. třída.  Ke každému očíslovanému obrázku napiš rodové a druhové jméno ryby Např. 1. hořavka duhová  Společně provedeme kontrolu (opravu)  Klíčová.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Třídění živých organismů
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
RYBÍ PÁSMA Mgr. Radka Macháňová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Zástupci sladkovodních ryb
VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RYBY sladkovodní a mořské.
Třída: Ryby.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Prvoci.
Transkript prezentace:

Bioindikátory čistoty vod

Co je to bioindikátor? Pojmem bioindikátor se označují organismy, jejichž činnost, populace nebo stav může být použit k posouzení čistoty a stavu životního prostředí. Dělíme je na 2 typy: citlivé-mizí z prostředí i při nízkém zatížení toxickou látkou (lišejníky, jatrovky, rak říční) komulativní-přijímají znečišťující látky z okolí a hromadí je ve svých tělech, aniž by došlo k jejich viditelnému poškození. Jsou to zejména řasy, plodnice kloboukatých hub, mechorosty. biomonitoring prostředí –zabývá se využíváním bioindikátorů

Společenstvo indikátorů Třídy čistoty vody Třída čistoty Jakost vody Společenstvo indikátorů I. Velmi čistá Xenosaprobionti II. Čistá Oligosaprobionti III. Znečištěná Beta-mezosaprobionti IV. Silně znečištěná Alfa-mezosaprobionti V. Velmi silně znečištěná Polysaprobionti

Charakteristika tříd I.-velmi čistá -Málo organických látek, velmi málo mikroorganismů, prakticky bez ryb a jiných větších živočichů -Prameny, horní toky potoků a řek - rozsivky, krásivky, sladkovodní ruduchy (všechny tyto organismy se ale mohou vyskytovat i v mírně znečištěných vodách) II.-čistá - málo organických látek, vysoký obsah kyslíku, náročnější mikroorganismy (hnědé rozsivky, zelené krásivky, obrněnky), -náročnější makroorganismy – mihule, ryby pstruhového pásma; -říčky, jezera

Krásivky Obrněnky Pstruh obecný Mihule

Charakteristika tříd III.-znečištěná - vyšší obsah živin, dostatek kyslíku, - velká biodiverzita řas – zelenivky, řada druhů rozsivek a krásivek, řada ryb z lipanového a parmového pásma IV.-silně znečištěná - vyšší obsah živin, nižší obsah kyslíku, z mikroorganismů převažují heterotrofní prvoci nebo mixotrofní zástupci (např. krásnoočka), nenáročné ryby cejnového pásma, kapři, sinice, -vody uměle znečistěné (kontaminované odpadními vodami)

Lipan podhorní Parma obecná Sinice Cejn velký Krásnoočka

Charakteristika tříd V.-velmi silně znečištěná -vysoký obsah živin, téměř chybí kyslík, převládají bakterie a další saprofytické organismy (např. nálevníci), obratlovci se téměř nebo vůbec nevyskytují, krásnoočko zelené -vody s vysokým podílem odpadních vod, stabilizační nádrže, akumulační rybníky apod.

Otázky ??? Jak dělíme jakost vody? Jak dělíme bioindikátory? Co je to biomonitoring prostředí?

Zdroje http://www.phytosanitary.org/old/projekty/vvf-12-04.html http://fle.czu.cz/~ulbrichova/Skripta_HIO/kapitoly/Metody/bioindikatory.htm http://mikrosvet.mimoni.cz/ulohy/43-mikroorganismy-jako-bioindikatory-1-tekouci-vody http://cs.wikipedia.org