GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ZDROJE METODICKÉ PODPORY PaedDr. Markéta Pastorová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Environmentální výchova pro základní školu
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
PT – obecná charakteristika
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Systém kurikulárních dokumentů
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Etická výchova a Finanční gramotnost
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Potřebujeme Národní program vzdělávání? Petr Novotný KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Průřezová témata.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
aktuální problémy současného světa
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Možnosti začleňování globálního rozvojového vzdělávání do výuky Konference GRV, Praha Petra Gajová, ARPOK, o. p. s.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Projekt Impuls / Seminář
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Projekt Impuls / Seminář
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Teorie a metodika výchovy seminář 1
3 ROKY ZKUŠENOSTÍ NA ŠKOLÁCH
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
Kurikulum: obsah školní edukace
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ZDROJE METODICKÉ PODPORY PaedDr. Markéta Pastorová

 Témata globálního rozvojového vzdělávání jsou v základním a gymnaziálním vzdělávání především součástí průřezového tématu Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Svoji podstatou však prolínají mnoha vzdělávacími obsahy.  Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech se pojetím a obsahem zaměřuje na aktuální dění a změny ve světě. Vzhledem k současnému vývoji světa je nanejvýš aktuální porozumět dynamice ekonomických, sociálních, politických, environmentálních a kulturních procesů. „Rozumíme současnému světu?“

Kurikulum (1) zamýšlené, (2) realizované, (3)dosažené PRŮCHA, Jan a kol. (2009)  Strategie pro globální rozvojové vzdělávání  Rámcové vzdělávací programy; cíle vzdělávání, vzdělávací obsahy  Vzdělávání budoucích učitelů, Další vzdělávání učitelů  Metodická podpora ve vazbě na závazné dokumenty – „most k realizaci“  Modelové projekty a příklady dobré praxe  Obsah výuky, její plánování a hodnocení ; zkušenosti učitelů z výuky a jejich reflexe  Veškerá zkušenost, kterou žáci získávají ve škole a v činnostech ke škole se vztahujících „Rozumíme současnému světu?“

Metodická podpora –„most k realizaci“ Svět nás zajímá „Podporujme zvídavost žáků, zkoumejme s nimi naše okolí, naši minulost, náš svět a jeho proměny“..“ 1.stupeňstupeň 2.stupeňstupeň

Metodická podpora –„most k realizaci“ Objevujeme svět ”Učme se porozumět světu jako celku, dívejme se na něj v souvislostech“. 1.stupeňstupeň 2.stupeňstupeň

Metodická podpora –„most k realizaci“ Žijeme ve společném světě „ Zajímejme se o to, co se kde děje, abychom mohli měnit svět. Záleží na každém z nás.“ 1. stupeň 2. stupeň

Metodická podpora Doporučené očekávané výstupy (DOV) – ZŠ, G– VMEGS – ZŠ, G ZŠGZŠG

Globální rozvojové vzdělávání v České republice a v Evropě Neziskové organizace Neziskové organizace pro podporu GRV Výstupy projektů pro podporu GRV Metodické materiály pro podporu GRV

„ ….naše příběhy ovlivňují to, co vidíme a čemu věříme, že je možné, nebo nemožné na tomto světě“ Kartografie naděje: příběhy sociální změny, Dox 2012 Ethan Miller;Teddy Cruz, „Rozumíme současnému světu?“