Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_EK.2.07 Ekologická valence Vytvořeno: Ověřeno: Třída: ESO 2

2 Ekologická valence Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání
Předmět: Ekologie Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kateřina Tymešová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: dataprojektor, notebook Klíčová slova: stenoekní organismy, euryekní organismy, bioindikátor Anotace: Žák se z prezentace dozví vše podstatné o ekologické valenci. Prezentace se doporučuje používat společně s pracovními listy.

3 tolerované rozmezí působení ekologických faktorů (míra tolerance)
široká ekologická valence – druhy tolerantní, málo citlivé, tzv. euryekní úzká ekologická valence – velmi citlivé, snášejí malé rozpětí ekol. faktoru, tzv. druhy stenoekní druhy nejlépe prospívají v optimu Zopakujte si, co jsou to ekologické faktory.

4 Gausova křivka ekologické valence – načrtněte jej do svých pracovních listů
Co se stane, pokud podmínky klesnou pod minimální nebo stoupnou nad maximální hodnotu křivky? Liebigův zákon minima Shelfordův zákon tolerance Říká, že život a růst organismů je limitován tím prvkem, kterého je nedostatek (je v minimu). Uvádí, že každý organismus toleruje určité rozpětí faktorů (teplota, vlhkost, zástin, pH...), ve kterém může existovat Pokuste se uvést příklady k výše citovaným zákonům

5 DRUHY S ŠIROKOU EKOLOGICKOU VALENCÍ - EURYEKNÍ
potkan (Rattus norvegicus) Bekyně velkohlavá (Lymantria dispar)

6 DRUHY S ÚZKOU EKOLOGICKOU VALENCÍ - STENOEKNÍ
Koniklec luční (Anemone pratensis) Koala medvídkovitá (Phascolarctos cinereus) Plesnivec alpský (Leontopodium alpinum)

7 Bioindikátor je organismus podle jehož výskytu na určitém stanovišti se dokládá
(indikuje) specifická vlastnost prostředí.  Zejména rostliny a živočichové, jejichž požadavky na prostředí jsou dostatečně známé.  citlivé bioindikátory, které z prostředí mizí i při nízkém zatížení toxickou látkou (např. epifytické lišejníky) kumulativní bioindikátory znečišťující látky přijímají z prostředí a hromadí ve svých tělech, aniž by došlo k jejich viditelnému poškození (řasy, plodnice kloboukatých hub, mechorosty)

8 Druhy organismů využitelné pro biomonitoring
5 kritérií pro bioindikátory: úzká ekologická valence přisedlí nebo málo pohybliví hojné druhy a nenáročný odběr vzorků akumulace nevede k úhynu dlouhověkost Uveďte příklady dalších bioindikátorů. Lišejníky  reagují na změny druhového složení lesů, znečištění ovzduší a změny klimatu vyhynutí v lese může indikovat například vysoké hodnoty oxidu siřičitého, některých dalších sirných sloučenin a oxidů dusíku. Rak říční je bioindikátorem čistoty vod. Rak říční je bioindikátorem čistoty vod. Některé jiné organismy označuje jako invazivní, znamená to, že snadno pronikají do nových prostor a tam svou přítomností ohrožují původní ekosystémy. Jak toto souvisí s ekologickou valencí? Uveďte nějaké příklady.

9 Použitá literatura Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google