Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Matematika.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_C9-005 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba instantních prášků 1
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK CHEMICKÝCH SMĚSÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je .
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
atmosféra, složení vzduchu, dusík, kyslík
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukry – přírodní sladidla
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Cukry (sacharidy).
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Polysacharidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK TémaSACHARIDY AutorMgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Výuka organické chemie, základní znalosti a třídění informací z běžného života, sacharidy, význam sacharidů Procvičování a samostatné vyhledávání a třídění informací

SACHARIDY = CUKRY jsou organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku ve všech organismech vznik fotosyntézou – nejdůležitější chemická reakce v přírodě (nelze laboratorně vytvořit) CO 2 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + H 2 O ENERGIE CHLOROFYL Anorganické látky Organická látka - cukr

SACHARIDY – význam Stavební látky Energetický zdroj Zásobárna energie Průmyslová surovina

Chemicky Základ tvoří cukerná jednotka obsahující karbonylovou skupinu Často cyklické Názvosloví – koncovka – osa (óza) Čím jednodušší, tím sladší a lépe rozpustné ve vodě

a) jednoduché b) složité disacharidy trisacharidy SACHARIDY – dělení: podle cukerných jednotek MONOSACHARIDY OLIGOSACHARIDY POLYSACHARIDY …….

Významné monosacharidy Glukóza (hroznový cukr) –Vlastnosti: bílá, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. –Významný zdroj energie pro organismy –Pohotovostní zdroj energie (v krvi) –Je součástí tzv. umělé výživy. –Souhrnný vzorec – C 6 H 12 O 6

Významné monosacharidy Fruktóza (ovocný cukr) –Vlastnosti: špatně krystalizuje, spíše v podobě sirupů. –Obsažena v ovoci, tzn. v různých šťávách, marmeládách apod. –Směs glukózy a fruktózy = med

Významné oligosacharidy Sacharóza (řepný cukr) Vlastnosti: bílá, krystalická, ve vodě rozpustná látka, zahříváním karamelizuje Složení: spojení glukózy a fruktózy Využití: nejběžnější domácí sladidlo (cukr). Výroba: z řepy cukrovky, třtiny cukrové

Významné oligosacharidy Maltóza (sladový cukr) Složení: spojení dvou glukóz Výroba: z klíčeného ječmene (při výrobě piva) Laktóza (mléčný cukr) Složení: spojení dvou glukózy a galaktózy Využití: v mléce savců (prvotní zdroj výživy)

Polysacharidy Škrob (bílý, ve vodě jen málo rozpustný polysacharid) –Složka potravy (obsažen v bramborách, chlebu aj.). –Využívá se k výrobě glukózy a technických lepidel. Celulóza (bílá, ve vodě prakticky nerozpustná látka) –Obsažena v bavlníku, konopí, dřevu stromů aj. –Využívá se k výrobě papíru nebo celofánu. Glykogen (tzv. živočišný škrob) –Vzniká v játrech z jednoduchých cukrů. –Uložen ve svalech a játrech. –Zásobní látka, v případě potřeby zásoba energie.

Propoj

Přiřaď

Použité zdroje Snímek 3 - vlastní foto Snímek Snímek Snímek Snímek Snímek Snímek Snímek Snímek g/220px-Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jpg g/220px-Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tomáš Starove