Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/11 – Péče o novorozence a kojence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POHYBOVÉ AKTIVITY FYZIOTERAPIE DiS. Radomíra Koubová.
Advertisements

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
pokrývá tělo dospělý – 1,2 až 1,85 m 2  12% hmotnosti těla (4 - 4,5 kg) tloušťka - 0,5 - 4 mm barva kůže – velmi variabilní Kůže.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
TĚHOTENSTVÍ Porod. ANOTACE Prezentace je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Navazuje na látku :pohlavní soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_13_POSTNATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Měření délky Zpracovala: ing.Alena Pawerová. Délka je fyzikální veličina FYZIKÁLNÍ VELIČINY určují ve fyzice vlastnosti těles i látek, a také jejich změny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Zuby VY_32_INOVACE_15 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval: Mgr. Petřík.
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Mladší školní věk.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_04 TÉMA: Násobení ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Každodenní život Řeků. Bydlení na venkově domy z hlíny a slámy ve městě z nepálených cihel středem domu dvůr, kde stál oltář jednotlivé místnosti kolem.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník - hotelnictví
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
ZDRAVÉ ZUBY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
Diferencované stravování
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Hrátky s čerty čert, anděl a Mikuláš.
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Základní škola a Mateřská škola Řepníky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
Přesnídávkové polévky
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Talíř a příbory Pravo-levo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.21_Etapy_lidskeho_zivota.
Autor: Mgr. Jana Burdzová
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
DUM_003/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/ ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
TÉMA: Zásady zdravého života
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_02_Člověk a zdraví
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/11 – Péče o novorozence a kojence

Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č.11

Nemléčné přídavky v kojenecké stravě -zařazují se do stravy kojených dětí od 6. měsíce, u dětí uměle živených od 5.měsíce -jedná se o zeleninové polévky, ovocné kaše -od 8. měsíce postupně upravujeme hustotu stravy od kašovité ke kusovité -podáváme lžičkou a je důležité, aby se dítě naučilo kousat, žvýkat a polykat tuhou stravu

-mléko podáváme ve dvou denních dávkách -k zahnání žízně podáváme slabé dětské čaje -pokrmy nesolíme ani příliš nesladíme -dětem zásadně nepodáváme uzeniny, bonbóny, čokoládu a jiné sladkosti -masovo-zeleninová polévka : vaříme 30 g masa a 100 g rozličné zeleniny ve 250 ml vody. Uvařené potraviny ve vývaru rozmixujeme na kaši, nesolíme

Péče o novorozence a kojence -narozením dítěte se mění rytmus života rodiny -pro zdravý vývoj dítěte zajistíme dostatek vzduchu, světla a klidu -postýlka má mít svislé mřížoví, posuvné dno -dítě by mělo ležet na rovné, pevné matraci bez polštářku, přikryté přikrývkou - při nákupu postýlky pozorně vybírat

Péče o tělesnou hygienu dítěte -dítě koupeme nejlépe večer ve stejnou dobu -připravíme vaničku, pomůcky pro miminko (mýdlo, žíňky, dětskou kosmetiku, osušku,…) -lázeň by měla mít teplotu 36°C -na přebalovacím stole omyjeme dítěti obličej -namydlíme celé tělíčko a přeneseme dítě do vaničky velmi opatrně

-ve vaničce levou rukou podpíráme hlavičku dítěte, pravou rukou je oplachujeme -po koupeli položíme dítě na suchou osušku, osušíme a ošetříme pokožku -vykoupané dítě oblékneme do čistého prádla, kartáčkem upravíme vlasy, ostříháme nehty

Růst a vývoj dítěte v prvním roce života -první rok života dítěte se vyznačuje největší růstovou změnou v celém jeho vývoji -porodní hmotnost se ztrojnásobí -dočasný chrup se začíná prořezávat mezi 5. až 9.měsícem(v roce má dítě asi 8 zubů) -pohybové dovednosti dítěte – zvedání a držení hlavičky, otáčení na bok a bříško, počátky sedění a chůze, uchopení věcí apod.