D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček 25. 5. 2015 Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Projekt poradna pro integraci rodin cizinců a imigrantů.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/
NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Farní charita Litomyšl
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Domácnosti na úvěrovém trhu Monika Němečková Oddělení vnějších vztahů.
Jak se chránit před dluhem?
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
ohroženým domácím násilím
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Klíčová aktivita 03 Nejlepší učebnou je pracoviště Realizátor bfz o.p.s. Provaznická 425/ CHEB Individuální projekt města Chebu na změnu situace.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Název projektu: INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH Registrační.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Miroslava Bláhová, DiS. 1 NZDM RESPEKT 15+ KOTEC o. p. s. Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Lenka Herčíková,
Kvalita v sociálních službách jako proces
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Seminář Jak dál u oddlužení
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Terapeutické komunity
Krizová pomoc.
NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
člen Asociace občanských poraden
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Sociálně aktivizační služby
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel města, zejména obyvatel sídliště Zlatý vrch Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR.

Dluhová poradna Cheb Dluhová poradna je sociální službou spadající pod odborné sociální poradenství, podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Odborné poradenství zahrnuje tyto základní činnosti: a)zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, b)sociálně terapeutické činnosti, c)pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Zahájení činnosti dluhové poradny v Chebu Poradna zahájila svoji činnost v srpnu 2012 na základě vzniku „Individuálního projektu města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel města, zejména obyvatel sídliště Zlatý vrch“. Za dobu provozování služby poskytla poradna pomoc 309 klientům

Financování aktivit Sociální služba dluhové poradny je jednou ze sedmi tzv. klíčových aktivit, které vznikly na počátku realizace „Individuálního plánu města Chebu…“. Na základě záměru Diecézní charity Plzeň, poskytnout potřebným službu azylového domu, byl rekonstruován objekt bývalé Union vily. Díky projektu rekonstrukce objektu, mělo město Cheb možnost čerpat finanční prostředky na všech sedm klíčových aktivit.

Poslání služby dluhové poradny Posláním sociální služby je poskytnout pomoc a podporu lidem v nepříznivé sociální situaci způsobené především dluhy. Součástí pomoci je spolupráce při orientaci v pohledávkách a zprostředkování kontaktu s věřiteli. Cílová skupina Cílovou skupinou jsou muži a ženy, převážně občané města Chebu a blízkého okolí, starší 18 let, kteří se nacházejí v obtížných životních situacích řešitelných pomocí sociálního poradenství zaměřeného hlavně na problematiku uplatnitelnosti se na trhu práce a problematiku dluhů.

Stanovené cíle klíčové aktivity 1.Poskytnout klientům bezplatné základní a odborné sociální poradenství, primárně zaměřené na dluhovou problematiku. 2.Poskytnout poradenství v oblasti předluženosti, exekucí, dluhů a dále být nápomocný v oblasti sociálně právní, ve vztazích pracovně právních, nájemních, rodinných, majetkoprávních a pomáhat klientům s orientací v problematice pojištění, ochrany spotřebitele a občanského soudního řízení 3.Pomáhat při řešení problémů definovaných společně klientem a sociálním pracovníkem, ale i preventivně působit na uživatele služby, podporovat jeho samostatnost a zodpovědnost, a tím předcházet dalšímu zadlužování či stavu předluženosti 4.Vést komunikaci s exekutory a věřiteli za účelem nastavení nelikvidačních splátek dluhu a úroků 5.Vzdělávat klientů služby v dluhové problematice realizované prostřednictvím přednášek, odborných seminářů, diskuzí a cvičení

Splnění monitorovacích indikátorů Za dobu trvání služby byla poskytnuta podpora 309 klientům, což představuje 97% plánovaného využití služby S klienty bylo uskutečněno 725 kontaktů a 1135 intervencí Doposud bylo podáno 50 insolvenčních návrhů, přičemž více než 35 klientům již bylo povoleno oddlužení plněním splátkového kalendáře

Klienti využívající službu Předlužená osoba je taková, jejíž závazky (dluhy) svým vývojem a předpoklady významně negativně převyšují příjmové možnosti klienta.

Klienti využívající službu „Myslíme si, že ženy obecně mají pozitivnější přístup k řešení nepříznivých sociálně finančních situací, vyhledáním odborné pomoci“

Věková struktura klientů využívajících službu

Regionální pokrytí obyvatelstva službou

Využití sociální služby během let

Charakter poskytnuté služby

Typová skladba věřitelů Dluh vůči pojišťovně/ČSSZ/finančnímu úřadu/správci daně % Dluh vůči bankovní společností % Dluh vůči nebankovní společností % Dluh vůči exekutorskému úřadu % Dluh vůči advokátní společnosti 51.9 % Dluh vůči inkasní společností % Dluh vůči poskytovateli služeb (O2, ČEZ, Město…) % Dluh vůči soudu % Dluh na výživném 72.7 %

Zaměstnanost uživatelů služby

Oddlužení v insolvenčním řízení Podání insolvenčního návrhu

Průběh oddlužení v insolvenčním řízení

Činnost dluhové poradny Cheb – % % % % % 693 % 762 % % 1031 % nad % % % % % % % % 762 % % % % nad % 062 % Počet intervencí Počet kontaktů % % % % % % % % % nad % % % % % % % 6134 % % % % % nad % %

Děkujeme za pozornost a podporu