Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/03- Početí a těhotenství

2 Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č.3
Početí a těhotenství Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č.3

3 Důležité informace Jakmile se objeví první menstruace, získává dívka schopnost otěhotnět. Rozvaha před početím – k zamyšlení - neponechávat početí dítěte náhodě - znát svůj zdravotní stav(oba partneři) - alespoň 3 měsíce před početím upravit svou životosprávu - vyvarovat se alkoholu, kouření a jiných drog !!!!

4 Početí a těhotenství = splynutí mužské pohlavní buňky(spermie)
Koncepce = splynutí mužské pohlavní buňky(spermie) s pohlavní buňkou ženskou(vajíčkem) při pohlavním styku Oplození = při pohlavním styku se spermie dostanou do vnitřních pohlavních orgánů ženy, putují děložním hrdlem do děložní dutiny a do vejcovodů - zde se setkají s vajíčkem - spermie vajíčko obklopí, pouze jediné se však podaří proniknout obalem vajíčka - dochází k oplození

5 Oplození Oplodněné vajíčko se v průběhu cesty do dělohy začíná dělit, tzv. rýhovat. Dochází k množení buněk. Oplozené a rýhující se vajíčko putuje vejcovodem do dělohy, kde se 6. až 7. den po oplození uhnízdí v děložní sliznici. Zde pokračuje jeho rychlý vývoj.

6 Těhotenství Vlastní těhotenství začíná uhnízděním mnohobuněčného kulovitého útvaru. Z části buněk se vyvine zevní a vnitřní zárodečný obal. Vak blan je vyplněn tekutinou = plodovou vodou. Z buněk uložených uvnitř vznikají základy vlastního zárodku, pupečníku a vnitřní části plodových obalů.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín"

Podobné prezentace


Reklamy Google